Sari direct la conținut

De ce în scenariul roșu pot merge la școală toți elevii din ciclul primar, iar cei din anii terminali doar jumătate? Răspunsul ministrului Sănătății

HotNews.ro
De ce în scenariul roșu pot merge la școală toți elevii din ciclul primar, iar cei din anii terminali doar jumătate? Răspunsul ministrului Sănătății

Ministrul Sănătății Vlad Voiculescu susține că restricția numerică în privința participării la cursuri a elevilor din clasele terminale, în scenariul roșu, a avut în vedere faptul că aceștia au un risc mai mare de a face COVID-19 și a răspândi boala.

Întrebat de HotNews.ro pe ce s-a fundamentat decizia ca preșcolarii și elevii din ciclul primar să meargă la școală 100%, iar cei din clasele a VIII-a, a XII-a și a XIII-a decât jumătate, Vlad Voiculescu a răspuns: „Este o creștere a numărului de cazuri la 10-19 ani, sunt ani terminali și au dezvoltat forme mai severe de boală. Spre deosebire de cei mici, aceștia au risc mai mare să facă și să răspândească boala”.

Ministerul Educației a transmis duminică seară o intrucțiune cu noi precizări referitoare la desfășurarea cursurilor în scenariul roșu. Astfel, potrivit documentului, nu există restricții numerice pentru învățământul preșcolar și primar, unde toți elevii pot participa fizic la cursuri. În cazul clasei a VIII-a este impusă o limită de 15 elevi în clasă, iar în cazul claselor terminale din învățământul liceal, profesional și postliceal limita e de 17 elevi.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat duminică seară că Ministerul Sănătății este cel care a insistat pe restricțiile numerice.

„Să nu mă întrebaţi care este diferenţa în aceeaşi şcoală unde nu sunt restricţii numerice cu privire la efectivele claselor a I-a, a II-a, a III-a, a IV-a, pentru că ele pot merge cu prezenţă fizică în scenariul roşu, fără niciun fel de înjumătăţire, faţă de clasa a VIII-a, în care elevii au de susţinut un examen naţional, pentru că nu am cum să răspund la această întrebare”, a afirmat ministrul Educației.

În ultima săptămână media îmbolnăvirilor pe grupa de vârstă 10-19 ani a fost de 5,5% din totalul cazurilor zilnice, în timp ce în cazul grupei de vârstă 0-9 ani a fost de aproape 3%.

Mai jos incidența COVID-19 pe grupe de vârstă:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro