Sari direct la conținut

De ce vrea PSD anchetarea arbitrului pietei energiei: Activitati importante ale ANRE ar urma sa fie preluate de catre Ministerul Energiei, iar ceea ce va ramane va fi mai puternic politizat

HotNews.ro
Energie, Foto: AGERPRES
Energie, Foto: AGERPRES

Coalitia PSD- ALDE incearca sa obtina controlul total asupra Autoritatii Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), institutie independenta, folosindu-se de un instrument utilizat tot mai des in ultima perioada: infiintarea unei comisii parlamentare de ancheta. Potrivit informatiilor obtinute de HotNews.ro, concluziile anchetei sunt deja conturate, chiar daca ancheta nu a inceput inca: ANRE nu functioneaza bine, motiv pentru care au explodat preturile energiei pe bursa, si de aceea este nevoie de o lege care sa permita reorganizarea (destructurarea) autoritatii. Unele activitati (importante) ale institutiei vor fi preluate de catre Ministerul Energiei, iar ANRE-ul mai mic care va ramane va avea mai multi sefi, dar mai usor de schimbat decat acum. Acest plan ar urma sa fie pus in aplicare chiar daca pe 30 iunie 2017, Consiliul Reglementatorilor Europeni in domeniul Energiei (CEER) a recomandat statelor membre UE sa asigure independenta reglementatorilor din energie, fapt subliniat intr-o Carte Alba (vezi documentul atasat).

Legislatia nationala trebuie sa prevada independenta autoritatilor nationale de reglementare fata de interesele publice sau private, se arata in documentul Consiliului Reglementatorilor Europeni in domeniul Energiei. Potrivit acestuia, reglementatorii trebuie sa fie complet independenti in fata interventiilor politice si sa aiba puterea de a lua decizii finale si obligatorii fara ca acestea sa faca obiectul unor controale. Independenta reglementatorului ofera mai multa incredere ca deciziile sunt luate in mod corect. De asemenea, independenta de reglementare este importanta pentru a garanta competitivitatea pe pietele de energie, in interesul consumatorilor. Pentru mai multe amanunte, vezi documentul atasat (lb. engleza).

Cu toate acestea, independenta ANRE este pusa in pericol. Birourile permanente ale Parlamentului au decis miercuri, la solicitarea premierului Mihai Tudose, infiintarea unei comisii parlamentare de ancheta, care sa verifice activitatea Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) si care sa descopere de ce au explodat pe bursa preturile la energie.

Ce ar urma sa decida parlamentarii in urma anchetei? Ministerul Energiei va prelua de la ANRE activitatile de control a actorilor de pe piata, de emitere si retragere a autorizatiilor si licentelor si cea de organizare a licitatiilor pe piata centralizata pentru achizitia de energie de catre furnizorii de ultima instanta. Activitatea de control este vizata mai ales ca poate fi folosita ca instrument de presiune asupra companiilor din domeniul energetic. De altfel, Guvernul planuieste verificarea tuturor investitiilor realizate de catre companiile de distributie. Importanta este si activitatea de emitere si retragere a autorizatiilor si licentelor.

Ceea ce va mai ramane din Parlament (activitatea de reglementare tehnica si comerciala) ar urma sa treaca sub un control politic mai puternic. Va creste numarul de posturi in comitetul de reglementare de la sapte la noua, iar cele de vicepresedintei ANRE de la doi la trei. Cele mai multe posturi ar urma sa fie ocupate de persoane propuse de catre PSD- ALDE. In acelasi timp, legislatia va fi modificata astfel incat aceste persoane sa poata fi schimbate mult mai usor decat acum, fapt care ar putea afecta independenta reglementatorului. Toate aceste schimbari ar urma sa fie facute prin lege aprobata in Parlament.

Ministrul energiei a confirmat zilele trecute, in mare parte, aceste intentii. Intrebat daca este luata in calcul transferul ANRE din nou in subordinea Guvernului, ministrul a spus ca „ANRE are rol de reglementare, control si supraveghere, am putea noi sa preluam unele din aceste activitati”. „Analizam mecanismul de functionare al ANRE, sa vedem unde se impiedica decizia, vizavi de activitatea ANRE, nu doar a conducerii. Din ce am vorbit cu domnul Havrilet (n.red. presedintele ANRE), sunt unele probleme si de legislatie care nu le permit unele lucruri (…) Daca ar fi sa ne uitam la actiunile pe care ANRE le-a luat sau nu le-a luat in ultima perioada, poate este o problema nu neaparat de o decizie a conducerii ANRE, ci poate este vorba de blocaje in punerea in aplicare sau exista anumite lacune si ar trebui sa rezolvam asta”, a declarat joi Toma Petcu.

Imediat dupa aceasta declaratie, ministrul a fost acuzat de catre ANRE de manipularea pietei si politizare. Declaratiile ministrului Energiei, Toma Petcu, privind functionarea pietei reprezinta manipulare, iar politizarea ANRE va atrage cu siguranta o procedura de infringement asupra Romaniei din partea Comisiei Europene, a declarat Florin Tobescu, sef serviciu in cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE).

HotNews.ro a atras atentia inca de acum o luna ca PSD si ALDE au inceput razboiul pentru obtinerea controlului asupra arbitrului pietei energiei. Premierul Mihai Tudose si vicepresedintele Camerei Deputatilor, Florin Iordache, au lansat in urma cu o luna un atac fara precedent la adresa Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), ambii sustinand ca reprezentantii acesteia trebuie sa se supuna unei anchete parlamentare. Cei doi au incercat sa impuna ideea ca ANRE este vinovat de preturile uriase ale energiei de pe bursa, chiar daca cele mai multe informatii din piata arata ca scumpirile masive s-ar fi produs in urma unor jocuri incorecte ale marilor producatori de stat, CE Oltenia si Hidroelectrica. Potrivit informatiilor HotNews.ro, PSD si ALDE profita de situatia existenta ca sa obtina control politic total asupra institutiei, mai ales in conditiile in care mandatele actualului presedinte si unuia dintre vicepresedinti expira in octombrie.

De ce ar fi important acest control? Cine detine detine fraiele ANRE poate dirija, efectiv, jocurile de pe piata energiei electrice si a gazelor naturale. In acest moment, potrivit OUG 33/2007, aprobata prin Legea 160/2012, ANRE „este o autoritate administrativa autonoma, cu personalitate juridica, sub control parlamentar, finantata integral din venituri proprii, independenta decizional, organizatoric si functional, avand ca obiect de activitate elaborarea, aprobarea si monitorizarea aplicarii ansamblului de reglementari obligatorii la nivel national necesar functionarii sectorului si pietei energiei electrice, termice si a gazelor naturale in conditii de eficienta, concurenta, transparenta si protectie a consumatorilor”.

Pana la legea din 2012, ANRE a fost sub controlul Guvernului. Practic, ANRE se supunea ordinelor primite de la Guvern. Acum, cel putin teoretic, ANRE trebuie sa-si asigure independenta, chiar daca membrii comitetului de reglementare sunt numiti la propunerea partidelor parlamentare, in functie de algoritmul politic. In plus, sefii ANRE nu pot fi schimbati prea usor, iar in lipsa amenintarii cu demiterea, acestia au o putere de decizie mai mare. De asemenea, numirile sunt facute dupa ce in prealabil sunt prezentate in Parlament toate candidaturile, fiind impuse conditii clare catre trebuie sa le indeplineasca cei din conducerea ANRE.

In acest scop ar fi necesara modificarea legislatiei existente. Deja exista la Senat, ultima camera decizionala, o propunere legislativa pentru modificarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului 33/2007 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei. Forma adoptata de Camera Deputatilor este relativ benigna, insa in Senat pot fi depuse amendamente care sa modifice cu totul continutul propunerii legislative. Prin actuala forma au fost aprobate de catre deputati amendamente, unul dintre ele facand referire la responsabilitatile comitetului de reglementare, care este obligat sa sesizeze Parlamentul si Guvernul despre existenta unor dezechilibre in piata de energie din Romania. Un alt amendament arata ca un membru al comitetului de reglementare isi poate pierde functia daca din cauza unor neglijente grave, pietele energiei sunt perturbate semnificativ.

Pentru mai multe amanunte, citeste Incepe razboiul pentru controlul arbitrului pietei energiei. Ce se ascunde in spatele atacurilor lansate de Guvern si Parlament asupra ANRE

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro