De la 1 iulie, pretul energiei creste cu 7,8 la suta
In urma solicitarilor de majorare a tarifelor facute de catre cele 8 filiale regionale ale SC Electrica, de Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice Transelectrica, de catre producatori de energie electrica (Nuclearelectrica, Hidroelectrica, Electrocentrale Deva, Electrocentrale Rovinari, Electrocentrale Turceni etc.
), ANRE a analizat motivele prezentate de acestia si, conform metodologiei in vigoare care prevede posibilitatea ajustarii la 1 iulie a tarifelor, a gasit justificate urmatoarele modificari: pentru producatori: – cresterea preturilor la carbunele energetic (huila 4 la suta, lignit intre 6-10 la suta), inclusiv a tarifului de transport CFR cu circa 6-10 la suta; majorarile trimestriale cu 5 la
suta ale pretului la gazele naturale din tara; majorarea cheltuielilor cu amortizarea ca urmare a reevaluarilor mijloacelor fixe; cresterea pretului energiei electrice livrate de SN Nuclearelectrica ca urmare a cresterii pretului combustibilului, cresterea costului cu apa tehnologica, precum si cresterea costurilor de reparatii si intretinere; la SC Hidroelectrica SA – modernizari si lucrari
pentru cresterea gradului de siguranta la centralele hidroelectrice Olt inferior (HG 1599/2003), inceperea lucrarilor de amenajare hidroenergetica a raului Jiu pe sectorul Livezeni-Bumbesti, recuperarea unei treimi din pierderea de pe piata reglementata cauzata de seceta din anul 2003; majorarea costurilor fixe (reparatii, cheltuieli materiale, servicii terti etc.
) in limita cresterii indicelui preturilor bunurilor de consum pe perioada trecuta de la ultima fundamentare a preturilor.
Pentru transport: au fost acceptate cresteri ale cheltuielilor fixe in limita indicelui de inflatie al perioadei de analiza; cresterea cu 73 la suta a costurilor cu amortizarea in urma reevaluarii conform HG nr.
1553/2003 si tinand cont de programele de investitii aprobate; cresterea cheltuielilor financiare avand in vedere strategia de investitii si strategia financiara a companiei cuprinse in Planul de afaceri pentru perioada 2004-2013 a CN Transelectrica SA.
Pentru distributie si furnizare: cresterea costurilor fixe de distributie cu 5 la suta, in limita cresterii indicelui preturilor bunurilor de consum pe primul semestru al anului 2004; urmare a HG nr.
1553/2003 privind reevaluarea imobilizarilor corporale, la filialele SC Electrica SA au rezultat cresteri ale amortizarii care au fost acceptate de reglementator in limita a 46 la suta; introducerea, conform metodologiei, a remunerarii capitalului investit.
Pe baza analizelor efectuate, ANRE a aprobat modificarea preturilor reglementate pentru energia electrica la agentii economici din sector, astfel: cresterea pretului mediu de producere cu 2,6 la suta la societatile producatoare pe baza de combustibil fosil, 10 la suta la Hidroelectrica si 6,7 la Nuclearelectrica; cresterea pretului mediu al transportului energiei electrice cu 10,6% si pentru
serviciile de sistem functionale cu 22,2 la suta; cresterea pretului mediu al serviciilor de sistem tehnologice cu 11,7%; cresterea pretului mediu al serviciilor de distributie si furnizare cu 10,5%.
Efectul cumulat al ajustarilor de mai sus a condus la cresterea tarifelor pentru energia electrica livrata la consumatorii finali captivi cu 7,8 la suta incepand cu 1 iulie 2004.
Gigacaloria va costa 896.000 de lei. De asemenea, conform angajamentelor asumate de Guvernul Romaniei si avand in vedere motivele prezentate mai sus, pretul national de referinta pentru energia termica furnizata populatiei, pret pe care il plateste populatia si care in prezent este de 800.000 lei/Gcal, se majoreaza de la 1 august 2004 cu 12 la suta, ajungand la 896.000 lei/Gcal.