Sari direct la conținut

Deputat în Comisia IT: O postare reclamată de AEP a fost dată jos de Facebook după aproape un an. Vrem un punct unic de contact între stat și marile platforme

HotNews.ro
Deepfake, Foto: Shutterstock
Deepfake, Foto: Shutterstock

​Reprezentanți din 13 instituții publice, printre care ministere, autorități, SRI, SIE și SPP, au discutat luni în Camera Deputaților ce probleme au în a da jos rapid conținutul ilegal ori înșelătoriile deepfake online, precum cele cu Isărescu ori alți politicieni. „Vrem să facem un punct unic de contact între stat și marile platforme online Meta, TikTok si Google, astfel încât înșelătoriile să fie eliminate în câteva minute”, a declarat joi Sorin Moldovan, președintele Comisiei IT din Camera Deputaților.

Statul nu are încă pârghii legale pentru a elimina rapid de pe rețelele sociale înșelătoriile deepfake, precum video-urile cu Isărescu ori alți politicieni care promovează în mod fals anumite scheme de investiții.

„Din păcate azi nu există instituții care să se ocupe de acest fenomen”, a spus deputatul Sorin Moldovan, în cadrul unei conferințe pe tema securității cibernetice, organizate de clubantreprenor.ro și ziarul pozitiv.

Acesta a spus că luni, 22 aprilie, a invitat la Comisia IT din Camera Deputaților reprezentanții mai multor instituții pentru a căuta soluții în acest sens. Potrivit acestuia la discuții au participat reprezentanți ai Ministerului Digitalizării, AEP (Autoritatea Electorală Permanentă), SRI, SIE, SPP, ANCOM, ICI, DNSC, CNA, MApN, MAI și ADR.

O postare AEP, dată jos după un an. Moldovan: Ce facem dacă un radio online ilegal va emite propagandă rusă?

În cadrul întâlnirii, deputatul spune că le-a cerut instituțiilor să spună care sunt problemele cu care se confruntă în a raporta neregulile către platforme sau în a dialoga între ele.

  • „Cei de la AEP ne-au spus că au primit răspuns la un an distanță de la platforme când au sesizat anumite nereguli. Au raportat la Facebook si postarea a fost dată jos la aproape un an distanță.
  • Nu e vorba doar de deepfake. CNA a ridicat problema că există un radio online care emite ilegal și ar trebui închis.
  • Acum nu avem, dar ce te faci dacă în viitor o să apară un radio online care să emita propaganda rusă? Trebuie să luăm măsuri din timp”, a declarat pentru HotNews.ro președintele Comisiei IT din Camera Deputaților.

Vrem un punct unic de contact prin care statul să raporteze la platformele de social media. Am propus să se facă prin OUG

În cadrul întâlnirii s-a discutat crearea unui mecanism rapid de comunicare între stat și marile platforme online pentru eliminarea conținutului ilegal.

  • „Vrem să facem un punct unic de contact care să raporteze la platformele de social media, adică să nu existe 5 sau 10 instituții care să raporteze separat la Meta sau TikTok.
  • Va exista un punct unic de contact între statul român și marile platforme online Meta, TikTok și Google și dacă statul zice să fie dată jos o înșelătorie cu Mugur Isarescu, aceasta să se întâmple în cateva minute.
  • Pentru aceasta ne trebuie o legislație. Am discutat la nivelul grupului de lucru să venim cu o ordonanță de urgență (OUG) pentru că trebuie să ne grăbim”, a declarat acesta.

Președintele Comisiei IT a spus că așteaptă în scris toate propunerile instituțiilor participante la discuții, astfel încât proiectul de OUG să fie gata până la finalul lunii mai din acest an.

Nouă instituții vor coopera pentru eliminarea conținutului ilegal, inclusiv deepfake, de pe internet / Ce rol vor avea SRI și alte autorități

Nouă instituții vor coopera pentru eliminarea conținutului ilegal de pe internet, inclusiv cel creat cu Inteligența Artificială (IA) generativă (n.a. deepfake), dar și pentru combaterea dezinformării online în acord cu Regulamentele UE, se arată într-un Memorandum aprobat marți de Guvern.

Dacă deciziile acestui comitet național de coordonare au implicații și în domeniile apărării, ordinii publice sau securității naționale, la lucrări vor fi invitate și autoritățile competente.

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunțat luna trecută că Guvernul urmează să adopte acest memorandum pentru a fi clarificate atribuțiile mai multor instituții și a se crea instrumente practice prin care conținutul creat cu Inteligența Artificială (IA) generativă (n.a. precum deepfake) să nu poată fi încărcat decât prin semnalizarea clară că nu reflectă realitatea.

Totul pentru aplicarea în special a două mari regulamente UE: Digital Services Act (DSA) și Artificial Intelligence (AI) Act.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro