Declaratia BM, CE si FMI in urma misiunii de evaluare: Intreprinderile de stat au nevoie urgenta de reforme accelerate
„Intreprinderile de stat continua sa aiba nevoie urgenta de reforme accelerate pentru a deveni mai eficiente. Aceste reforme includ vanzarea unor pachete minoritare sau majoritare de actiuni intr-o serie de societati si introducerea managementul privat. Recent adoptata lege a guvernantei corporatiste in intreprinderile de stat reprezinta un pas important in solutionarea ineficientelor. Sunt in curs de implementare strategii de reducere a arieratelor si de asezare a intreprinderilor de stat pe baze sanatoase din punct de vedere financiar”, se arata in declaratia Bancii Mondiale, a Comisiei Europene si a Fondului Monetar International in urma misiunii de evaluare a Programului Economic al Romaniei, declaratie publicata de Comisia Europeana.
Misiunile BM, CE si FMI s-au aflat in Bucuresti, in perioada 24 ianuarie – 6 februarie, pentru cea de a patra evaluare a programului economic al Romaniei ale carui obiective sunt: consolidarea cresterii economice si mentinerea stabilitatii macroeconomice si financiare.
La sfarsitul vizitei de evaluare, misiunea BM-CE-FMI a sustinut o conferinta de presa in cadrul careia si-a prezentat concluziile si a publicat o declaratie comuna.
Redam integral declaratia BM, CE si FMI in urma misiunii de evaluare a Programului Economic al Romaniei:
„Conform evaluarii realizate de echipe, programul se afla in continuare pe calea buna. Au fost indeplinite toate criteriile de performanta stabilite cu FMI pentru finele lunii decembrie. Autoritatile au inregistrat progrese notabile in implementarea politicilor din cadrul programului, intr-un mediu extern foarte dificil. In viitor, sunt importante politicile macroeconomice prudente si accelerarea reformelor structurale pentru a asigura o performanta economica puternica si atragerea increderii pietelor.
Pentru anul 2011, am revizuit in sus proiectia de crestere la aproximativ 2½ la suta, in parte datorita unei bune recolte agricole. Inflatia a scazut de asemenea drastic si s-a incadrat in intervalul de inflatie tintit de Banca Nationala a Romaniei. Pentru anul 2012, am revizuit in scadere prognoza tinand cont de mediul economic mai dificil din zona Euro. Proiectia noastra in privinta cresterii se situeaza in prezent la nivelul de 1½ – 2 procente, depinzand de o imbunatatire a cererii pe plan intern si de o mai buna absorbtie a fondurile europene. Ne asteptam ca inflatia sa se mentina in interiorul intervalului tintit. Deficitul contului curent este prognozat a se situa la nivelul de 4-4½ din PIB.
In ciuda tensiunilor de pe pietele financiare internationale si a deteriorarii calitatii activelor interne, sectorul bancar si-a mentinut flexibilitatea. Proportia medie de adecvare a capitalului din sectorul bancar s-a mentinut la un nivel ridicat de 14,5 procente la finele lunii decembrie 2011. Desi s-a observat o revigorare a creditarii sectorului corporatist, cresterea creditarii a ramas totusi slaba in termeni reali, reflectand cererea slaba de credite.
Continuarea consolidarii fiscale a contribuit la imbunatatirea credibilitatii Romaniei. Plasarea cu succes a unei emisiuni de obligatiuni in dolari pe 10 ani, saptamana trecuta, atesta acest lucru. In anul 2011, Romania a atins tinta de deficit pentru bugetul general consolidat de 4,4 la suta din PIB (cash). In mod incurajator, guvernul a reusit totodata sa plateasca o suma substantiala din arierate si facturi neplatite la sfarsitul anului. Estimarile initiale sugereaza ca autoritatile au atins si o tinta de deficit in termeni ESAmult sub nivelul de 5% din PIB prevazut in program. Veniturile s-au situat la un nivel usor mai scazut decat cel anticipat, mai ales datorita granturilor de la UE ce au fost mai mici decat cele prevazute, aceasta diferenta fiind insa mai mult decat compensata de economii pe parte de cheltuieli.
Pentru anul 2012, guvernul isi mentine angajamentul ferm de a reduce deficitul bugetului general consolidat pana sub nivelul de 3 la suta din PIB (in termeni ESA). Reflectand nevoia de prudenta, autoritatile continua sa vizeze un deficit (cash) de 1,9 la suta din PIB, sau de 2,1 la suta din PIB daca se includ si cheltuielile din cadrul Programului National de Dezvoltare a Infrastructurii. Atingerea acestor tinte fiscale ambitioase va necesita continuarea restrictiilor de cheltuieli.
Am convenit cu autoritatile asupra parametrilor cheie ai itinerariului de parcurs catre dereglementarea preturilor in sectorul electricitate, dereglementare esentiala pentru a asigura functionarea corecta a pietei in conformitate cu legislatia UE si pentru a atrage urgent investitiile atat de necesare in acest sector important. Prin urmare, preturile reglementate pentru consumatorii industriali vor fi treptat eliminate pana la finele anului 2013. Pentru gospodarii, preturile vor fi ajustate treptat pentru a se ajunge la nivelurile de piata pana in anul 2017 si nu pana in 2015 cum se convenise initial. Veniturile guvernamentale suplimentare obtinute din liberalizarea preturilor la energie ar putea fi directionate catre atenuarea impactului pe care il va avea ajustarea preturilor asupra celor cu adevarat nevoiasi. La gaze naturale, am convenit sa discutam foaia de parcurs in cursul urmatoarei misiuni de evaluare. Intre timp, guvernul va explora impreuna cu reprezentantii industriei posibile masuri fiscale si de reglementare care sa guverneze explorarea, productia si distributia de energie.
Guvernul isi mentine angajamentul de a implementa o reforma comprehensiva in sectorul sanitar, pentru a aseza acest sector pe o baza durabila din punct de vedere financiar si pentru a creste eficienta si eficacitatea sa. Pana la finalizarea acestei evaluari, se vor adopta un numar de masuri concrete pe termen scurt cu scopul de a trece imediat la solutionarea anumitor deficiente.
Intreprinderile de stat continua sa aiba nevoie urgenta de reforme accelerate pentru a deveni mai eficiente. Aceste reforme includ vanzarea unor pachete minoritare sau majoritare de actiuni intr-o serie de societati si introducerea managementul privat. Recent adoptata lege a guvernantei corporatiste in intreprinderile de stat reprezinta un pas important in solutionarea ineficientelor. Sunt in curs de implementare strategii de reducere a arieratelor si de asezare a intreprinderilor de stat pe baze sanatoase din punct de vedere financiar. Va fi important sa existe un cadru de reglementare puternic pentru a se asigura obtinerea unor preturi rezonabile in cazul privatizarii partiale sau integrale a unor intreprinderi de stat.
Urmatoarea misiune de evaluare a programului este programata a avea loc la sfarsitul lunii aprilie/inceputul lunii mai 2012.„
Citeste si:
- VIDEO Jeffrey Franks: Toate tintele cantitative au fost indeplinite. Sistemul sanitar din Romania este defect. Energia si transporturile ar putea lansa Romania
- VIDEO Dupa o crestere de 2,5% in 2011, Romania ar putea creste cu pana la 2% in 2012
- Liberalizarea preţurilor la energie pentru populaţie- stabilita pentru perioada 2013-2017