"De la Enescu la blues, de la doina la jazz modern" – Serie de concerte cu Lucian Ban & Mat Maneri, in sudul si sud-vestul Statelor Unite
Sub titlul „De la Enescu la blues, de la doina la jazz modern”, ICR New York prezinta un nou turneu de prestigiu, avandu-i ca protagonisti pe doi muzicieni de renume international: pianistul roman Lucian Ban si violistul american, nominalizat la premiile Grammy, Mat Maneri.
Turneul va avea loc în perioada 27 octombrie – 2 noiembrie 2017 și va cuprinde o serie de patru concerte, însoțite de prezentări și discuții cu publicul, precum și un workshop-prelegere, toate susținute de cei doi artiști în patru locuri legendare și consacrate pentru iubitorii muzicii, din sudul și sud-vestul Statelor Unite.
Evenimentele se vor desfășura conform următorului itinerar:
– 27 octombrie: concert la clubul The NASH, din Phoenix, AZ
Recunoscut de revista Downbeat ca fiind unul dintre localurile de jazz de top din Statele Unite, The Nash se află în plin centrul orașului Phoenix (statul Arizona), pe Roosevelt Street. Clubul are un amplu calendar de concerte live și, prin programele sale educaționale și de informare, asigură viitorul artei iconice a jazz-ului. The Nash găzduiește concerte clasice de jazz și de muzică nouă, spectacole de muzicieni profesioniști locali, studenți și artiști internaționali în turneu. Săptămânal au loc sesiuni de jam jazz, workshop-uri, master classes. Programele educaționale sunt oferite într-o mare varietate, de la lecții private individuale până la laboratoare combinate, audiții ghidate, jazz în film ș.a.
– 28 octombrie: concert la GIG Performance Space, din Santa Fe, NM
Un proiect al Fundației Open Arts, GIG Performance Space din Santa Fe (statul New Mexico), este un local non-profit care prezintă muzică de clasă mondială, de la jazz și folk, la muzică alternativă și clasică.
– 30 octombrie: concert la BLACKERBY Stage & Studio, din Austin, TX (http://www.stageandstudio.com/); eveniment prezentat în cadrul Liminal Sound Series, în colaborare cu City of Austin Cultural Arts Division; concertul va fi acompaniat de un workshop, susținut de cei doi muzicieni, cu tema “Muzica lui G. Enescu și muzica tradițională românească în improvizație și jazz-ul contemporan”
Blackerby Stage & Studio din Austin (statul Texas) este o combinație unică de spațiu de performanță, studio de înregistrare și școală de predare a muzicii de către profesori profesioniști. Aici se mizează pe un public format în mare măsură din profesori și studenți la muzică.
– 2 noiembrie: concert la SNUG HARBOR, din New Orleans,
De peste 30 de ani, Snug Harbor este unul dintre cluburile de jazz cel mai prestigioase din New Orleans (statul Louisiana), cu o programare modernă, care demonstrează universalitatea jazz-ului, un limbaj muzical născut în New Orleans.
După colaborarea în cadrul proiectului “Enesco Re-Imagined” (2009), pianistul Lucian Ban și violistul Mat Maneri lansează în 2013, la legendara casa ECM Records, albumul “Transylvanian Concert”, care se bucură de aprecieri unanime și aduce consacrarea internațională pentru muzicianul de origine română. Cele mai prestigioase ziare din SUA și Marea Britanie titrează: “Un album minunat și neliniștitor, ce relevă pasiunea celor doi muziceni pentru mister” – The New York Times; “Transylvanian Concert are propria frumusețe melancolică, dar și o neînfranată exuberanță” – The Guardian, UK; “Fascinant, evocator și explicit senzual” – L.A. Weekly. Cu ocazia turneelor din anii trecuți, concertele și prezentările duetului Lucian Ban & Mat Maneri au generat elogiile publicului și criticilor de specialitate, readucând în discuție personalitatea și opera lui George Enescu, precum și extraordinara bogăție a muzicii tradiționale din România. Originalitatea și intensitatea muzicală, chimia extraordinară dintre cei doi muzicieni sunt comentate în recenzii și articole: “Cei doi muzicieni împartășesc geniul compozitorului român [Enescu]”, scrie Susan Scaffidi în The Californian; Glenn Siegel vorbește despre “excelența lui Lucian Ban și Mat Maneri”, iar Joe Majore recenzează concertul din Springfield, MA, referindu-se la prelucrarea unor piese de Enescu și Bartok astfel: “tratarea lui Ban / Maneri a reușit să pună fără efort un strat filigranat de jazz deasupra unei armături de abstracție musculară, contemporană”.
De data aceasta, prin turneul “De la Enescu la blues, de la doină la jazz modern”, programat la sfârșitul lunii octombrie – începutul lunii noiembrie, duetul Lucian Ban & Mat Maneri va prezenta, în premieră în sudul și sud-vestul Statelor Unite, materialul viitorului album, rezultat în urma unor serii de cercetări și concerte în România, pe care cei doi muzicieni le-au întreprins în 2016-2017: de la piese din Enescu, re-imaginate prin limbajul jazz-ului modern și al tradiției muzicii de cameră, la blues & spirituals, de la doine și colinde, dansuri și vechi cântece populare românești, prelucrate original, la compoziții jazzistice proprii. Pe lângă ineditul pieselor interpretate, proiectul este o premieră și prin faptul că se adresează unui nou public meloman, cel din sudul și sud-vestul Statelor Unite – o zona geografică imensă, cu centre istorice și universitare majore (New Orleans – patria jazz-ului, Arizona, Texas, etc.), dar unde prezența culturală a României este mai limitată, artiștii români și producțiile culturale românești ajungând mai rar aici.
Mat Maneri (violă)
Celebra revistă „All About Jazz” îl descrie în termeni fără echivoc: „Mat Maneri a schimbat felul în care lumea jazz-ului ascultă vioara și viola”. Nominalizat în 2006 la Premiile Grammy pentru „Cel mai bun album de muzică alternativă”, Mat Maneri este recunoscut drept unul dintre cei mai creativi muzicieni de jazz contemporani, un adevărat „copil nebun” al avangardei americane. În 1990, a fondat prestigiosul Joe Maneri Quartet, împreună cu tatăl său și cu Randy Peterson. Mat Maneri a început să scoată albume ca lider de grup în 1996 și a dezvoltat patru ansambluri muzicale. Pianiștii Paul Bley, Cecil Taylor, Matthew Schipp și Borah Bergman l-au solicitat să lucreze cu ei, pe scene importante, precum cele ale Montréal Jazz Festival, Library of Congres – Washington, DC, și în concerte din toată Europa. Fără să poată fi inclus într-o categorie anume, datorită versatilității sale muzicale, Mat Maneri a colaborat cu Joe Morris, John Medeski, Tim Berne, Cecil McBee, T.K. Ramakrishnan, Franz Kogelman, Roy Campbell, Spring Heel Jack, Draze Hoops și apare pe CD-ul „Remixex” al Illy B Eats.
Unul dintre cei mai cunoscuți muzicieni români de jazz, pianistul Lucian Ban și-a câștigat renumele pe scena newyork-eză grație unei serii de proiecte și albume de primă mână, sound-ul pianului său aducându-i elogii din partea criticilor de specialitate. Bruce Lee Gallanter l-a apreciat ca fiind „unul din cei mai buni pianiști care s-au mutat la New York în ultima decadă”, iar Terrell Holmes, de la „All About Jazz” scria, în 2003: „Pianistul Lucian Ban cântă cu o fluenţă şi o sensibilitate care amintesc atât de un Vladimir Horowitz, cât și de un McCoy Tyner”.
Împreună cu renumitul contrabasist american John Hebert, Lucian Ban a inițiat și condus Octetul „Enesco Re-Imagined”, dedicat reinterpretării lucrărilor celebrului compozitor George Enescu, un proiect ce s-a bucurat de o excelentă primire în presa internațională, câștigând o serie de premii BEST OF 2010, fiind aplaudat pe marile scene ale lumii, la: London Jazz Festival / Royal Elizabeth Hall, Barcelona Jazz Festival, Jazzdor din Strasbourg, Capitala Culturală Europeană de la Guimarães, Portugalia, ș.a. Considerat de cunoscutul ziar britanic „The Guardian” drept „un nume de urmărit / a name to watch”, pianistul, compozitorul și aranjorul Lucian Ban, originar din Cluj, activează la New York, unde este liderul mai multor grupuri (Tuba Project, Elevation, Sam Newsome & Lucian Ban), toate implicând muzicieni de prim rang, recunoscuți în întreaga lume. A editat 8 albume sub nume propriu, pentru case de discuri americane și europene, iar, în 2013, și-a făcut debutul pentru celebra casă de discuri ECM Records (Keith Jarrett, Jan Garbarek, etc) cu„Transylvanian Concert”, album care îl consacră internațional. În 2016, Sunnyside Records editează al 2-lea album al grupului său Elevation, „Songs from Afar”, apariție discografică ce aduce pentru prima oară unui muzician de origine română calificativul maxim de 5 stele, în celebra revistă americană „Downbeat Magazine”.