Demisii în bloc la spitalul din Bacău, după ce medicul care l-a tratat pe studentul întors din China a fost amendat pe motiv că informația a ajuns mai întâi la presă și apoi la autorități
Toți cei șapte medici de la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Bacău și-au scris demisiile, miercuri, după ce doctorul care s-a ocupat de cazul studentului de 24 de ani, întors din China, suspectat că este infectat cu coronavirus, a fost amendat de Direcția de Sănătate Publică pe motiv că informația a ajuns mai întâi la presă și apoi la autorități.
UPDATE: Direcția de Sănătate Publică din Bacău a oferit primele explicații după ce i-a amendat pe medicul de la Unitatea de Primiri Urgențe care a tratat un tânăr întors recent din China, cu suspiciune de coronavirus, pe asistenta șefă și pe îngrijitoarea de tură. DSP Bacău spune că, pe lângă faptul că a aflat despre caz după două ore, din alte surse, în spital „nu s-au făcut curățenie și nu s-au dezinfectat toate spațiile în care a primit asistență medicală pacientul, după părăsirea acestor spații” și „nu s-au luat măsuri de asigurare a echipamentului de protecție specific în cazul suspiciunilor de coronavirus”.
„Nu s-au făcut curățenie și nu s-au dezinfectat toate spațiile în care a primit asistență medicală pacientul suspectat de infecție cu coronavirus după părăsirea acestor spații și pentru că nu s-a realizat înregistrarea în graficul de curățenie-dezinfecție a operațiunilor de curățare și dezinfecție efectuate în camera de izolare. Nu s-au luat măsuri de asigurare a echipamentului de protecție specific în cazul pacientului cu suspiciune de coronavirus și pentru că nu s-au respectat protocoalele de lucru de către personalul auxiliar.” – Direcția de Sănătate Publică din Bacău(Citește pe larg aici)
Șapte medici de la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Bacău și-au scris demisiile miercuri dimineață, după ce colegul lor a fost amendat de Direcția de Sănătate Publică Bacău cu 20.000 de lei.
Directorul medical al Spitalului Județean Bacău, Ioana Dinu, a precizat că în acest moment, activitatea Unității de Primiri Urgențe se desfășoară normal: „Medicul care a fost amendat și care și-a depus demisia este la serviciu, își desfășoară activitatea, consultă pacienți. Demisia, dacă domnul doctor nu se va răzgândi își va urma parcursul legal, dar în momentul ăsta activitatea în UPU este funcțională, pacienții sunt văzuți, sunt investigați”, a explicat Ioana Dinu, citată de Mediafax.
Aceasta a adăugat că doctorul ar fi trebuit felicitat, nu amendat: „Domnul doctor, la urgențe, nu a avut de instrumentat doar acest caz, care și din punct de vedere epidemiologic și din punct de vedere al impactului care este la acest moment este destul de dificil. Dumnealui în continuare a consultat, a trimis la investigații și a stabilit diagnostice și eventual tratament și pentru alți pacienți care erau în UPU. Activitatea nu a fost oprită, s-a desfășurat normal, în plus, fiind acest caz. Ar trebui, din punctul meu de vedere, medicul și toate cadrele medicale felicitate pentru cum au manageriat acest caz. Am avut avizul de la București, lucrurile s-au desfășurat bine, pacientul a fost trimis”, a mai declarat Ioana Dinu.
Conducerea Spitalului Județean Bacău a decis să conteste amenda dată de Direcția de Sănătate Publică.
„La acest moment în Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean Bacău există un val de nemulțumire din partea medicilor, vizavi de un control efectuat imediat după transferul acelui pacient suspect de infecție cu coronavirus din data de 27 ianuarie, care s-a soldat cu o amendă pentru medicul curant din acea dată, motivul practic fiind că știrea sau cazul mai întâi a apărut în presă și mai apoi la organele abilitate”, a declarat Adrian Popa, managerul Spitalului Județean din Bacău.
Managerul spitalului a precizat că se poartă discuții cu medicii pentru a nu se ajunge la un blocaj, în cazul în care aceștia își mențin dorința de a demisiona: „Demisiile sunt scrise de toți medicii din UPU, sperăm să găsim înțelegere, avem dialog cu dânșii încontinuu, chiar de aseară. Încercăm să nu supunem UPU unui blocaj complet, pentru că dacă medicii se hotărăsc în bloc să își dea demisia atunci pune în imposibilitate desfășurarea activității din Unitatea de Primiri Urgențe”, a explicat managerul.
Amenda în valoare de 20.000 de lei a fost dată medicului care a tratat tânărul de 24 de ani, student în China, care a revenit acum câteva zile în țară și avea simptome de gripă: „În dimineața aceasta (miercuri – n.r.), demisia a fost scrisă de toți medicii și parafată, nu a fost încă înregistrată, la rugămintea noastră de a încerca o conciliere și un dialog, pentru că în momentul în care este înregistrată ea practic intră într-un parcurs oarecum ireversibil”, a mai spus Adrian Popa.
Managerul mai spune că aceste cazuri trebuie raportate „de îndată de la depistare”: „Cazul a fost evaluat de medicul de urgență, împreună cu ceilalți medici de specialitate, după care a fost întocmită o adresă către DSP și transmisă către toate căile, de la fax, e-mail, până la WhatsApp. Presa a aflat mai repede, presa are libertatea ei, noi nu intervenim, din punctul nostru de vedere, ne-a interesat parcursul și evoluția cazului medical.”
Studentul din Bacău s-a întors acum câteva zile din China și a prezentat simptome de gripă, motiv pentru care au existat suspiciuni de coronavirus. El a fost transferat la Institutul Matei Balș din București de la Spitalul Județean Bacău.
Medicii de la Institutul ‘Matei Balș’ au stabilit că studentul nu este infectat cu coronavirus ci are gripă, potrivit unei informări a Ministerului Sănătății. Tânărul a fost externat și continuă tratamentul în ambulatoriu.
Citește și: