De ce a picat proiectul Aliantei PSD-PNL: Ponta si Antonescu isi disputa rolul de lider al Opozitiei
Dupa un sir de pozitii incoerente pe tema depunerii motiunii de cenzura pe Legea Educatiei, Victor Ponta si Crin Antonescu isi disputa public, tot mai vizibil, functia de lider al Opozitiei. Presedintele PSD ii acuza pe liberali de fraternizare cu dusmanul de moarte – PDL, in timp ce liderul liberalilor il catalogheaza pe Victor Ponta drept „imatur politic”. Racirea relatiilor dintre cei doi pare amplificata de refuzul PNL de a semna la tribunal o alianta preelectorala cu PSD. Potrivit unor surse de la varful partidului, social democratii le-au propus liberalilor sa formeze o Alianta pentru alegerile parlamentare din 2012, al carei scop sa fie obtinerea majoritatii in Parlament si formarea unui Guvern PSD-PNL.
Potrivit surselor HotNews.ro, in urma cu o saptamana, secretarul general Liviu Dragnea, mandatat de conducerea PSD, le-a propus liberalilor o alianta pentru alegerile parlamentare din 2012. Proiectul PSD prevedea o alianta PSD-PNL inregistrata la tribunal si avea drept obiectiv castigarea alegerilor parlamentre din 2012 precum si constituirea unei majoritati solide in Parlament care sa alcatuiasca viitorul Guvern. Astfel, o eventuala Alianta PSD-PNL inregistrata la tribunal avea tot dreptul, potrivit Constitutiei, sa propuna viitorul premier si il obliga pe Traian Basescu sa-l accepte, Alianta avand sanse maxime sa castige alegerile.
Proiectul pesedistilor a fost insa privit cu reticenta de catre liderul PNL, Crin Antonescu, care a refuzat din start oferta. Surse de la varful PNL au declarat pentru HotNews.ro ca Antonescu a respins alianta cu PSD pentru ca isi doreste sa devina liderul Opozitiei si totodata „locomotiva” liberalilor si sa traga partidul in sondaje. In mod public, Ponta a exclus varianta unei Aliante cu PSD si a mentinut oferta de colaborare parlamentara in opozitie.
„Pe fondul cresterii in sondaje, Antonescu s-a transformat intr-un dictator, amenintand forul de conducere ca demisoneaza daca nu este de acord cu deciziile sale. I-a tras pe linie moarta pe Orban, Rusanu, Fenechiu, Vosganian si s-a proclamat presedinte cu drepturi depline. A interzis orice fel de negocieri la nivel parlamentar si l-a numit ca vocea a doua in partid pe Mihai Voicu. Prioritatile lui Antonescu in momentul asta sunt delimitarea de PSD si atacarea PDL la scena deschisa pentru a creste in sondaje„, ne-au declarat sursele citate. Pe de alta parte, in sondajele interne Victor Ponta continua sa se afle mult sub procentele partidului (37%), avand in jur de zece procente mai putin, in timp ce Crin Antonescu este peste scorul PNL.
Refuzul liberalilor l-a iritat pe presedintele PSD Victor Ponta, care a declarat, luni, ca PNL a cazut la intelegere cu PDL prin demersul de a-si retrage semnaturile la motiunea de cenzura pe Legea Educatiei. „Nu era cazul să retragem semnăturile, pentru că nu trebuie să dăm profesorilor impresia că dăm înapoi sau că am căzut la înţelegere cu PDL. Noi nu am căzut la înţelegere cu PDL ca liberalii”, a delcarat presedintele PSD.
Replica lui Antonescu nu a intarziat sa apara. „Faptul că domnul Ponta ne acuză de înţelegere şi cârdăşenie cu PDL arată o imaturitate politică din partea dânsului şi o ţintă total greşită din partea domnului Ponta. Ori el mai are mult până să poată să dea lecţii în această privinţă, şi, oricum, nu PNL-ului. (…) În ciuda declaraţiilor foarte sonore ale domnului Ponta că luptă împotriva lui Băsescu, el are, până atunci, alt adversar politic, chiar din propriul său partid, adică domnul Geoană„, a declarat Antonescu la Antena 3.
Colaborarea PSD-PNL la bugetul de stat pe 2011 sta sub semnul intrebarii. Initial, PSD si PNL au anuntat ca vor formula impreuna amendamentele la proiectul bugetului de stat pe 2011 insa, social democratii au anuntat luni ca vor elabora un buget alternativ pentru 2011.
Surse parlamentare au declarat pentru HotNews. ro ca anuntul facut de Ponta i-a deranjat pe liberali, care intentioneaza sa renunte la depunerea amendamentelor comune cu PSD. „Am stabilit ca depunem amendamente comune, iar acum anunta ca ei au o alternativa la buget. Sunt cunoscute opiniile noastre divergente in ceea ce priveste politica economica si sociala si, cel mai probabil, parlamentarii PNL vor depune amendamente indivduale„, au declarat sursele citate.
PSD si PNL urmeaza sa se intalneasca saptamana viitoare pentru a stabili ce strategie vor aplica la legea bugetului de stat pe 2011.