Sari direct la conținut

De ce este Bulgaria ținta cea mai logică a atacurilor hibride rusești?

HotNews.ro
Bulgaria, Foto: Elitsa Lambova / Alamy / Profimedia Images
Bulgaria, Foto: Elitsa Lambova / Alamy / Profimedia Images

Bulgaria s-a dovedit din nou a fi o țintă ușoară pentru atacurile hibride rusești – de data aceasta prin încercarea Moscovei de a implica țara în cazul exploziei podului din Crimeea, scriu bulgarii de la Mediapool, citați de Rador.

Care sunt motivele

  • Există multe motive pentru aceasta – în primul rând, un număr mare de politicieni bulgari care promovează activ diviziunea în societate pe linia Rusiei lui Putin, continuând să pună semnul egal între interesele naționale ale Bulgariei cu cele ale Kremlinului.
  • Astfel, în țară izbucnește o Coloană a cincea din ce în ce mai puternică, alimentată de interesele rusești și lacunele din activitatea serviciilor speciale; favorizate de corupție, incertitudine politică, administrație slabă și alte probleme de sistem.
  • La aceasta se adaugă și faptul că în ultimii ani s-a vorbit foarte mult despre contracararea atacurilor hibride și a dezinformarii, dar această contracarare nu a devenit politica instituțiilor, cu atât mai puțin a mass-media principale, care sub pretextul asigurării „pluralismul” de puncte de vedere, de fapt oferă o platformă publică celei mai nesăbuite propagande ruse și conspirații nebunești.

Toate acestea fac din Bulgaria ținta cea mai logică și ușoară a atacurilor hibride rusești în Uniunea Europeană.

Și acest lucru s-a văzut foarte clar în insinuările rusești legat de bombardamentele de pe podul din Crimeea, în care singurul stat membru UE implicat a fost Bulgaria.

Kremlinul ar fi putut „împinge” cu ușurință traseul camionului și prin alte țări, dar nicăieri nu ar fi avut un efect atât de bun. Apoi s-a schimbat versiunea, dar acest lucru nu are o mare importanță, pentru că, așa cum a afirmat CE încă din primele ore după „descoperirile” rusești, nici nu merită să fie discutate, pentru că nu sunt altceva decât speculații.

Bulgaria demonstrează un comportament complet diferit

Ceea ce nu este ciudat, în condițiile în care cabinetul a fost numit de președintele Rumen Radev, unul dintre puținii lideri europeni care preferă să respecte „neutralitatea” sau, mai exact, să se umilească față de războiul Rusiei în Ucraina.

Timp de mai bine de o zi, guvernul bulgar a rămas tăcut, în mod rușinos, fără a exprima o poziție oficială cu privire la afirmațiile Moscovei, dar inspecția privind camionul comandată de autorități a arătat că aceste afirmații au fost luate de bune.

Președintele Radev, care în urmă cu doar câteva zile s-a declarat „convins” împotriva aderării Ucrainei la NATO, a rămas tăcut cu privire la acest aparent atac hibrid.

În cele din urmă, serviciile bulgare au constatat că camionul nu a trecut prin Bulgaria, iar „mărfa cu caracteristici similare a fost introdusă pe teritoriul Bulgariei dintr-un alt stat membru UE într-un container cu documente conform regimului de tranzit” și a fost sub supraveghere vamală.

Acest lucru nu a împiedicat însă ancheta rusă să anunțe, doar câteva ore mai târziu, că dispozitivul exploziv pentru podul din Crimeea a trecut prin Ruse. Versiunea se întoarce imediat, pentru că prin granițele bulgare, dintre care unele s-au dovedit a fi private, trece totul – de la migranți la legume contaminate cu pesticide.

De ce nu ar fi și un dispozitiv exploziv?

Munca Moscovei este înlesnită și mai mult de eșecul sistematic al autorităților bulgare și serviciilor de a reflecta atacurile hibride, începând de la imixtiunea în alegeri până la atacurile asupra oficiilor poștale ale statului.

Nesusținute de vreo dovadă (fără a avea nevoie de așa ceva) versiunile își trăiesc viața reală în spațiul public, deja interpretate de „experți” în studiourile de televiziune, media online și rețelele de socializare.

Astfel, Bulgaria se prinde și mai mult în plasa otrăvitoare a unui hibrid plat. Mesajul este clar – trebuie să continuăm să „ne umilim” pentru că rușii ne-au indicat deja în mod direct.

Darămite să mai vorbim despre trimiterea de ajutor militar pentru apărarea Ucrainei, potrivit Mediapool, citat de Rador.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro