Deputat PNL: Agentia de recuperare a prejudiciilor trebuie sa functioneze in subordinea DNA, nu a ANAF sau a Ministerului Finantelor
Agentia de recuperare a prejudiciilor din dosarele penale „nu trebuie sa functioneze in subordinea ANAF sau a ministerului Finantelor, ci in subordinea DNA, institutie care si-a dovedit pana acum eficienta”, afirma deputatul PNL Ovidiu Raetchi.
„Potrivit sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, suma care trebuie confiscata de ANAF din recuperarea prejudiciilor din dosarele penale este de 310 milioane de euro. De la inceputul anului, la imense presiuni publice, s-a luat decizia infiintarii unui departament, la nivelul ANAF, pe modelul Antifraudei, specializat doar pe recuperarea prejudiciilor. Ca multe alte proiecte ale guvernului Ponta, si acesta a fost pus la sertar, cu speranta ca vom uita de el. Pentru ca este evident ca ANAF nu este preocupat de recuperarea prejudiciilor, ci de gasirea de scuze si aruncarea responsabilitatii in curtea DNA, o solutie pertinenta ar fi organizarea agentiei de recuperare a prejudiciilor in subordinea institutiei conduse de Laura Codruta Kovesi, nu a ANAF”, afirma Ovidiu Raetchi, intr-un comunicat citat de Agerpres.
Deputatul liberal mai arata ca „romanii din Diaspora cer mai multa eficienta in recuperarea banilor furati din dosarele penale” si adauga ca un roman de peste hotare i-a transmis un mesaj in care acesta propunea „ca intreg ANAF sa functioneze in subordinea DNA”.
Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a criticat dur joi, intr-o emisiune la Digi 24, activitatea ANAF si a ministerului de Finante, afirmand ca, daca cele doua institutii nu pot executa bunurile sechestrate de la persoanele condamnate pentru coruptie, sa renunte si sa cedeze aceasta sarcina Ministerului Justitiei.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala i-a raspuns, vineri, printr-un comunicat, Laurei Codruta Kovesi, aratand ca „In ciuda faptului ca in data de 8 aprilie 2015 a fost facut public raportul cu privire la situatia recuperarii prejudiciilor provenite din hotararile judecatoresti definitive, in spatiul public continua sa fie vehiculata ideea ca ANAF este singura institutie responsabila pentru gradul scazut al recuperarii acestora. (…) Este profund incorect ca ANAF (…) sa fie indicata ca unic responsabil pentru gradul scazut de recuperare a prejudiciilor. Gradul de incarcare al ANAF in ce priveste activitatea de recuperare a arieratelor si a altor sume datorate bugetului este extrem de mare si, implicit, resursa umana si materiala necesara recuperarii prejudiciilor este cu mult depasita.”