Sari direct la conținut

Demonstratie ‘anti-Bastroe’ la Bucuresti

Peste 200 de reprezentanti ai societatii civile, sindicalisti si pescari din Delta Dunarii s-au adunat in fata Teatrului National „I L Caragiale” din Bucuresti de unde au pornit in mars spre Ambasada Ucrainei, pentru a protesta fata de construirea canalului Bastroe, pe bratul Chilia al Dunarii.

Protestatarii au inmanat diplomatilor ucrainieni un protest scris, care va fi transmis si unor institutii europene si internationale.

Mitingul a fost organizat de mai multe organizatii neguvernamentale care sustin ca proiectul ar pune in pericol ecosistemul din Delta Dunarii.

Canalul Bastroe, care ar permite Ucrainei sa aiba acces navigabil la Marea Neagra de la Dunare, va traversa pe o distanta de cativa kilometri rezervatia naturala a Deltei Dunarii, inscrisa in patrimoniul UNESCO.

Canalul va avea o lungime totala de 162,2 km si ar urma sa fie dat in folosinta la sfarsitul anului, chiar daca lucrarile nu sunt prevazute sa se incheie inainte de 2008.

Proiectul ingrijoreaza Romania, Germania, Uniunea Europeana si Statele Unite.

Critici SUA

Un punct de vedere in acest sens a fost formulat de adjunctul purtatorului de cuvant al Departamentului de Stat al SUA, Adam Ereli.

El spune ca vor continua presiunile asupra guvernului ucrainean pentru pastrarea conditiilor de zona protejata ecologic.

Canalul Bastroe pune in pericol Delta Dunarii

Americanii au cerut Kievului sa efectueze si un studiu de impact in acest sens.

Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat de la Washington, Adam Ereli a criticat totodata lipsa de actiune a guvernului ucrainean in urma ingrijorarilor exprimate de Uniunea Europeana, Romania, Germania si diversele gruparile de mediu.

Adam Ereli a aminitit ca administratia Bush a criticat deja public construirea sa, in luna mai, cand lucrarile abia incepeau.

De atunci, lucrarile au continuat fara intrerupere, a spus Ereli. Administratia americana este ingrijorata ca realizarea canalului va avea un impact semnificativ asupra biosferei regiunii Deltei Dunarii, una din cele mai bogate de acest tip de pe planeta.

Solicitarile Romaniei

La randul sau ministerul de externe al Romaniei a solicitat constituirea unei comisii care sa ancheteze ce impact ar avea aceasta investitie asupra mediului.

Daca se va constata ca proiectul are un impact de mediu transfrontalier, atunci Ucraina va trebui sa accepte si deciziile Romaniei in derularea acestui proiect.

MAE ia in calcul posibilitatea de a actiona in instanta compania germana Mobius Bau AG, angajata de Ucraina pentru realizarea proiectului, careia ii poate cere despagubiri pentru daunele de mediu.

Comisia economica a Natiunilor Unite pentru Europa incearca sa medieze divergentele dintre cele doua tari pe problemele de mediu.

Proiectul se afla acum intr-o prima etapa – aceea de dragare a gurii de separare a canalului de bratul Chilia.

Intr-o etapa urmatoare si ultima canalul ar urma sa fie extins pe o distanta de 160 de km pana in anul 2008.

Delta Dunarii este declarata rezervatie naturala inscrisa in patrimoniul mondial Unesco.

Rezervatia adaposteste specii rare de pesti si pasari, amenintate cu disparitia.

Grijile alegerilor

Ucraina aniverseaza pe 24 august 13 ani de la declararea independentei fata de fosta URSS.

Intr-un discurs rostit in ajun, presedintele tarii, Leonid Kucima, a cautat sa dea asigurari ca alegerile prezidentiale de la sfarsitul lui octombrie se vor desfasura fara nici un fel de probleme.

Pe un ton care s-a voit si ironic, liderul de la Kiev a spus ca nu se va repeta situatia din 1993, cand armata rusa a luat cu asalt parlamentul de la Moscova si nici disputa de la alegerile prezidentiale din America, din anul 2000:

Presedintele Kucima promite alegeri libere

„Vreau sa-i asigur pe mentorii nostri – foarte energici de altfel – ca nu vom permite niciodata ca tancurile sa traga in cladirea parlamentului, asa cum s-a intamplat chiar langa noi si nu vom lasa ca voturile sa fie numarate mai bine de o luna, asa cum s-a petrecut nu de mult, desi nu asa aproape de noi”, a spus Kucima, aplaudat de audienta.

Presedintele ucrainean a pus accentul pe faptul ca apropierea de Uniunea Europeana a devenit un ideal national.

In acelasi timp, a subliniat Leonid Kucima, tara sa va pune accentul pe relatiile cu Rusia.

„Relatii stabile cu Rusia nu inseamna un minus in legaturile noastre cu Europa”, a adaugat el.

Ucraina marcheaza Ziua Independentei cu o parada, la Kiev.

Opozitia acuzata de provocari

Autoritatile acuza opozitia ca ar fi pus la cale declansarea unor tulburari ca sa umbreasca aniversarea.

Serviciul de securitate, Procuratura generala si Ministerul de interne au dat o declaratie comuna, duminica, in care acuza membrii opozitiei ca ar pregati actiuni provocatoare de Ziua Independentei.

Opozitia neaga cu vehementa acuzatia. Liderul ei si totodata candidat la alegerile prezidentiale, Victor Iuscenko, a avertizat ca daca se va produce vreo ciocnire, va fi mana autoritatilor.

Principalul sau adversar la alegeri va fi primul ministru Victor Ianukovici, sprijinit in mod deschis de Leonid Kucima.

Gruparile internationale pentru apararea drepturilor omului ca si militantii locali avertizeaza ca perioada dinaintea alegerilor este deja marcata de nereguli grave, mass-media dand dovada de o partinire evidenta in favoarea lui Ianukovici.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro