Deficitul de alimente produs de schimbarile climatice va cauza aproape 600.000 de decese pana in 2050 – webPR
Efectele schimbarilor climatice asupra productiei mondiale de alimente ar putea cauza aproape 600.000 de decese pana in anul 2050, potrivit unui nou studiu. Impactul conditiilor climatice asupra agriculturii ar putea duce la o scadere generala la nivel global a disponibilitatii produselor alimentare, oamenii fiind fortati astfel sa manance mult mai putine fructe si legume si chiar mai putina carne, lucru care ar avea efecte grave asupra sanatatii.
Expertii in domeniu au prezis, in ultimii ani, consecintele grave pe care le vor avea schimbarile climatice asupra securitatii alimentare, in cazul in care acestea nu se vor atenua. Temperaturile in crestere, secetele mai frecvente si fenomenele meteorologice mai severe vor face ca sectorul agricol din anumite zone sa aiba de suferit, in conditiile in care populatia globala – si cererea sa de produse alimentare – continua sa creasca foarte mult.
Un grup de oameni de stiinta britanici a analizat modul in care schimbarile climatice isi vor pune amprenta nu numai asupra productiei agricole, ci si asupra consumului de produse alimentare. Ei au prezis, totodata, modul in care aceste schimbari in dieta ar putea influenta mortalitatea umana, fiind cunoscut faptul ca o dieta saraca poate conduce la aparitia unor boli grave, inclusiv diabet si afectiuni ale inimii.
Cercetatorii au luat in considerare un scenariu sever al schimbarilor climatice in care temperatura aerului la nivel mondial va creste cu doua grade pana in 2050, fata de cea inregistrata in perioada 1986 si 2005. Ei au comparat rezultatele cu cele obtinute in urma aplicarii unui scenariu ce presupune un viitor fara schimbari climatice.
Concluzia a fost ca daca nu va exista nicio schimbare la nivel climatic disponibilitatea alimentelor la nivel mondial va creste cu 10,3 % pana in anul 2050, iar daca vor exista schimbari climatice oamenii vor manca cu 4% mai putine fructe si cu 0,7% mai putina carne, disponibilitatea alimentelor la nivel mondial fiind cu 3,2 % mai scazuta.