Sari direct la conținut

Depozitele bancilor la BCE au atins un nou nivel record, de aproape 500 miliarde euro

HotNews.ro

Depozitele bancilor din zona euro la Banca Centrala Europeana au atins vineri un nou nivel record, de 493,2 miliarde de euro, potrivit datelor institutiei citate de The Guardian. Desi sunt renumerate de BCE cu doar 0,25%, depozitele pe termen de o zi au crescut in ultimele saptamani, reflectand disfunctionalitatile de pe piata interbancara.

Depozitele overnight au atins valoarea record dupa ce BCE a imprumutat bancile cu 489 miliarde de euro pe trei ani la o dobanda de 1%.

Analistii arata ca aceasta situatie semnaleaza disfunctionalitatile de pe piata financiara – bancile prefera sa isi plaseze resurselor in siguranta la BCE la o dobanda foarte scazuta, in loc sa se imprumute intre ele.

Analistul Florin Citu scrie pe blogul sau ca bancile prefera sa finanteze pe termen scurt statele din zona euro si restul banilor sa-l depuna la BCE in depozite. „Fiind in centrul economiei, bancile sunt primele care stiu ca premizele cresterii economice in zona euro sunt afectate negativ. In aceste conditii, riscul de faliment – personal sau al unei corporatii – creste si astfel scade apetitul de creditare al bancilor. Bancile vor credita economiile din nou dupa ce vor vedea semne clare de crestere economica”, arata el.

Mario Draghi, presedintele BCE, a declarat saptamana trecuta ca bancile care au imprumutat sume uriase de la Banca Centrala Europeana nu sunt aceleasi care utilizeaza facilitatea de depozit pe o zi.

Totodata, el a aratat ca masurile exceptionale ale institutiei de a asigura lichiditati bancilor din zona euro sunt eficiente. „Vedem multe evolutii pozitive” in urma recentelor masuri neconventionale, a spus Draghi, referindu-se la imprumutul urias de 489 miliarde de euro oferit unui numar de 523 banci din zona euro, la o dobanda de 1%.

El a mai aratat ca aceste imprumuturi vor proteja bancile impotriva riscului de a ramane fara lichiditati si le ofera timp pentru a se conforma cerintelor Autoritatii bancare europene in ceea ce priveste capitalizarea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro