Sari direct la conținut

De ce ar putea renunța Guvernul la impozitul pe cifra de afaceri pentru companiile mari: OECD ne obligă să transpunem o directivă

HotNews.ro
Taxare, Foto: Mellimage | Dreamstime.com
Taxare, Foto: Mellimage | Dreamstime.com

Guvernul ar putea reveni asupra impozitului minim pe cifra de afaceri, cât și asupra celor suplimentare pentru companiile mari și bănci având în vedere că în curând va transpune o directivă OECD (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică) care prevede un impozit suplimentar de 15% companiilor multinaționale începând din 2024.

„Dacă îl lăsăm (impozitul de 1% n.r.) cel puțin un an, atunci întrebarea mea, ca și consultant este: Cum putem să-l lăsăm când ce ne așteaptă după ușă vine dinspre zona OECD? Acolo nu avem drept de opțiune”, a declarat Andra Caşu, liderul departamentului de Taxe directe la EY România.

  • „OECD spune că începând din 2024 trebuie să introducem directiva care spune: impozităm minim în așa fel încât să evităm orice situație de fraudă fiscală, subimpozitare, evitare a plății taxelor în vreuna dintre țări”

„Acolo se spune clar: Orice grup multinațional care depășește 750 milioane euro sau care reprezintă un grup național de mari dimensiuni va trebui să aplice aceste reguli. România a spus că preia asta în legislație începând cu 2024”, a spus Cașu.

  • „Acolo sunt două reguli, iar alea nu înseamnă 1% – 2% cum este în această modificare. Sunt niște formule realmente extraordinar de dificile. Trebuie gândite, aplicate. Nu avem drept de opțiune”.

„Dacă le aplicăm pe acelea (regulile OECD n.r.), atunci noi vom avea o obligație de impozitare minimă de 15% a profiturilor. Este un impozit pe profit ca și substanță, comparativ cu acest impozit suplimentar sau impozit minim pe care acum autoritățile l-au introdus”, a explicat reprezentanta EY România.

  • „Vă rog rețineți că dreptul legal că „aplicăm sau nu directiva OECD” nu există”

„Cel mai probabil, acest impozit pe cifra de afaceri sau suplimentar la bănci, va trebui „chiar și de dragul eforturilor de până acum” să fie păstrat o perioadă. Nu cred că va fi perioada asumată inițial, cea de 4 ani”, a afirmat Andra Cașu.

Reamintim că Guvernul urmează să introducă un impozit suplimentar de 15% companiilor multinaționale. În realitate, se introduc două impozite: „suplimentar” și „suplimentar național”. Este vorba despre cunoscuta revoluție în domeniul impozitării în urma unui acord încheiat cu OCDE. În acest sens, practic se transpune o directivă europeană (2022/2023).

Proiectul a fost discutat chiar miercuri în Consiliul Economic și Social.

Pentru mai multe detalii citește: Impozitarea multinaționalelor cu 15%, în linie dreaptă / Cum arată proiectul Finanțelor DOCUMENT

Impozitul pe cifra de afaceri ar putea fi modificat / Secretar de stat: Nu este sustenabil pe termen lung. Va trebui intervenit

Sursă foto: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro