Sari direct la conținut

Depășirea pragului de 8 miliarde: India în faţa Chinei / Provocări de mediu și sărăcie

HotNews.ro
India va depăși China din punct de vedere al populației în 2023, Foto: DreamsTime / Samrat35
India va depăși China din punct de vedere al populației în 2023, Foto: DreamsTime / Samrat35

Pragul de 8 miliarde a fost depăşit în plină conferinţă mondială privind clima, COP27, la Sharm el-Sheikh, care subliniază din nou dificultatea ţărilor bogate, cele mai răspunzătoare de încălzirea planetei, şi ţările sărace, care cer ajutor pentru a face faţă, să se înţeleagă pentru a scădea într-un mod mai ambiţios emisiile de gaz cu efect de seră care provin din activităţile umane, potrivit Le Vif, citat de Rador.

Or, reaminteşte ONU, “dacă creşterea demografică amplifică impactul de mediu al dezvoltării economice”, “ţările unde consumul de resurse materiale şi emisiile de gaz cu efect de seră pe cap de locuitor sunt cele mai mari, sunt în general cele unde venitul pe locuitor este cel mai ridicat şi nu cele unde populaţia creşte rapid”.

“Impactul nostru asupra planetei este determinat mai mult de comportamentele noastre decât de numărul nostru”, rezumă pentru AFP Jennifer Sciubba, cercetătoare rezidentă în cercul de reflecţie Wilson Center.

India în faţa Chinei

Creşterea demografică prezintă provocări majore în ţările care concentrează deja o mare sărăcie.

“Persistenţa unor niveluri de fecunditate ridicate, aflate la originea unei creşteri demografice rapide, este totodată un simptom şi o cauză a lentorii progreselor în materie de dezvoltare”, scrie ONU.

Astfel, India, ţară de 1,4 miliarde de locuitori, care va deveni cea mai populată din lume în 2023, depăşind China, ar urma să cunoască în următoarele decenii o explozie a populaţiei sale urbane, cu megapoluri deja suprapopulate şi lipsite de infrastructuri esenţiale.

La Bombay, circa 40% din populaţie trăieşte în bidonviluri, zone mizere suprapopulate, constituite din barăci improvizate, cele mai multe fără apă curentă, electricitate sau instalaţii sanitare.

Cifrele mondiale ascund o imensă diversitate demografică. Astfel, peste jumătate din creşterea populaţiei până în 2050 va veni din numai 8 ţări, potrivit ONU: Republica Democratică Congo, Egipt, Etiopia, India, Nigeria, Pakistan, Filipine şi Tanzania.

Şi la sfârşitul secolului, cele trei oraşe cele mai populate din lume vor fi africane: Lagos în Nigeria, Kinshasa în RD Congo şi Dar Es Salaam în Tanzania.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro