Sari direct la conținut

De ce oamenii au părăsit Cahokia, cea mai mare așezare preistorică din SUA

HotNews.ro
Excavatii la Cahokia, Foto: wustl.edu
Excavatii la Cahokia, Foto: wustl.edu

În statul Ilinois, acum opt secole, exista o așezare numită Cahokia care avea undeva între 15.000 și 30.000 de locuitori, însă două secole mai târziu nu mai trăia aproape nimeni acolo. Arheologii dezbat misterioasa dispariție a acelor oameni și mai elimină din când în când diverse ipoteze. Locuitorii Cahokiei sunt parte a ceea ce antropologii numesc ”Mississippian culture”, o serie de comunități agrare care au trăit în sud-estul SUA în perioada 800 – 1.500, cultivând porumb și dovlecei aduși din America Centrală. Acești oameni au construit coline artificiale uriașe.

Oamenii de la Cahokia au ridicat zeci de movile uriașe, iar pe cea mai înaltă dintre ele au construit orașul. Era cea mai mare colină artificială din America de Nod și cuprindea fortificații, dar și case foarte trainice. Se estimează că orașul și zonele apropiate aveau 30.000 de locuitori, dar apoi a urmat un declin foarte rapid.

Marea întrebare la care istoricii încearcă să răspundă de mai bine de un secol este de ce s-a depopulat rapid un oraș atât de mare și care a fost construit cu eforturi uriașe, pentru că era nevoie de extrem de mulți oameni pentru a fi construite aceste movile de pământ, ”mounds”, cum li se spune în engleză.

Multe ipoteze au fost enunțate, dar principalele țin de războaie, secete, inundații, boli sau distrugerea mediului. Cum nu există documente scrise de la acei oameni, este foarte greu de creionat exact ce s-a întâmplat.

O ipoteză des enunțată se referă la ideea că locuitorii au exploatat intens resursele, astfel că mediul s-a degradat: mai exact au tăiat foarte mulți copaci, solul s-a erodat, producția agricolă a scăzut și tot mai des așezările au fost inundate, viața devenind tot mai grea.

Un studiu al Washington University St Louis elimină însă ipoteza inundațiilor, fiindcă mostre de sol colectate în ultimii ani arată că movila uriașă avea sol stabil în acele timpuri și nu sunt dovezi de sedimente lăsate de eventuale inundații.

Și alți arheologi spun că dacă noi distrugem în prezent mediul înconjurător, nu trebuie să pornim de la ideea că la fel au făcut și oamenii din trecut. Cu siguranță au exploatat intens resursele, dar probabil că nu în toate cazurile au făcut-o atât de dur încât să facă mediul nelocuibil.

Unii istorici spun că declinul Cahokiei a fost rapid, 30-50 de ani, alții susțin contrariul: că a fost un declin mult mai lent, de 150-200 de ani. O teorie acceptată de mulți se referă la ideea că au existat dispute între diverse populații care s-au războit, o dovadă pentru idee fiind că în ultimii ani de locuire ar fi fost construite palisade în jurul zonei centrale a Cahokiei.

Palisadele sunt fortificații alcătuite din pari groși și lungi, bătuți în pământ, legați între ei cu scânduri sau frânghii. Între spații sunt uneori și împletituri de nuiele sau umplutură de pământ bătut.

Evident că este greu de crezut că o singură cauză a dus la declinul unui oraș atât de mare construit fantastic de greu. O teorie spune că tensiunile dintre populații au fost sporite și de o secetă cumplită care a pus mari probleme recoltelor.

Sursa: National Geographic

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro