Sari direct la conținut

Deputatul condamnat penal definitiv care voteaza legi in Parlament: Voi demisiona numai daca Inalta Curte respinge calea extraordinara de atac, revizuirea

HotNews.ro
Cosmin Popescu, Foto: Hotnews
Cosmin Popescu, Foto: Hotnews

Deputatul Cosmin Popescu, care a demisionat din PDL dupa ce a fost condamnat de Inalta Curte, a declarat pentru HotNews.ro ca va demisiona din Parlament numai dupa ce se va judeca si ultima cale de atac impotriva sentintei definitive. Popescu a fost condamnat definitiv de Inalta Curte, in aprilie 2011, pentru favorizarea infractorului in dosarul Stramutati de Lux, in care este judecat Ionel Mantog, care are termen astazi, 25 octombrie. Pe 10 octombrie, seful DNA, Daniel Morar, a declarat, la TVR, ca un deputat condamanat definitv continua sa activeze in Parlament.

Reporter: Ati fost condamnat definitiv intr-un dosar, de ce nu v-ati dat demisia din Parlament?

Cosmin Popescu: Da, sunt condamnat definitiv cu suspendare dar, in acelasi timp, s-a supendat si pedeapsa care putea fi aplicata. Eu mai am o cale de atac exceptionala pentru ca nu s-a terminat dosarul presupusului infractor. Chiar astazi stiu ca este la Curtea de Apel, dupa care o sa fac revizuirea si o sa iau o decizie.

Rep: Stiam ca a fost dat verdictul final de Inalta Curte de Casatie …

CP: Nu, dosarul este in felul urmator: instanta de la Sibiu, care m-a judecat, a stabilit ca dosarul presupusului infractor Mantog in cauza si dosarul meu sa se judece in dosare separate, cu toate ca Codul de Procedura Penala spune ca se judeca in acelasi dosar. Domnul Mantog, la aceasta data, pentru fapte de coruptie, este achitat in prima instanta de catre Tribunalul Sibiu. Instanta de la Sibiu a schimbat incadrarea juridica prin faptul ca nu a mai retinut faptele din rechizitoriu ca fapte de coruptie. A retinut doar un fals in inscrisuri sub semnatura privata cu care nu am nici o treaba. Astept sa se finalizeze la Curtea de Apel Alba sa faca o revizuire si, in functie de asta, se ia o decizie.

Rep: S-au separat cele doua cauze?

CP: O, da este o chestiune de procedura si cred ca este primul dosar din Romania care se judeca separat. Niciodata nu s-a judecat favorizatorul sau presupusul favorizator cu presupusul infractor in doua dosare separate Totdeauna, instanta a judecatat in acelasi ca sa dea o decizie normala. Adica, eu pot sa fiu in situatia in care infractorul nu este condamnat pentru fapte de coruptie si eu ca si favorizator sa raman cu aceasta sentinta si de aceea mai am o cale de atac, revizuirea.

Rep: Unde faceti aceasta cale de atac?

C.P: Tot la Inalta Curte, Codul de Procedura Penala spune clar ca in momentul in care apare o hotarare as putea sa o fac si la prima instanta dar astept mai bine sa vad decizia Curtii de Apel Alba Iulia care judeca dosarul si apoi sa ma folosesc de ea la Inalta Curte.

Rep: In aceasta perioada ati votat proiecte de lege ?

C.P: Cu siguranta am votat.

Rep: Si vi se pare normal sa va exercitati votul avand la activ o condamnare definitiva?

C.P: Daca interpretam strict juridic, fiind suspendate si aceste drepturi accesorii, nu comentez. Dar stiind ce este in acest dosar, eu de aceea mi-am permis sa votez pentru ca am avut un mandat. Eu am plecat la drum in 2008 cu dosarul pornit in instanta iar cetatenii mi-au dat acel vot.

Rep: Domnul Morar a spus intr-o emisiune televizata ca sunteti condamnat definitiv.

C.P: Nu comentez acest lucru. Singurul lucru care il astept este hotararea de la Curtea de Apel Alba si, in functie de asta, o sa iau o decizie dupa ce se judeca si revizuirea, pentru ca este un termen scurt, de 30 de zile, in care Inalta Curte se poate pronunta.

Rep: In cazul in care va ramane aceasta sentinta intentionati sa va retrageti?

C.P: Cu siguranta ma retrag definitiv din viata politica pentru ca n-am facut din asta un job. Am intrat in viata politica intmplator si nu intentionez, daca ramane acest lucru, sa continui activitatea politica. In momentul in care revizuirea va fi respinsa ca si cale extraodinara de atac atunci voi demisiona din functia de deputat dar doar dupa ce se pronunta si Inalta Curte si pe aceasta cale extraordinara, care legea mi-o permite sa o fac.

Background. Cine este deputatul Cosmin Popescu

  • Fost lider al PDL Gorj, Cosmin Popescu a fost condamnat la doi ani cu suspendare in dosarul „Stramutatilor de lux”, pentru favorizarea infractorului, dosar in care a fost implicat Ionel Mantog, potrivit site-ului Directiei Nationale Anticoruptie.
  • Deputatul a demisionat din partid in aprilie. Popescu participa la sedintele PDL Gorj si este deputat independent afiliat grupului parlamantar al democrat-liberalilor. De ce se mai afla totusi Cosmin Popescu in pozitia de parlamentar? Cum mai poate vota legi avand o condamnare penala definitiva?
  • Potrivit Codului Penal in vigoare cel care primeste o pedeapsa cu inchisoare cu suspendare se bucura in continuare de drepturile civile, de a alege si de a fi ales intr-o functie publica. Dupa noul Cod Penal care ar urma sa intre in vigoare pedeapsa cu inchisoarea cu suspendare va fi insotita si de interzicerea unor drepturi facand imposbil un caz ca al deputatului Cosmin Popescu.
  • In ceea ce priveste situatia sa politica acesta declara ca nu se va inscrie in nicio alta formatiune politica, ca ramane fidel colaborarii cu PDL si ia in calcul o viitoare candidatura ca independent, sustinut insa de PDL. Cosmin Popescu se bucura in continuare de sustinerea democrat liberalilor de la Gorj. Daca il vor sustine tot pe Popescu pentru colegiul III, la viitoarele alegeri, democrat-liberalii vor hotari in urma discutiei din cadrul BPJ.
  • „E timp suficient sa iau o masura in acest sens. Deocamdata raman fidel partidului pe listele caruia am fost ales parlamentar. Partidul m-a ajutat si raman deputat independent afiliat grupului de parlamentari PDL. Mai mult, o sa particip la sedintele BPJ al PDL, am primit o invitatie permanenta din partea conducerii partidului pe care o s-o onorez. Raman deocamdata langa PDL”, a declarat Cosmin Popescu pentru Impact in Gorj.
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro