Sari direct la conținut

Decizii la Guvern, cu impact în Agricultură: Peste 174.000 de fermieri, vizați de o schemă de ajutor excepțional de peste 25,4 milioane euro

HotNews.ro
Muncitori sezonieri romani la cules de struguri in Marea Britanie, Foto: Peter Titmuss / Alamy / Profimedia Images
Muncitori sezonieri romani la cules de struguri in Marea Britanie, Foto: Peter Titmuss / Alamy / Profimedia Images

Executivul a aprobat joi acordarea unor ajutoare excepționale destinate producătorilor agricoli pentru cheltuieli angajate cu achiziția de resurse materiale necesare pentru aplicarea tehnologiei la suprafețele înființate cu plantații pomicole pe rod și/sau cu arbuști fructiferi și/sau cu plantații viticole pe rod cu struguri pentru vin.

Schema de ajutor derulată de Ministerul Agriculturii prin APIA contribuie la asigurarea securității alimentare și este destinată unui număr de 174.500 beneficiari care administrează 144.170 hectare de teren agricol.

Bugetul alocat pentru sprijinul producătorilor agricoli din sectorul vegetal este de 126.150.673 lei, echivalentul sumei de 25.490.649 euro.

Cuantumul ajutorului excepțional este de 875 lei/ha, echivalentul sumei de 176,80 euro/ha acordat pentru fermierii care lucrează minimum 0,1 ha inclusiv și maximum 200 ha inclusiv.

Beneficiarii schemei sunt persoane fizice; persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale constituite potrivit OUG nr. 44/2008; persoane juridice; grupuri de producători sau organizații de producători; structuri din domeniul cercetare, respectiv universitățile, institutele şi stațiunile de cercetare-dezvoltare.

Potrivit Ministerului Agriculturii, pentru a accesa ajutorul excepțional, potențialii beneficiari trebuie să îndeplinească următoarele condiții de eligibilitate:

  • să fie înregistrați în evidențele APIA cu cererea unică de plată 2022;
  • să utilizeze o suprafață de minimum 0,1 ha inclusiv și maximum 200 ha inclusiv, cu plantații pomicole pe rod și/sau cu arbuști fructiferi și/sau cu plantații viticole pe rod cu struguri pentru vin;
  • să achiziționeze pe bază de documente justificative următoarele resurse materiale: produse fertilizante și/sau produse de protecție a plantelor și/sau motorină în perioada 24 februarie 2022-12 august 2022.

Termen prelungit pentru depunerea documentelor în Programul de susținere a producției de struguri de masă pentru anul 2022

Tot în ședința de joi a Guvernului a fost adoptată modificarea Hotărârii nr. 798/2022 pentru aprobarea Programului de susținere a producției de struguri de masă pentru anul 2022.

Reamintim că inițial HG 798/2022 a fost adoptă în Ședința Guvernului din 16 iunie 2022 prin care a fost stabilită o schemă de ajutor de minimis în sumă de 15.000.000 lei, echivalentul a maximum 3.000.000 euro, ce se asigură din bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2022.

Potrivit Ministerului Agriculturii, măsura vizează următoarele categorii de beneficiari:

  • producătorii agricoli persoane fizice care dețin atestat de producător;
  • producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit OUG nr. 44/2008;
  • producătorii agricoli persoane juridice.

Având în vedere solicitările transmise de producători, în cadrul discuțiilor avute cu ministrul Petre Daea modificarea actului normativ a avut în vedere următoarele aspecte:

  • Corelarea termenului de depunere a documentelor justificative cu perioada de valorificare a producției, respectiv 21 noiembrie cu 29 noiembrie.
  • A fost reconsiderat registrul de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor pentru producția de struguri de masă a anului 2022 pentru care se acordă ajutor de minimis.

Executivul a aprobat și valoarea ajutorului financiar în avans pentru depozitarea privată a cărnii de porc

Guvernul a mai anunțat că a aprobat joi Hotărârea privind stabilirea valorii ajutorului financiar în avans pentru depozitarea private a cărnii de porc, în acord cu reglementările europene în vigoare.

Actul normativ vizează acordarea de ajutoare financiare pentru depozitarea privată a cărnii de porc proaspătă sau refrigerată pentru a se asigura astfel reducerea dezechilibrului dintre cerere și ofertă.

Cantitatea minimă eligibilă pentru acordarea ajutorului financiar este de 10 tone per cerere pentru produse dezosate și 15 tone per cerere pentru alte produse. Cererile de sprijin trebuie să fi fost depuse până pe 29 aprilie 2022.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro