Sari direct la conținut

De ce Departamentul Securității Naționale nu vede o problemă că MApN are acorduri IT cu o firmă respinsă din rețelele 5G de CSAT

HotNews.ro
Risc de securitate 5G, Foto: Daniil Peshkov / Dreamstime.com
Risc de securitate 5G, Foto: Daniil Peshkov / Dreamstime.com

Departamentul Securității Naționale a analizat acordurile încheiate între Comandamentul Apărării Cibernetice din MApN și Telelink Business Services și consideră că acestea au ca obiect furnizarea unor soluții care nu au componente tehnice sau de altă natură care să se regăsească sau să fie specifice unei infrastructuri 5G, a comunicat vineri pentru HotNews.ro Administrația Prezidențială.

Aceasta este explicația Administrației Prezidențiale cu privire la faptul că CSAT consideră că autorizația 5G către Telelink ar prezenta un risc la adresa siguranței naționale, în timp ce Comandamentul Apărării Cibernetice din MApN are contracte IT cu această firmă.

Pe de altă parte, Administrația Prezindențială spune că avizul 5G negativ emis de Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) firmei Telelink Business Services s-a bazat pe faptul că analiza datelor puse la dispoziție de către instituțiile cu responsabilități în domeniul apărării și securității naționale a relevat riscuri la adresa securității și apărării țării.

VEZI EXPLICAȚIILE ADMINISTRAȚIEI PREZIDENȚIALE

Bulgarii de la TBS, surprinși că CSAT îi consideră o amenințare la securitatea 5G: Lucrăm cu Ministere ale Apărării din diverse țări NATO

Grupul bulgar Telelink Business Services (TBS) și-a exprimat miercuri surprinderea față de decizia CSAT de a-i respinge autorizația 5G pe motiv că ar prezenta o amenințare la siguranța națională.

Grupul TBS, care furnizează servicii IT și către Comandamentul Cyber din MApN, spune că lucrează și cu Ministere ale Apărării din alte țări NATO și că așteaptă să vadă motivele deciziei CSAT.

  • „Telelink Business Services (TBS) este o companie listată la bursă (prin urmare transparentă), un Sistem Integrator Global cu prezență atât în regiune, cât și în țări precum Germania sau Statele Unite.
  • TBS lucrează pentru clienți de pe tot globul în diverse industrii, inclusiv Ministere ale Apărării în diverse țări NATO, cât și instituții/ agenții/ companii care administrează infrastructura critică și de importanță în siguranța națională.
  • De aceea, suntem surprinși de decizia CSAT și curioși să aflăm motivele care au stat la baza acestei decizii pe care nu le cunoaștem în acest moment.”, a declarat miercuri pentru HotNews.ro Florin Iovu, Managing Director al TBS România.

O firmă considerată cu risc de către CSAT furnizează servicii IT Comandamentului cyber al MApN

HotNews.ro a semnalat în premieră, că Telelink Business Servicess SRL, firmă controlată de grupul TBS, unul dintre cei mai mari integratori de sisteme IT din Bulgaria, nu a primit autorizația CSAT pentru utilizarea echipamentelor de infrastructură 5G în România, pe motiv că ar prezenta riscuri la adresa securității naționale.

Pe de altă parte, aceeași firmă furnizează servicii IT către Comandamentul Cyber al Ministerului Apărării.

Firma are contracte IT cu instituțiile publice și surpriza a fost să descoperim două contracte IT câștigate recent cu Unitatea Militară 02499 din Ministerul Apărării.

Această unitate militară este chiar Comandamentul Apărării Cibernetice din MApN.

Ambele licitații au vizat furnizarea unor,,soluții HCI pentru centre de date” pentru virtualizarea și stocarea unui volum mare de date într-o infrastructură hiperconvergentă (HCI – Hyper-converged infrastructure).

Soluțiile ar trebui să permită automatizarea unor sarcini repetitive ale angajaților MApN responsabili de administrarea centrelor de date.

Ambele licitații, care au vizat încheierea unor acorduri cadru pe 2 ani, au fost atribuite către asocierea formată din firmele Telelink Business Servicess SRL și Telelink Business Services EAD (compania mamă din Bulgaria), însă după mai multe contestații la CNSC și proces la Curtea de Apel București.

Reacția MApN: Soluțiile furnizate de TBS nu au componente 5G și nu prezintă riscuri la adresa securității naționale

La solicitarea HotNews.ro, Ministerul Apărării a precizat că soluțiile IT care vor fi furnizate Comandamentului Apărării Cibernetice din MAPN de către o firmă căreia CSAT i-a refuzat accesul la rețelele 5G din România pe motiv de risc la adresa securității naționale, nu au componente tehnice 5G. În plus, MApN spune că nu a identificat riscuri la adresa securității naționale asociate acordurilor încheiate cu această firmă.

  • „Colaborarea existentă, în prezent, între Comandamentul Apărării Cibernetice și Telelink Business Services S.R.L., se rezumă la două acorduri-cadru, încheiate potrivit legislației în domeniul achizițiilor publice în vigoare.
  • Ambele acorduri cadru au ca obiect furnizarea unor soluții HCI (infrastructură hiperconvergentă), care nu au componente tehnice sau de altă natură care să se regăsească sau să fie specifice unei infrastructuri 5G și care nu fac parte din infrastructuri cibernetice bazate pe tehnologia 5G.
  • Din datele pe care le deținem până în prezent, potrivit competențelor, nu au fost identificate riscuri sau amenințări la adresa securității naționale asociate acestor acorduri-cadru.”, au precizat vineri, 6 octombrie, oficialii MApN.

Citește: De ce Comandamentul cyber din MApN va folosi soluțiile IT ale unei firme cu risc de securitate 5G potrivit CSAT

Sursa foto: Daniil Peshkov / Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro