Sari direct la conținut

De ce nu am iesit din recesiune in trimestrul patru?

Khris.ro

In trimestrul patru al anului trecut economia s-a contractat cu 1.5% comparativ cu trimestrul trei, astfel ca prognozele optimiste lansate de cei mai multi dintre analisti au fost infirmate. Desi INS nu a comunicat si detalii privitoare la factorii care au determinat o asemenea evolutie, putem deduce sursele aceastei scaderi analizand evolutia principalilor indicatori economici in trimestrul trecut.

1. Industria – a fost evident pe plus in T4, indicele productiei industriale calculat ca evolutie fata de luna anterioara si ajustat sezonier, crescand in doua din ultimele trei luni ale anului trecut. Industria genereaza aproximativ 24% din PIB.

2. Constructiile – surprinzator, volumul lucrarilor de constructii a crescut in noiembrie cu 3% fata de octombrie si cu 6.9% in decembrie fata de noiembrie (serie ajustata sezonier, deci se elimina impactul cresterii naturale a volumului constructiilor in ultimele luni din fiecare an), acest sector fiind de asemenea pe plus in T4. Constructiile genereaza 8-9% din PIB.

3. Comert si servicii– comertul genereaza aproape 23% din PIB iar T4 a fost in mod cert mai slab decat T3, astfel ca cifra de afaceri in comert plus sectorul auto a scazut in fiecare din ultimele trei luni ale anului trecut. Mai mult, la cum arata luna ianuarie 2010 (vezi doar scaderea cu 80% a numarului de masini inmatriculate), cel mai probabil, comertul va fi pe minus si in primul trimestru al acestui an.

4. Agricultura – nu stim cum a evoluat acest sector in T4, insa in T3 a crescut cu 15.1% fata de T2, astfel ca a atenuat cu aproape 1% scaderea economica inregistrata in trimestrul trei fata de trimestrul doi (fara agricultura, scaderea economica nu ar fi fost de 0.6%, ci de 1.6%, respectiv 6.6% anualizat).

Agricultura fluctueaza haotic de la un trimestru la altul, astfel incat este greu de spus care a fost impactul asupra PIB in trimestrul trecut, insa dupa o crestere de 15.1% in T3, in T4 nu a putut decat sa scada. De mentionat ca agricultura reprezinta aproape 6% din PIB.

Citeste mai mult si comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro