Sari direct la conținut

Deputatul PNL Mircea Roşca scapă definitiv de dosarul în care fusese condamnat pentru trafic de influenţă / Faptele s-au prescris, după ani în care procesul s-a plimbat între instanțe

HotNews.ro
Decizie instanță, Foto: Sergey Mironov / Alamy / Alamy / Profimedia
Decizie instanță, Foto: Sergey Mironov / Alamy / Alamy / Profimedia

Deputatul PNL Mircea Roşca scapă definitiv de dosarul în care fusese condamnat la închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă, condamnarea fiind apoi anulată pe motiv că nu a fost pronunţată de un complet specializat în judecarea faptelor de corupţie. După ani în care dosarul a fost mutat de la o instanţă la alta, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis definitiv, luni, încetarea procesului. În acelaşi dosar scapă de acuzaţii mai mulţi şefi ai unor instituţii publice din Prahova, mulţi dintre ei fiind oameni politici care deţin în continuare funcţii publice.

Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, luni, încetarea procesului în care deputatul PNL Mircea Roşca, fost preşedinte al PNL Prahova, a fost trimis în judecată – în februarie 2015 – pentru trafic de influenţă, alături de vărul său şi de mai multe persoane care au deţinut sau încă deţin funcţii în mai multe instituţii publice.

Împreună cu Mircea Roşca au scăpat de acuzaţii Adrian Strâmbeanu, fost manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, Adrian Emanuil Semcu, fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, Simona David, director al Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Persoane Adulte cu Handicap Călineşti din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Cristiana Savu, director economic la Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat – Sucursala pentru Reprezentare şi Protocol Sinaia, Mihail Fâcă, fost administrator public al judeţului Prahova, fost secretar de stat în Ministerul Mediului.

Faptele de care inculpaţii erau acuzaţi s-au prescris, decizia de încetare a procesului fiind definitivă.

La un moment dat, Roşca a fost condamnat pentru trafic de influenţă, el primind o pedeapsă de trei ani cu suspendare. Sentinţa însă a fost anulată pe motiv că a fost dată de un complet care nu era specializat în judecarea faptelor de corupţie. A urmat reluarea procesului de la zero, dosarul fiind mutat de la o instanţă la alta şi primind numeroase termene pe motive de procedură, până când faptele s-au prescris.

Între timp, Roşca, fost deputat în legislatura 2012-2016, a candidat din nou pe un loc eligibil pe lista PNL Prahova şi a primit un nou mandat de parlamentar în urma alegerilor din 2020. El este în continuare unul dintre membrii cu influenţă în organizaţia PNL Prahova, scrie News.ro.

Roşca este unul dintre baneficiarii deciziei prin care că CCR a admis, în iulie 2019, sesizarea lui Florin Iordache, în calitate de preşedinte delegat al Camerei Deputaţilor, privind lipsa completurilor de trei judecători specializate în fapte de corupţie de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Trimis în judecată de DNA în 2015

„În cursul anului 2011, în calitate de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene Prahova a unui partid, inculpatul Roşca Mircea a pretins de la un denunţător – administrator de firmă, suma de 20.000 euro pentru a-şi exercita influenţa asupra preşedintelui din acea perioadă al organizaţiei locale Azuga, judeţul Prahova – inculpatul Popescu Gabriel Stelian şi, prin acesta, asupra celorlalţi membri ai Consiliului Local Azuga şi a factorilor decizionali din cadrul Primăriei oraşului Azuga, în vederea înlesnirii dobândirii unor terenuri pe raza localităţii respective de către firma denunţătorului, sumă din care a primit efectiv – prin intermediul inculpatului Popescu Gabriel Stelian – 5.000 euro, iar 11.000 euro au fost folosiţi în interesul formaţiunii politice pe care o conducea de la nivel judeţean”, transmitea DNA la momentul trimiterii în judecată a dosarului.

Procurorii l-au mai acuzat pe Mircea Roşca că, între anii 2011- 2014, a primit de la Adrian Rotilă (vărul său primar) bani şi alte foloase (construcţii în valoare de 35.418, 39 lei, folosinţa auto marca Audi A8 – contravaloare rate leasing plătite în sumă de 115.299 lei şi alte bunuri în valoare de 403.248,29 lei). Banii ar fi fost dați, conform DNA, în schimbul intervenţiei la factorii de decizie din instituţii publice din Prahova (Spitalul Judeţean, Consiliul Judeţean, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului – Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Persoane Adulte cu Handicap Călineşti, Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat – Sucursala pentru Reprezentare şi Protocol Sinaia) pentru atribuirea către societăţile deţinute de acesta – S.C. ADLIV TERMO S.R.L. Comarnic şi S.C. STANEVIP S.R.L. Comarnic – a unor contracte de achiziţii publice.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro