Sari direct la conținut

​Departamentul Marilor proiecte: Forma finala a Legii privind Parteneriatul Public Privat nu a suferit modificari fata de cele stabilite de comun cu reprezentantii Comisiei Europene

HotNews.ro

Departamentul Marilor Proiecte (DPIIS) condus de ministrul Dan Sova precizeaza ca forma finala a Legii privind Parteneriatul Public Privat (PPP) trimisa la Parlament nu a suferit modificari fata de varianta convenita cu reprezentantii Comisiei Europene. Precizarile transmise de minister vin ca replica la articolul publicat de catre HotNews.ro pe 14 octombrie in care a fost prezentata informatia ca executivul a modificat proiectul legii PPP fata de varianta trimisa spre consultare la Comisia Europeana si ca noile prevederi permit statului sa inlocuiasca fara licitatie partenerul privat care nu isi indeplineste obligatiile contractuale sau fata de finantatori.

Informatiile transmise de catre Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine:

In urma articolelor aparute in presa (Mediafax, Hotnews, etc.) in ultimele zile si conform carora Guvernul Romaniei a aprobat noua lege a Parteneriatului Public Privat cu modificari fata de varianta agreata de Comisia Europeana, Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine face urmatoarele precizari:

Forma finala a Legii privind Parteneriatul Public Privat nu a suferit modificari fata de cele stabilite de comun acord intre reprezentantii DPIIS si cei ai Comisiei Europene, intrucat in documentul aprobat de Guvern si transmis Parlamentului se tine cont de solicitarile reprezentantilor Comisiei Europene si, in speta, reformularea art. 54, devenit in forma finala art. 42. Fata de forma initiala a articolului (art. 54 in varianta transmisa Comisiei Europene), modificarile prezente in forma finala (art.42), reprezinta forma propusa de DG Markt (CE) si preluata integral de catre reprezentantii Departamentului pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine, aceasta nefiind modificata ulterior.

Astfel, modificarile prezente in forma finala sunt rezultate ale consultarilor cu reprezentantii Comisiei Europene, remarcile acestora rezumandu-se la o mai buna claritate si coerenta cu legislatia Uniunii Europene in domeniul achizitiilor publice si concesiunilor. Forma finala a legii PPP trimisa in Parlament este exact cea agreata in prealabil cu membrii Comisiei Europene.

Mentionam de asemenea ca semnatarii articolelor referitoare la presupusele modificari ale legii fara acordul Comisiei Europene, nu au contactat Biroul de Presa al Departamentului pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine pentru a cere un punct de vedere, incalcand astfel o regula de baza a jurnalismului„.

Fata de precizarile transmise de catre Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine, HotNews.ro mentioneaza ca, inainte de a publica articolul in cauza, a transmis o solicitare formala in baza legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public.

Solicitarea a fost transmisa luni, 14 octombrie la ora 16:37. Peste circa doua ore, sub imperiul actualitatii subiectului si neprimind un raspuns la solicitarea transmisa, HotNews.ro a decis publicarea articolului cu mentiunea ca va publica orice raspuns primit de la minister de indata ce il va primi.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro