Sari direct la conținut

​Decizie istorica pentru un stat UE indisciplinat: Comisia Europeana a decis sa taie Ungariei aproape jumatate de miliard de euro din fonduri europene din cauza deficitului excesiv

HotNews.ro
Premierul maghiar Viktor Orban, Foto: Agerpres
Premierul maghiar Viktor Orban, Foto: Agerpres

Comisia Europeana a aprobat miercuri suspendarea fondurilor europene destinate Ungariei pentru anul 2013, in valoare de 495 de milioane de euro, din cauza masurilor insuficiente ale Guvernului de la Budapesta in privinta deficitului pe 2012. Decizia a fost luata in cadrul Colegiului Comisarilor, a anuntat vicepresedintele CE, Olli Rehn.

Ce ar putea pierde Ungaria

UPDATE 14.15: Comisia Europeana a propus suspendarea a 495.184.000 de euro din angajamentele fondului de coeziune reprezentand 0,5% din PIB si 29% din fondurile alocate tarii pe 2013. Este pentru prima data cand Comisia Europeana aplica o astfel de sanctiune.

„Acum depinde de autoritatile maghiare sa ia masurile necesare, fara intarziere, pentru a putea sa se bucure pe deplin de beneficiile Fondului de coeziune. Propunerea de astazi este proportionala si lasa posibilitatea continuarii investitiilor si ofera Ungariei timp si sansa de a redresa situatia”, a precizat Johannes Hahn, comisarul pentru politica regionala. Potrivit acestuia, Colegiul comisarilor a discutat doua variante de sanctiune: suspendarea fondurilor reprezentind un plafon echivalent cu 0,5% din PIB sau 50% din angajamentele pe fondul de coeziune.

Potrivit CE, regulamentul actual prevede in mod explicit posibilitatea suspendarii partiale sau totale a Fondului de coeziune, in cazul unui stat cu deficit public excesiv si lipsa masurilor eficiente de corectie. Daca Ungaria ia in cele din urma masuri convingatoare, suspendarea decisa astazi poate fi ridicata.

„Din punctul de vedere al supravegherii fiscale, Ungaria s-a aflat in situatie de deficit inca de la aderarea ei, in 2004. Termenul pentru a corecta aceasta situatie a fost aminat de doua ori, cu trei ani in total. Consiliul EcoFIN a hotarit, in urma cu o luna, ca Ungaria nu luase inca suficiente masuri ca urmare a recomandarilor noastre din 2009 de a-si corecta deficitul”, a explicat Olli Rehn. El a adaugat ca pozitia structural a Ungariei s-a deteriorat intre timp.

Decizia trebuie privita ca un stimulent si nu ca o pedeapsa, a mai adaugat Olli Rehn.

Guvernul Ungariei poate evita aceasta sanctiune prin prezentarea unui buget rectificat pe anul 2012 si un proiect de buget pe 2013, care sa permita reducerea deficitului bugetar sub 3% din PIB, potrivit AFP.

Decizia Colegiului Comisarilor trebuie aprobata luna viitoare de toate statele membre UE si va intra in vigoare incepand cu 2013. De altfel, exista deja un acord de principiu dupa ce Consilliul European a convenit asupra declansarii procedurii de deficit excesiv privind Ungaria.

Procedura de deficit excesiv: primele verificari

Comisia Europeana a avertizat in luna ianuarie ianuarie cu privire la posibilitatea sanctionarii Ungariei in cadrul procedurii privind deficitul excesiv stabilita in cadrul Pachetului privind guvernanta economica, asa numitul „Six Pack” care a intrat in vigoare pentru toate statele membre UE in decembrie 2011. Ungaria s-a aflat printre primele state monitorizate de Comisia Europeana in cadrul acestei proceduri alaturi de Belgia, Cipru, Malta si Polonia. In timp ce acestea din urma au urmat recomandarile Comisiei iar masurile nationale sunt considerate de Bruxelles potrivite pentru a duce deficitele pe traiectorii sustenabile, Ungaria nu a facut aceasta dovada.

CE: Nu au existat masuri suficiente pentru un deficit de pina la 3% din PIB

„Comisia a considerat ca Ungaria nu a facut suficiente progrese pentru a corecta de o maniera durabila si sustenabila a deficitului sau excesiv. Comisia propune trecerea la etapa urmatoare si recomanda ca ministrii Uniunii Europene sa decida ca nu au existat actiuni eficiente pentru aducerea deficitului public sub pragul de 3% din PIB”, a precizat in ianuarie un comunicat al CE.

Budapesta avea probleme si cu legile comunitare

La acel moment, Guvernul de la Budapesta se confrunta si cu critici virulente legate de citeva legi controversate, in principal cele legate de banca centrala si independenta judecatorilor care au si fost apoi anuntate in procedura de infringement de catre Executivul de la Bruxelles. La scurt timp, premierul ungar Viktor Orban, acuzat de adversarii sai politici pentru tendinta autoritara, a fost somat de Uniunea Europeana sa modifice mai multe legi controversate, cum ar fi reducerea independentei bancii centrale si controlul puterii judiciare. De asemenea, independenta bancii centrale ungare reprezinta o conditie prealabila impusa de Bruxelles si FMI pentru acordarea de ajutor financiar.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro