Decizia Curții Constituționale despre supraimpozitarea producătorilor de energie împinge România în brațele FMI, spune un fost ministru al Energiei
Decizia de joi a Curții Constituționale prin care supraimpozitarea producătorilor de energie a fost declarată neconstituțională împinge țara în brațele FMI, întrucât statul român va trebui să dea înapoi companiilor miliarde de euro, potrivit lui Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei.
„De peste doi ani atrag atenția asupra riscului pe care schemă de compensare a facturilor pentru toți consumatorii și impozitarea companiilor îl generează pentru securitatea economică a României. Ieri, Curtea Constituțională, după ce a rezolvat alegerile prezidențiale, a constatat că suprataxarea este neconstituțională, adică statul trebuie să dea miliarde de euro înapoi companiilor, punând țara în brațele FMI”, a scris Nicolescu pe Facebook.
El a fost ministru de resort și președinte al Agenției Europene de Reglementare în Energie (ACER), iar în prezent este membru în boardul Institutului European de Inovare și Tehnologie.
- „Tot respectul pentru investitorii care și-au aparat șansele și pentru avocații lor care și-au făcut meseria.
- Dacă competență la nivelul decizional nu crește după alegeri există riscul de autodistrugere.
- Prostia reprezintă cea mai mare amenințare la existența României”, a continuat Nicolescu.
Decizia de joi a Curții Constituționale prin care supraimpozitarea producătorilor de energie a fost declarată neconstituțională este un cutremur pentru piața de energie, deoarece statul trebuie să returneze companiilor aceste sume, au afirmat, vineri, pentru HotNews.ro, reprezentanții investitorilor din industria regenerabilă.
Măsura a fost luată în anul 2022, odată cu plafonarea facturilor, iar sumele colectate de stat până acum sunt de 27 de miliarde de lei, la care se adaugă 3 miliarde de lei dobânzi, potrivit specialiștilor Asociației Energia Inteligentă, care spun că tot consumatorii vor fi cei care vor plăti înapoi acești bani.