De ce măștile FFP2 sunt recomandate în valul 5? Explicația medicului-deputat care vrea să le scutească de TVA: Scad incidența bolii cu 50% și mortalitatea cu 40%, în timp ce distanțarea fizică reduce incidența cu 25%
Deputatul USR Adrian Wiener, medic și coordonatorul spitalului COVID-19 din Arad în pandemie, a inițiat un proiect de lege ce prevede scutirea de TVA a măștilor de tip FFP2 până la data de 31 decembrie 2022. Măștile FFP2, a căror purtare este recomandată și de Guvern în valul 5, „scad incidența bolii cu peste 50% și mortalitatea cu peste 40%, dacă sunt folosite în spațiile închise și în cele deschise aglomerate”, afirmă Adrian Wiener. El arată că purtarea acestora reprezintă de departe măsura non-farmacologică de prevenție cea mai eficientă, în condițiile în care distanțarea fizică reduce incidența COVID-19 în procent mai mic – cu 25%.
Deputatul USR Adrian Wiener a inițiat un proiect de lege pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 226 din 30 decembrie 2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene, publicată în Monitorul Oficial al României, nr. 1332 din 31 decembrie 2020.
Ce prevede proiectul de lege inițiat de Adrian Wiener:
„Articolul 1
Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 226 din 30 decembrie 2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 1332 din 31 decembrie 2020 se modifică și se completează după cum urmează:
1. La articolul XIV, după alineatul (3), se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu următorul cuprins:
(4) Sunt scutite de taxa pe valoarea adăugată cu drept de deducere livrările de măști faciale de protecție tip NK95/FFP2 efectuate până la data de 31 decembrie 2022.„
Expunerea de motive poate fi consultată aici.
„Prin accesibilizarea măștilor de calitate se reduce incidența bolii”
„Guvernul impune folosirea măștilor chirurgicale sau a celor FFP 2 cu capacitate filtrantă mare și priză facială mai etanșă. Foarte bine. Cu siguranță folosirea corectă și universală a măștilor faciale de calitate salvează vieți. Folosirea lor în spațiile închise și în cele deschise aglomerate scade incidența bolii cu peste 50% și mortalitatea cu peste 40%. Este de departe măsura non-farmacologică de prevenție cea mai eficientă (distanțarea fizică reduce incidența COVID-19 cu 25%)”, explică medicul Adrian Wiener.
La sfârșitul lunii noiembrie, OMS atenționa că purtarea responsabilă a măștii faciale în Europa ar putea slava până la 160.000 de vieți pe continent până în primăvară. Cu atât mai mult în contextul contagiozității de 4 ori mai mare a variantei Omicron, mai spune Adrian Wiener.
Date privind eficiența măsurilor pentru reducerea incidenței și a mortalității aici: https://www.bmj.com/content/375/bmj-2021-068302.
Adrian Wiener, medic și coordonatorul spitalului COVID-19 din Arad în pandemie
„Pe lângă oboseala pandemică și scăderea în general a încrederii în măsurile luate de autorități, discreditare traficată copios de negaționiști și conspiraționiști, mai avem și problema costului pentru accesul universal la aceste tipuri de măști. Din toate aceste considerente, am inițiat un proiect legislativ de eliminare a TVA pentru aceste produse devenite de importanță strategică și la care accesul trebuie să fie facil pentru toți. Guvernul Cîțu nu a fost de acord. Motivul este insuficienta argumentare științifică a eficienței măștilor FFP 2 și ‘impactul financiar negativ’ „, arată medicul arădean.
„Dincolo de faptul că, prin accesibilizarea măștilor de calitate se reduce incidența bolii, spitalizările și deci impactul financiar net este de departe pozitiv, este evident că aceleași ‘argumente științifice’ au stat la baza deciziei CNSU de a impune doar folosirea măștilor chirurgicale și a celor de tip FFP2. Cu toate acestea, impactul lunar pentru 100 de milioane de măști este de 9,5 milioane de lei, cam cât bugetul Academiei Oamenilor de Știință”, mai spune Adrian Wiener.
Deputatul USR speră ca proiectul de lege, respins de Senat, să treacă de Camera Deputaților în regim de urgență și dincolo de declarații să existe și angajamente concrete în limitarea magnitudinii valului 5: „Haideți, domnilor Marcel Ciolacu, Nicolae Ionel Ciucă și Alexandru Rafila, dovediți că statul nu este o povară, ci este solidar cu cetățeanul în această criză”, este mesajul lui Adrian Wiener.