De ce așa de mulți bani de la stat? Ce spune șeful Intel despre subvențiile de 10 miliarde euro pe care compania le va primi pentru fabrica de microprocesoare din Germania
Europa are nevoie de uzine de microprocesoare, dar marile companii pot fi atrase doar cu subvenții record din partea statelor UE. Un exemplu este Intel, care va deschide o mega-uzină de microprocesoare în Germania, cu investiții totale de 30 miliarde euro. O treime din bani vor veni de la statul german, însă acest lucru este controversat, mai ales că Germania este în criză bugetară.
Intel a anunțat în martie 2022 că va construi o mega-fabrică de microprocesoare în Germania, cu investiții totale de 17 miliarde euro și obținuse subvenții de 6,8 miliarde euro de la autoritățile din Germania.
Între timp, compania a anunțat că valoarea totală a investiției va fi de 30 miliarde euro, iar subvențiile solicitate erau de 10 miliarde euro. În iunie 2023, cancelarul german Olaf Scholz a semnat actele prin care dădea undă verde acestei investiții și prin care statul german se obliga să vină cu cele 10 miliarde euro subvenție pentru uzina de la Magdeburg. Este cel mai mare „cec” acordat de statul german pentru o investiție făcută de o companie străină.
Uzina va fi gata de producție în 2028, vor fi create 3.000 de locuri de muncă directe și alte 7.000 indirecte. Subvenția dată de statul german este în medie de un milion de euro/loc de muncă creat.
Cum justifică șeful Intel o așa cerere? Pat Gelsinger, CEO Intel, spune – într-un interviu pentru Le Monde – că banii oferiți de statul german vor permite mega-uzinei Intel să fie competitivă în lupta cu uzinele din Asia. El conduce din 2021 compania americană și justifică subvențiile pe care Intel le-a primit în SUA și Europa prin nevoia de a susține concurența cu cip-urile produse în China. Fără subvenții, uzinele europene nu au șanse.
Șeful Intel spune că la fel este și cu marele sit din Ohio (SUA), iar pentru ca o uzină să fie competitivă trebuie luați în calcul mai mulți parametri: prețul energiei, costurile salariale, costurile de construcție și cele cu aparatura high-tech. Și mai complicat este totul, fiindcă trebuie făcute estimări pentru următorii 15 ani.
Mai multe studii arată că diferența de competitivitate la producția de microprocesoare între Asia și restul lumii este de câteva zeci de procente.
Piața totală a microprocesoarelor este pe la 600 miliarde dolari și ar putea ajunge la 1.000 de miliarde în 2030.
Sursa foto: Dreamstime.com