Sari direct la conținut

De ce friptura de porc "în sânge" poate fi un pericol pentru sănătate: carnea insuficient gătită ascunde și alte riscuri, în afară de trichineloză

HotNews.ro
Friptură de porc, Foto: Tomo Jesenicnik | Dreamstime.com
Friptură de porc, Foto: Tomo Jesenicnik | Dreamstime.com

Carnea de porc este carnea acestui sezon. Este săptămâna în care, în multe gospodării, este sacrificat porcul, iar carnea de porc în general, inclusiv cea din comerț, este la mare căutare, deoarece este carnea care, în mod tradițional, nu lipsește de pe masă în perioada sărbătorilor de iarnă. La ce trebuie să fim însă atenți atunci când gătim și consumăm carne de porc? Aflăm răspunsurile de la Lygia Alexandrescu, consultant în nutriție sportivă, educație alimentară și comunicare nutrițională.

Hepatita E, boala mai puțin cunoscută care se poate ascunde în carne de porc gătită insuficient

Multe persoane preferă să prepare și să mănânce friptura de porc „în sânge”, însă chiar dacă mulți o consideră mai gustoasă, nu este neapărat și cel mai sănătos obicei.

Mulți știu că trichineloza, o boală parazitară, poate fi contractată prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic, însă mai puțini sunt cei care știu că în carnea de porc insuficient gătită se poate ascunde și virusul hepatitei E.

Lygia Alexandrescu, consultant în nutriție sportivă, educație alimentară și comunicare nutrițională / Foto: HotNews.ro

Virusul hepatitei E, o boală greu de tratat, se poate ascunde, mai exact, în ficatul de porc, pe care multă lume îl mănâncă „un pic mai puțin făcut”, pentru că atunci când este mai gătit, el nu mai are același gust, atrage atenția nutriționistul Lygia Alexandrescu.

Recomandarea nutriționistului: ficatul de porc nu trebuie gătit direct pe grătar, ci la cuptor

„Carnea de porc clar este carnea sezonului și atunci, bineînțeles că rețetele noastre tradiționale asta recomandă și vom face întotdeauna acest lucru, vom mânca carne de porc de sărbători. O atenție specială trebuie acordată analizei de trichineloză, adică se va lua din mușchi diafragmatic sau dintr-o zonă de lângă os și se va trimite probă la laborator. Așadar, nimeni nu consumă carne din gospodărie până nu iese negativă această analiză. Chiar dacă porcul a fost crescut în gospodărie, nu știm dacă au existat rozătoare la un moment dat în incinta acelei gospodării. Deci ne asigurăm că a fost că este negativ de techină și, în plus, grijă foarte mare la preparare termică. Pentru că în ficatul de porc trăiește nestingherit virusul de hepatită E – un virus care este foarte greu de tratat”, explică pentru HotNews.ro Lygia Alexandrescu, consultant în nutriție sportivă, educație alimentară și comunicare nutrițională.

Friptură / Foto: Oksana Bondar – Dreamstime.com

„Însă vestea bună este că prin tratament termic, adică prin gătire corectă și completă la 200 de grade, între 150 și 200 de grade, la cuptor, pur și simplu, nu pe grătar direct, ci la cuptor, în abur mult, acest virus este inactivat și nu avem niciun fel de riscuri. Deci gătim bine ficatul de porc ca să stăm departe de hepatita E”, este sfatul nutriționistului Lygia Alexandrescu.

Acest risc este doar la porcul tăiat în gospodărie sau și la carnea de porc din comerț, care este obligatoriu controlată înainte de a ajunge pe raft? „Sigur, atunci când vorbim despre carne de porc sacrificat în gospodăria personală, atunci trebuie verificat, pentru că tot ce intră în magazinele autorizate sanitar-veterinar este, bineînțeles, fără risc”, spune nutriționistul Lygia Alexandrescu.

Ce este hepatita E

Hepatita E este o boală hepatică infecțioasă cauzată de virusul hepatitei E, care se transmite pe cale digestivă sau prin contact cu fecalele animalelor infectate.

Perioada de incubație după infectarea cu virusul hepatitei E este în jur de o lună.

Hepatită E / Foto: Yurii Kibalnik | Dreamstime.com

Infecția cu hepatita E poate fi în multe cazuri asimptomatică. În cazurile în care provoacă simptome, acestea pot fi: ficatul mărit (hepatomegalie), febră, creșterea transaminazelor (enzime de citoliză hepatică), simptomatologie în general asemănătoare cu hepatita A.

Hepatita E poate fi însă foarte periculoasă la femeile gravide, în cazul cărora are o evoluție severă și este o cauză de mortalitate perinatală. Peste un sfert dintre cazurile survenite în ultimul semestru de sarcină dezvoltă insuficienta hepatica. Mortalitatea este cauzată de tulburari de coagulare (sursa: Medlife.ro).

Foto: Dreamstime.com, HotNews.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro