Sari direct la conținut

De ce un tratament eficient contra unei afecțiuni grave costă 71.000 de euro în Franța și 196.000 de euro în România

HotNews.ro
De ce un tratament eficient contra unei afecțiuni grave costă 71.000 de euro în Franța și 196.000 de euro în România
Imagine ilustrativă. Sursa: Shutterstock

O amplă investigație jurnalistică transfrontalieră, la care din România au participat reporterii siteului nonprofit Snoop, vine cu date de impact, de efect asupra vieții oamenilor, din cauza inegalităților accesului la medicamente inovatoare. Sunt afectați mai ales cetățenii din țările mai puțin bogate ale UE. Românii sunt pe această listă a suferinței. 

Contracte netransparente între guvernele din Europa Occidentală și companiile farmaceutice fac ca state ca România, cu bugete mai mici de sănătate, să plătească chiar și dublu pentru medicamente salvatoare de vieți. 

De pildă, tratamentul anual cu două medicamente Kaftrio – Kalydeco, vitale pentru fibroza chistică, o suferință gravă a plămânilor costă atât de diferit, scrie siteul de investigații Snoop, într-un articol publicat joi:

  • 71.000 de euro în Franța
  • 87.000 de euro în Spania
  • 140.000 în Cehia
  • 175.000 în Lituania
  • 196.000 în România

Tratamentul poate întârzia și cinci ani

În seria jurnalistică “Prețuri mortale”, realizată de Snoop, se arată cum accesul pacienților la tratament e influențat de locul în care trăiesc și de negocieri care au loc în spatele ușilor închise. Nu doar prețurile sunt extrem de diferențiate. Ci și timpul în care medicamentul ajunge la pacienți, în funcție de țară.

Astfel, inerția cu care ajung medicamentele inovatoare în România poate fi și de cinci ani. Motivele țin de birocrația din țară, dar și de politica de negociere a prețurilor medicamentelor care are loc în țările din Vest, precum Germania sau Danemarca. Între preț și întârziere este o corelație.

Deseori prețurile listate oficial în astfel de țări – care devin reper pentru România – scad după negocierile confidențiale care au loc între autoritățile statelor respective și producătorii de medicamente. Astfel, în țări ca România, medicamentele inovatoare ajung la prețuri uneori „imorale”, cum afirmă mai mulți specialiști. Iar statul român nu-și permite decontarea lor. Dar de ce ajung medicamentele atât de scumpe?

Kaftrio și Kalydeco sunt cu adevărat revoluționare

Chiar dacă în teorie UE e o piață unică, țările europene plătesc prețuri extrem de diferite pentru medicamentele „miraculoase” pentru fibroza chistică: 

Ele sunt cu adevărat foarte bune. Moleculele acestea sunt apreciate pentru că au ajutat foarte mult pacienții cu această boală rară care afectează progresiv plămânii și poate duce la deces prematur. Iar Vertex, care a înregistrat vânzări de aproape 10 miliarde de dolari în 2023, pare să impună națiunilor mai sărace prețuri mai mari decât unora dintre vecinii lor mai bogați. 

Moleculele se vând la de 40 de ori prețul de producție

Compania Vertex, care deține monopolul asupra acestor produse farmaceutice, poate cere și peste 200.000 euro per pacient pe an pentru tratamentul său revoluționar, Kaftrio/Kalydeco. Iar România, la un preț maximal de aproximativ 10.000 euro cutia, se apropie de acest maxim. 

Aceste sume înseamnă peste 40 de ori mai mult decât costul de producție estimat, potrivit unui studiu din 2022.

Vertex susține că prețurile nu sunt determinate de costurile de producție, ci de investițiile făcute în cercetare și în dezvoltarea medicamentelor, de riscurile asumate și de valoarea lor pentru comunitate.

Analiza comparativă realizată de echipa internațională de jurnaliști oferă pentru prima dată o imagine clară a disparității în ceea ce privește sumele plătite de guverne pentru aceste medicamente vitale. 

Cum sunt afectați direct oamenii, puteți citi pe Snoop. 

INTERVIURILE HotNews.ro