Demis de Chiuaru, Paul Dimitriu declara: ‘Sunt stupefiat, nu-mi vine sa cred!’
Care sunt motivele demiterii dvs.?
Paul Dimitriu— Luni dimineata, un consilier al ministrului a venit la mine si mi-a adus la cunostinta, asta la prima ora, ca incepand din acel moment eu nu mai sunt sef al Corpului de Inspectie si ca domnul ministru a decis sa ma demita.
V-a dat vreo motivatie?
Paul Dimitriu— Nu mi-a prezentat nici o hartie. Dupa aceea, a prezentat un domn procuror de la Bacau, care mi-a preluat functia. E vorba de procurorul Humulescu de la DNA Bacau.
Ati deranjat cu ceva?
Paul Dimitriu— Acum vreo doua saptamani si ceva, am finalizat un raport privind concursurile care au loc in sistemul penitenciar. Si in acel raport am constatat lucruri grave, favorizari ale anumitor candidati care erau rude cu persoane din conducerea sistemului penitenciar la nivel inalt.
Puteti sa-mi dati si cateva nume?
Paul Dimitriu— Este vorba de rudele lui Alexandru Serban, directorul general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor. In februarie anul acesta, s-au incadrat cumnatul, sora lui si o cunostinta, respectiv fata celor la care cumnatul lui locuieste in Craiova. Mai e vorba de sotia unui director din ANP, de o alta fata a unor functionari din ANP.
Mai mult, am aratat clar defavorizarea contracandidatilor care erau mai bine pregatiti si, in situatia respectiva, imbraca anumite aspecte penale. Este vorba de infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor unor persoane.
Cum poate fi demonstrata aceasta defavorizare? Ei s-au prezentat totusi la un concurs…
Paul Dimitriu— Este vorba de discrepantele dintre notele luate la examenul scris si cele luate la interviuri, in sensul ca rudele au luat intotdeauna note mai mici la proba scrisa, iar la interviuri au luat note mari. Pe cand situatia contracandidatilor sta tocmai invers.
Acestea sunt deductii…
Paul Dimitriu— Este o chestie prin deductie, numai ca noi am facut si o analiza a proceselor-verbale, a intrebarilor si raspunsurilor care au fost consemnate in timpul interviului. Am constatat cu stupoare ca o candidata, care raspunsese foarte bine si care luase si nota mare la proba scrisa, la interviu a luat 4 sau 5.
Iar contracandidata ei, care a primit 2-3 intrebari foarte simple si care a raspuns mai slab, a luat o nota mai mare. Am intrebat pe membrii comisiilor de ce nu le-au pus intrebari teoretice si cum au reusit sa faca evaluarea si nu au fost in stare sa raspunda.
Cand a fost finalizat acest raport?
Paul Dimitriu— Pe 25 aprilie.
L-ati dat noului ministru?
Paul Dimitriu— Da.
Credeti ca asta a fost cauza demiterii?
Paul Dimitriu— A doua zi, un consilier de-al sau m-a sunat si mi-a spus ca incarcam rolul instantelor degeaba, ca nu are sens sa sesizam Parchetul. Propunerile mele nu se negociaza, le accepta sau nu le accepta. Si de atunci nu s-a mai intamplat nimic, raportul sta acolo.
Peste cateva zile, inainte de vacanta de 1 Mai, am inaintat la cabinet spre a mi se semna un mandat pentru a efectua un control profesional la Camera Executorilor Judecatoresti Iasi, urmare a sesizarilor primite de la cetateni. Nu mi-a fost semnat acel mandat, fara nici o justificare. Neoficial, am auzit ca s-a exprimat: „Ce cauta astia la Iasi? De Iasi nu se ating!”.
Dar ce s-a intamplat la Iasi?
Paul Dimitriu— Sunt petitii ale cetatenilor cu privire la nereguli in actul de punere in executare a hotararilor judecatoresti.
Si motivatia care a fost?
Paul Dimitriu— Nu am primit nici o motivatie.
Credeti ca are legatura cu faptul ca ministrul este din Iasi?
Paul Dimitriu— Nu pot decat sa banuiesc, altfel nu-mi explic de ce nu a acceptat aceste mandate. Este prima data cand mi se intampla ca un mandat de efectuare a unui control sa nu-mi fie semnat.
Dvs., fiind seful Corpului de Control, e clar ca aveati legatura cu toate verificarile in derulare din cadrul ministerului. Credeti ca activitatea dvs. deranjeaza acum mai mult decat inainte?
Paul Dimitriu— Erau verificari de competenta Corpului de Control: notari, executori si penitenciare. Nu era ceva ce ar fi putut deranja in acel moment. Cred ca a deranjat mai mult ce am facut inainte.
Ce verificari importante ati avut de-a lungul timpului?
Paul Dimitriu— In 2006, vreau sa va spun ca la Corpul de Control s-au facut controale la toate camerele executorilor judecatoresti de pe teritoriul Romaniei, lucru care nu se mai intamplase pana atunci.
In urma controlului, am exercitat un numar de 88 de actiuni disciplinare, o parte din ele soldate cu excluderi, de asemenea, cred ca au fost vreo 20 de sesizari penale in urma acestor controale.
Ca sa va faceti o imagine, la nivelul tarii sunt aproximativ 300 de executori judecatoresti, asta inseamna ca circa 20% s-au ales cu actiune disciplinara. Am mai avut verificari in ceea ce priveste nereguli la concursuri sau numiri de notari si s-au luat masuri in acest sens.
Nume mari?
Paul Dimitriu— Sa spunem ca eu am coordonat acea lucrare, care s-a finalizat prin sesizarea penala fata de fostii ministri ai Justitiei. Am mai facut o sesizare penala ca urmare a neregulilor constatate in urma inventarierii Ministerului Justitiei, in 2006, unde s-a constatat un prejudiciu de 4 miliarde de lei.
In ceea ce va priveste, dvs. spuneti ca ati fost demis, dar nu ati primit nici o decizie in acest sens?
Paul Dimitriu— Nu! Mai mult decat atat, spre stupoarea mea, am cerut, din moment ce nu mai fac nimic in acest minister, sa mi se aprobe concediu, si nici macar acest drept nu-mi este respectat.
Cum vedeti dvs. ceea ce se intampla sub acest nou ministeriat?
Paul Dimitriu— Sunt stupefiat, nu-mi vine sa cred! Incredibil cum unui profesionist nu i se poate spune din ce motive pleaca.
Pe cine ati deranjat de v-a demis?
Paul Dimitriu— Nu pot sa fac decat supozitii in legatura cu controalele efectuate. Poate nu se doreste efectuarea unor astfel de controale.