Sari direct la conținut

De ce are Romania nevoie: de un impozit pe avere sau de o lege a justificarii tuturor averilor?

Khris.ro

Motto: “Am o casa, ma uit la ea si ma rog sa nu vina ziua cand o sa fiu intrebat cum a fost construita”

Cum stam din punctul de vedere al veniturilor la buget

Dezbaterile pe marginea bugetului ne-au demonstrat inca odata faptul ca Romania este o tara saraca, in care guvernul, oricare ar fi el, nu poate face altceva decat sa imparta saracia, putinele resurse bugetare fiind evident insuficiente pentru a satura multele guri care se hranesc de la bugetul de stat.

Cum putem creste salariile si pensiile, cum putem creste sumele alocate investitiilor si modernizarii Romaniei, cum ii putem ajunge din urma pe cei din vest, atat timp cat noi colectam la buget echivalentul a 32% din PIB, iar media europeana este de 40%? Cat reprezinta aceasta diferenta de 8%? Aproximativ 9-10 miliarde de euro anual, bani care ar trebui sa vina la buget, dar nu vin.

In acest moment, toata lumea pare a fi de acord ca este necesara o crestere a veniturilor bugetare, insa opiniile sunt divergente daca discutam despre modul in care aceste venituri pot creste: cei de dreapta sustin ca solutia este o scadere a fiscalitatii, cei de stanga propun ca solutie o impozitare aditionala a celor “bogati”.

Legea impozitarii averilor

Se discuta intens in ultimele zile despre proiectul de lege al domnului Surupaceanu, prin care acesta doreste sa genereze venituri la buget aplicand un impozit anual de 0.5% pe averile ce depasesc jumatate de milion de euro, insa din punctul meu de vedere, aceasta lege de tip Robin Hood este profund incorecta, aplicarea ei nefacand altceva decat sa determine o crestere a numarului celor care vor cauta tot felul de modalitati prin care sa isi ascunda averile de Fisc.

De ce este incorecta? Pentru ca cei care si-au dobandit averea legal, platind de-a lungul timpului impozite pe tot ce au agonisit, se vor pomeni cu o taxa in plus, iar cei care au ajuns la averi impresionante fara sa plateasca impozite, acum vor plati tot 0.5% sau vor continua sa nu plateasca deloc, iar despre provenienta averii nu ii va mai intreba nimeni (cine te mai intreaba cum ai facut cei 500k+ euro, in conditiile in care incepi sa platesti taxe pe ei?).

Citeste mai mult si comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro