De la ruină la centru medical de top: cum a construit un spital din București, cu bani din sponsorizări, un centru de cardiologie cu dotări la nivel înalt
Spitalul Clinic „Prof. Dr. Theodor Burghele” din București, fost Panduri, are începând de marţi un Centru de Cardiologie modern – o investiţie de peste 150.000 de euro, fondurile fiind asigurate aproape integral din contribuţii ale sponsorilor. Centrul a fost construit într-o clădire care stătea neutilizată în curtea spitalului, despre a cărei stare chiar reprezentanții unității medicale spun că „lăsa mult de dorit”.
Toate investigațiile medicale, efectuate într-o singură zi, cu bilet de trimitere
Pacienții vor avea acces aici la investigații medicale de top cu un simplu bilet de trimitere, iar reprezentanții spitalului promit că toate investigațiile necesare se vor face într-o singură zi, pentru ca pacienții să nu fie plimbați pe drumuri. Toate investigaţiile pot fi efectuate într-o singură zi, în urma unei evaluări iniţiale, iar pacientul primeşte concluziile medicale şi planul de tratament pe loc, promit reprezentanții Spitalului Theodor Burghele.
Numărul pacienților care vor beneficia de îngrijiri medicale în acest centru este estimat la 10.000 pe an.
Centrul de Cardiologie inaugurat marți dispune de toate dotările necesare pentru a asigura activitățile ambulatorii de specialitate la nivel înalt și în condiții de deplină siguranță pentru pacienți.
Pacienţii se pot prezenta la Centrul de cardiologie „Theodor Burghele” cu bilet de trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist şi după o programare prealabilă la numerele de telefon 0787.600.300 sau 021.410.69.10/interior 260 ori printr-un e-mail la adresa cctb@burghele.ro.
În cadrul Centrului de cardiologie se realizează investigaţii medicale pentru:
- bilanţul cardiovascular pentru pacienţii cu hipertensiune
- aritmii
- insuficienţă cardiacă
- boală cardiacă ischemică (consultaţii, EKG, monitorizări ambulatorii ale tensiunii arteriale şi de EKG, ecografie cardiacă transtoracică şi transesofagiană 2D şi 3D, test de efort, măsurarea vitezei undei de puls)
- bilanţul cardiovascular pentru pacienţii cu tratamente oncologice care trebuie supravegheaţi pentru toxicitatea cardiacă a citostaticelor. Pe tot parcursul chimioterapiei se realizează evaluarea ecografică cu tehnici speciale – 3D şi de deformare miocardică – conform ghidurilor internaţionale.
Centru medical modern pe locul unei clădiri neutilizate din curtea spitalului
Ideea realizării unui Centru de cardiologie separat, în curtea Spitalului Clinic Prof. Dr. Theodor Burghele, a apărut în perioada stării de alertă generată de pandemia de COVID-19, când restricțiile impuse au îngreunat accesul pacienților la servicii medicale.
Pentru a rezolva această problemă, conducerea unității sanitare a luat decizia lansării unui proiect de concentrare a activităților ambulatorii pentru cardiologie într-o nouă locație, care să permită realizarea investigațiilor într-un circuit complet separat de cel al spitalului.
Astfel a apărut ideea Centrului ambulatoriu de Cardiologie, proiect pe care a fost desemnată să îl coordoneze dr. Turkes Ablachim, inclusiv în ceea ce privește atragerea fondurilor necesare, în condițiile în care bugetul unității sanitare era unul limitat.
Așa arăta anterior clădirea actualului Centru de Cardiologie
„În curtea spitalului exista o clădire care stătea neutilizată, starea sa generală lăsând mult de dorit. Sprijinul susţinut primit din partea sponsorilor privaţi – în majoritate oameni de afaceri de origine turcă – a permis transformarea radicală a spaţiului existent într-un centru medical perfect funcţional, care a început deja să trateze pacienţii cu afecţiuni cardiovasculare. Practic, tot interiorul clădirii a fost curățat la roșu. Au fost instalate circuite electrice noi, special gândite pentru clinică, a fost montat un sistem modern de climatizare, au fost înlocuite instalaţiile sanitare. S-au montat uşi speciale, ignifuge, la standardele impuse de spitalele moderne, care să permită trecerea tărgilor, scaunelor cu rotile şi a paturilor. Pe podea a fost aplicat un linoleum special, antibacterian, iar pe pereţi – tapet PVC. Clădirea are un aspect plăcut din punct de vedere estetic, dar este bine gândită și din punct de vedere funcțional. Toate cabinetele sunt luminoase și aerisite permanent, iar aparatura este de ultimă generație. Clădirea beneficiază de grupuri sanitare noi, iar intrările ambulatoriului sunt dotate cu rampe pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi”, arată reprezentanții spitalului.
„Este o mare bucurie ca medic, ca manager interimar, ca persoană care îşi desfăşoară activitatea în acest spital să particip la acest eveniment. Este un proiect care s-a desfăşurat cu multe eforturi, mult timp sacrificat”, a declarat Traian Constantin, managerul interimar al Spitalului Clinic Theodor Burghele.
Coordonatorul Centrului de Cardiologie, medicul Turkeş Ablachim, spune că proiectele viitoare vizează realizarea unui laborator de angiografie intervenţională, a unui laborator de electrofiziologie, dotarea cu un RMN cardiac, dar şi amenajarea ambulatoriului de urologie: „S-a conturat nevoia foarte mare de a realiza un centru ambulatoriu cu servicii medicale în ambulatoriu, cu circuite separate, cu condiţii de siguranţă pentru pacienţi. Ne dorim ca în viitorul apropiat să reuşim realizarea unui laborator de angiografie intervenţională atât de necesar pentru pacienţii cardiologici, un laborator de electrofiziologie. Poate vom reuşi să completăm întreaga gamă de investigaţii cardiologice cu un RMN cardiac. În curând dorim să aplicăm la realizarea unui proiect de amenajare a ambulatoriului de urologie.”
Apariția acestui centru este una foarte importantă, având în vedere frecvenţa bolilor cardiovasculare, afirmă prof. dr. Adriana Ilieşiu, şefa Clinicii de Cardiologie: „Bolnavii trebuie să fie diagnosticaţi, trebuie urmăriţi, iar spitalele trebuie să fie degrevate de cazurile care nu sunt foarte grave. Avem toate premisele ca acest centru să fie unul de excelenţă.”
Centrul de cardiologie dispune de cabinete medicale de consultaţii, sală pentru testarea de efort, cabinete de ecografie cardiacă, cabinet pentru ecografie cardiacă transesofagiană. „Absolut tot ceea ce este necesar pentru a oferi medicului o imagine clară asupra situației cardiovasculare a unei persoane. Pacienţii sunt întâmpinaţi de personal specializat în zona de recepţie, conform listelor de programare, iar formele de înregistrare se completează într-un cabinet de registratură medicală. După aceşti paşi preliminari, pacienţii sunt îndrumaţi către serviciul solicitat”, arată reprezentanții spitalului.
Deschizător de drumuri în domeniul cardio-oncologiei
Centrul de Cardiologie al Spitalului Theodor Burghele își propune, de asemenea, să fie un deschizător de drumuri și în domeniul cardio-oncologiei în România, specialitate medicală aflată la început de drum și pe plan mondial.
Detectarea precoce a toxicității cardiace este de mare importanță în managementul tratamentului oncologic, permițând evitarea unor complicații cardiovasculare fatale, precum și ajustarea dozelor de citostatice la pacienții vulnerabili, în funcție de specificul fiecărei persoane.