De ce al treilea razboi al gazelor naturale dintre Rusia si Ucraina este inevitabil
Divergentele dintre Rusia si Ucraina in problema gazelor naturale se acutizeaza. Moscova continua sa refuze sa finanteze operatiunile de pompare a gazelor in depozitele ucrainene, partea ucraineana refuza sa discute orice concesie. Expertii cred ca Gazprom ar putea deveni ostaticul acestei situatii si spun ca, in acest context, un al treilea razboi al gazelor devine inevitabil, scrie Kommersant.
Ucraina trebuie sa pompeze in rezervoarele sale subterane circa 19,5 miliarde metri cubi de gaze, in valoare de peste 4 miliarde dolari. „Daca Ucraina are bani, e foarte bine, dar mai avem unele indoieli privind capacitatea de plata a tarii”, declara presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, invitand UE sa sprijine financiar Ucraina.
La randul lui, premierul Vladimir Putin a declarat ca Rusia s-a adresat deja Comisiei europene cu propunerea de a finanta in comun operatiunea de stocare a gazelor in rezervoarele Ucraina, „dar ni s-a raspuns ca pentru Ucraina nu sunt bani”.
Premierul a adaugat ca s-a discutat cu autoritatile de la Kiev problema platii transportului de gaze in reteaua ucraineana, in contul taxelor de tranzit din urmatorii cinci ani. „O schema care presupune riscuri uriase legate de apropiatele alegeri prezidentiale si de o posibila reorganizare a structurii retelei de gazoducte a Ucrainei”.
Rusia cere garantii
Potrivit unor surse apropiate discutiilor, Rusia vrea garantii ca, in cazul unei partajari a sistemului ucrainean de transport al gazelor naturale pe doua segmente de activitati – transport si desfacere – va fi mentinuta aceeasi schema de plati.
In loc de raspuns, contata Kommersant, responsabilii presedintiei de la Kiev lauda eforturile sustinute ale Ucrianei de indeplinire a prevederilor Declaratiei de la Bruxelles. Document care prevede modernizarea sistemului de conducte cu participarea UE.
„In aceste conditii de mare incertitudine este de la sine inteles ca Rusia nu se incumeta sa ofere credite Ucrainei”, spune analistul Vitali Gromadin, de la firma Arbat Kapital.
Al treilea razboi, tot mai probabil
In acelasi timp, directorul East European Gas Analysis, Mihail Korchemkin, estimeaza ca tot Gazprom va trebui, pana la urma, sa rezolve aceasta problema, pentru ca in cadrul contractelor cu partenerii europeni compania rusa este cea care raspunde de livrari.
„Exista o singura iesire logica – transportul de gaze si pomparea lor in rezervoarele ucrainene sub monitorizarea stricta a UE, iar toate serviciile oferite de partea ucraineana sa fie achitate la tarife europene”, propune expertul.
Gromadin atrage insa atentia ca, din moment ce partile continua sa se contrazica, „cea mai probabil evolutie este un al treilea razboi al gazelor”.
La fel crede si directorul Fondului pentru securitate energetica nationala, Konstantin Simonov. „Daca pana acum era posibil un singur conflict al gazelor pe an, acum ele au devenit posibile la fiecare data de 7, cand Ucraina trebuie sa achite notele de plata. Desi, daca ma gandesc mai bine, in fiecare zi exista eventualitatea unui astfel de conflict”, spune expertul.