Sari direct la conținut

Deputatii si-au aprobat accesul liber la secretele de stat

HotNews.ro

203 deputati au votat „pentru, iar 10 s-au abtinut la votul final in cazul modificarii legislative care le va permite sa afle informatii clasificate drept secrete de stat indiferent de trecutul lor sau de loialitatea fata de tara. La initiativa unui deputat PD, Costica Canacheu, presedintele, premierul, ministrii si parlamentarii nu vor mai avea nevoie de certificatul ORNISS.

Modificarea nu are avizul guvernului deoarece incalca prevederi concrete din tratatele semnate de Romania cu NATO si UE.

    “Accesul la informatii clasificate ce constituie secret de stat, respectiv secret de serviciu, potrivit art. 15 lit. d) si e), este garantat, sub conditia validarii alegerii

sau numirii si a depunerii juramantului, pentru urmatoarele categorii de persoane: presedintele Romaniei, primul-ministru, inistri, deputati, senatori, care, in concordanta cu atributiilor lor specifice, sunt indreptatiti sa aiba acces la informatiile clasificate” – fragment din modificarea legislativa a lui Costica Canacheu

In motivarea depusa la birourile permanente, Canacheu isi motiveaza initiativa prin

faptul ca “legea trebuie sa prevada ca accesul parlamentarilor la informatiile clasificate este garanta, de jure, fara indeplinirea altei formalitati decat cea a depunerii jurmantului, legislatia penala romana statuand implicit drept infractiuni (…) diversele forme de scurgere a informatiilor”.

Ba mai mult, parlamentarul considera ca impunerea unei verificari pentru obtinerea certificatului ORNISS reprezinta “incalcare a prevederilor constitutionale care afirma ca ‘(…)deputatii si senatorii sunt in serviciul poporului’”.

Initiatorul sustine ca o asemenea modificare ar insemna o “revenire la prevederile constitutionale” si “un pas inainte in perspectiva adaptarii legislatiei romanesti la cerintele europene”.

Ce nu spune deputatul PD este ca exceptarea de la verificare a celor patru categorii incalca prevederi exprese din tratatele pe care Romania le-a semnat cu NATO si UE.

    ”(1)Partile se vor asigura ca toti cetatenii lor, care, in indeplinirea indatoririlor oficiale, necesita sau pot avea acces la informatii clasificate “confidential” (secret) si de nivel superior, sunt verificati corespunzator inainte de preluarea indatoririlor.

(2)Procedurile de verificare de securitate vor fi concepute pentru a stabili daca, tinand cont de loialitatea si increderea sa, o persoana poate avea acces la informatii clasificate fara ca acest lucru sa constituie un risc inacceptabil de securitate.” – Legea 423/2004, prin care Romania a aderat la Tratatul Atlanticului de Nord adoptat la Bruxelles la 6 martie 1997

“1. Partile se vor asigura ca toate persoanele care, in indeplinirea indatoririlor oficiale, necesita acces sau ale caror indatoriri ori functii pot permite accesul la informatiile clasificate furnizate sau schibate in temeiul prezentului acord sunt verificate corespunzator inainte de a li se acorda accesul la astfel de informati

2. Procedurile de verificare vor stabili daca o persoana poate avea acces la informatii clasificate, tinand cont de loialitatea, increderea si onestitatea sa.” – Acordul intre Romania si UE privind procedurile de securitate pentru

schimbul de informatii clasificate, semnat la Buxelles la 22 aprilie 2005, ratificat prin legea 267/2005

Primele prevederi cu privire la necesitatea unei verificari concrete a celor care au

acces la informatiile clasificate au fost adoptate in cadrul demersurilor premergatoare la aderararea Romaniei la NATO. Printre categoriile de persoane vizate de aceste prevederi sunt cele care, inainte de 1990, au avut relatii cu fosta Securitate.

Modificarea propusa a fost adoptata de Camera Deputatilor, dupa ce, in Senat, cu o singura exceptie, toti senatorii prezenti la sedinta, indiferent de culoarea politica, au votat „pentru”. Exceptia a fost senatorul PRM Gheorghe Funar, care s-a abtinut.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro