Sari direct la conținut

Deficitul bugetar din 2007 a fost 2,4% din PIB

HotNews.ro

Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a anuntat luni ca deficitul bugetar s-a situat la finele anului trecut la nivelul de 2,4% din produsul intern brut (PIB). Nivelul dficitului este cu un punct procentual peste ultima previziune a ministrului Economiei si Finantelor, de 1,4%, cauza fiind cheltuielile foarte mari ale administratiilor locale din luna decembrie.

Potrivit datelor prezentate de Vosganian, in 2007, veniturile bugetare au totalizat 136,8 miliarde de lei, iar cheltuielile au atins valoarea de 146,8 miliarde de lei, deficitul fiind de 9,91 miliarde de lei.

Dupa contabilitatea europeana, veniturile au reprezentat 35% din PIB, cheltuielile 37,6% din PIB, iar deficitul bugetar a fost de 2,6-2,7% din PIB.

Varujan Vosganian a afirmat in conferinta de presa ca, in ultima luna a anului trecut, administratiile locale au cheltuit, in medie, de trei ori mai mult decat media primelor 11 luni din 2007. Suma cheltuita de municipalitati doar in ultima saptamana a anului trecut a fost de 7,1 miliarde de lei, adica peste un miliard de lei pe zi. El a adaugat ca, in ultimele trei luni, administratiile locale au cheltuit 50% din fondurile pe intregul an.

„In decembrie am inceput sa corectam asimetria fata de 2006, printr-un program de eficienta a cheltuirii banului public. Slava Domnului, pentru ca daca nu interveneam, riscam sa depasim nivelul de 3%, din cauza cheltuielilor excesive ale administratiei locale”, a precizat ministrul Ecomoniei.

Acesta a mai spus ca „lectia anului 2007 este ca economia romeneasca are resurse pentru a mari alocatiile, exista disponibilitate politica pentru ca aceste resurse sa fie alocate, insa mai este nevoie de ceva: predictibilitate. Nu mai vrem sa ajungem in situatia in care, in loc sa incetinim atunci cand vrem sa facem reglaje fine, noi acceleram”.

Pentru a preveni acest lucru, Varujan Vosganian va prezenta premierului un set de masuri pentru controlul cheltuielilor.

Alti factori suplimentari care au influentat deficitul bugetar sunt neincasarea in vama a anumitor impozite si, in special, a taxei pe valoare adaugata, devansarea cu doua luni a majorarii punctului de pensie, acordarea subventiilor agricole din cauza secetei, majorarea salariilor militarilor, introducerea sporului de vechime pentru magistrati, emiterea de titluri de despagubire pentru proprietatile confiscate.

Varujan Vosganian, declara in data de 20 decembrie ca deficitul bugetului general consolidat va fi de 1,4% din PIB in 2007, cu un punct procentual sub nivelul programat la ultima rectificare de buget. Acesta a mai mentionat ca Finantele au reusit sa controleze mai bine cheltuielile din ultimele doua luni ale anului, evitand astfel cheltuielile masive inregistrate la sfarsitul anilor 2005 si 2006.

Initial, bugetul prevedea pentru acest an un deficit de 2,73% din PIB, insa la rectificarea din noiembrie acesta a fost redus la 2,4% din PIB.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro