Sari direct la conținut

De ce refuză asigurătorii plata daunelor: de la mașini transformate în pluguri de zăpadă, boli preexistente plus alte invenții

HotNews.ro
Mașină cu plug de zăpadă / Foto: Ifeelstock / Dreamstime.com
Mașină cu plug de zăpadă / Foto: Ifeelstock / Dreamstime.com

Dacă vrei să-ți transformi iarna mașina de teren sau camionul într-un plug de zăpadă și ai ghinionul de a provoca un accident auto, vei plăti pagubele din propriul buzunar, pentru că o astfel de daună nu este acoperită de asigurarea RCA. Sunt români care au reclamat anul trecut astfel de situații de refuz la plată din partea asigurătorilor, potrivit datelor furnizate la solicitarea HotNews.ro de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Patru cazuri în care asigurătorii au refuzat plata daunelor RCA

O mașină de transport marfă sau de persoane nu poate fi transformată în utilaj, pentru ca apoi, în cazul unei daune, să te bazezi că firma de asigurări la care ți-ai făcut asigurarea RCA va plăti pagubele în locul tău.

În momentul în care proprietarul unei mașini le atașează acestor mașini plugul de zăpadă și le schimbă folosința, acestea nu mai sunt acoperite de asigurarea RCA, întrucât nu mai sunt folosite pentru transportul de marfă ori de persoane.

Potrivit legii, prejudiciile produse de vehiculele utilate cu dispozitive de deszăpezire nu sunt despăgubite în baza asigurării RCA, șoferii având nevoie de asigurări civile profesionale.

Aceasta este doar una dintre situațiile în care asigurații RCA au reclamat anul trecut că firmele de asigurări au refuzat să le plătească daunele.

Alte reclamații au vizat următoarele situații:

  • asigurătorul a susținut că vinovăția în producerea accidentului aparținea chiar persoanei care a cerut despăgubirile.
  • accidentul s-a produs în cu totul alte condiții față de cele declarate de șofer, respingerea despăgubirii venind ca urmare a unor expertize care au demonstrat acest lucru;
  • o parte dintre avariile vehiculelor existau înainte de producerea accidentului, în unele cazuri, acestea făcând obiectul unor dosare de daună deschise anterior la alți asigurători;

Motive de refuz la plata daunelor la CASCO, asigurări de locuințe ori de călătorie

În cazul asigurărilor facultative, unde dosarele de daună se instrumentează în baza condițiilor contractuale agreate de părți la încheierea contractelor de asigurare, nu au fost acordate despăgubiri în situațiile în care evenimentele pentru care au fost avizate daunele nu reprezentau riscuri asigurate, au precizat oficialii ASF.

Este vorba de acele situații încadrate la secțiunea „excluderi” din contractele de asigurare.

  • la asigurările CASCO, nu au fost acordate despăgubiri pentru elementele care prezentau avarii preexistente potrivit inspecției de risc efectuate la preluarea în asigurare a vehiculului de către asigurător.
  • în cazul asigurărilor de locuințe, nu au fost acordate despăgubiri pentru infiltrațiile prin capilaritate, care în majoritatea contractelor de asigurare a locuințelor reprezintă excluderi.
  • în cazul asigurărilor de călătorie, nu au fost acordate despăgubiri pentru anularea călătoriei ca urmare a agravării unor boli preexistente încheierii contractului de asigurare ale asiguratului sau ale unui membru al familiei acestuia sau pentru anularea zborului.

Românii au făcut peste 5.400 de reclamații anul trecut, în scădere cu peste 40% față de 2022 / Ce amenzi a dat ASF

Vestea bună din informațiile ASF este că numărul reclamațiilor făcute de români a scăzut semnificativ anul trecut.

  • „În anul 2023 au fost analizate 5.496 petiții și informări de neconformitate unice (nefiind incluse petițiile transmise la adresa Fondului de Garantare a Asiguraților de către creditorii de asigurări și care se referă la creanțe de asigurări), constatându-se scăderi majore față de anul 2022 (-40,38%), când au fost analizate unic 9.218”, se arată în răspunsul ASF.

Aspectul cel mai des reclamat atât în anul 2023, cât și în anul 2022 a fost modalitatea de aplicare de către asigurători a prevederilor contractuale, pentru această speță fiind înregistrate 45% dintre petiții și informări de neconformitate unice analizate în anul 2023, respectiv 42% dintre înregistrările din anul 2022.

  • „În urma acțiunilor de supraveghere și control desfășurate în anul 2023 cu privire la nerespectarea normelor RCA și a normelor de conduită de către societățile de asigurare, ASF a aplicat sancțiuni cu amendă, în cuantum de 617.000 lei, respectiv 675.800 lei, în anul 2022”, au mai precizat oficialii ASF.

Ce despăgubiri s-au plătit anul trecut pe RCA sau asigurări de călătorie / Asigurătorii au fost pe profit

Firmele de asigurări au plătit anul trecut despăgubiri brute de peste 3,1 miliarde de lei pentru aproximativ 292.000 de dosare de daună RCA, rezultând o daună medie de circa 10.750 lei, în creștere cu 8% comparativ cu anul precedent, potrivit datelor ASF.

Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a aprobat suma de circa 794 milioane lei pentru plata daunelor RCA în 2023, din care 757 milioane lei reprezintă plățile efectuate pentru segmentul RCA în anul 2023 ca urmare a falimentului societăților City Insurance și Euroins România.

Fără a lua în calcul valorile înregistrate de FGA, despăgubirile brute plătite pentru RCA au scăzut cu 7%, în timp ce numărul dosarelor de daună plătite s-a redus cu 14% față de anul 2022.

Pe zona asigurărilor de călătorie, asigurătorii membri UNSAR (Uniunea asigurătorilor) au achitat anul trecut despăgubiri de aproape 50 milioane lei, în creștere cu peste 32% față de 2022 și cu 171% față de 2021.

Practic, această sumă a fost achitată turiștilor care au fost nevoiți să apeleze la servicii medicale și/sau non-medicale în străinătate sau chiar pentru anularea călătoriei.

La nivelul întregii piețe de asigurări, rezultatul net al activității din anul 2023 a fost unul pozitiv, profitul net total având valoarea de 940 milioane lei, în creștere semnificativă comparativ cu perioadele anterioare, potrivit celor mai recente date ASF.

Sursa foto: Ifeelstock / Dreamstime.com

INTERVIURILE HotNews.ro