Sari direct la conținut

Deschiderea festiva a Librariei Humanitas Brasov are loc joi la ora 18:00

HotNews.ro
Libraria Humanitas Brasov, Foto: Teodor Constantin Popovici
Libraria Humanitas Brasov, Foto: Teodor Constantin Popovici

Deschiderea festiva a Librariei Humanitas Brasov va avea loc joi, 19 septembrie, la ora 18.00, iar la eveniment ii veti putea intalni pe autorii Humanitas: Andrei Plesu, Horia-Roman Patapievici, Ioana Parvulescu, Dan C. Mihailescu, Mircea Cartarescu, Lucian Boia si Gabriel Liiceanu. Autorii Humanitas prezenti la deschiderea festiva vor oferi autografe. Seara se va incheia cu un pahar de vin, iar evenimentele Librariei Humanitas Brasov vor continua saptamana de saptamana cu lansari de carte, intalniri cu scriitorii, sesiuni de autografe.

Incepand cu luna septembrie, pana la sfarsitul anului, ii veti intalni in librarie pe Ioana Parvulescu, Olivia Steer, Octavian Pantis, Dan C. Mihailescu, Radu Paraschivescu, Grigore Lese, Lucian Boia, Sega, Denisa Comanescu, Florin Piersic jr, Vlad Zografi, Gabriel Liiceanu.

Libraria Humanitas Brasov se afla in Piata Sfatului, langa Biserica Neagra, are o suprafata de peste 200 mp, patru incaperi, o cafenea si o camera speciala – o camera-muzeu cu istoricul cladirii si masa rotunda a cartilor cadou. In rafturile librariei sunt prezente aproape 100 de edituri cu 14.500 de titluri, din care peste 65% sunt noutati si bestselleruri.

Dupa moderna Librarie Humanitas de la Cismigiu din Bucuresti, deschisa anul trecut, arhitectul Johannes Bertleff – Exhibit Arhitectura – s-a intors in Brasov pentru a incepe o munca migaloasa de consolidare si de restaurare, centimetru cu centimetru, la capatul careia monumentul istoric de categoria A, aflat intr-o trista stare de degradare, a fost reintegrat in circuitul functional al Pietei Sfatului.

„Libraria Humanitas Brasov se afla intr-o veche casa patriciana, cu spatii boltite si picturi murale recuperate. Aceasta delicatete trebuia pastrata. Pentru conceperea mobilierului am utilizat forme inspirate din epoci trecute, familiare casei, puse in opera insa cu materiale moderne. Mobilierul raspunde particularitatilor incaperilor, creeaza ambiante diferite pentru fiecare spatiu si este in acelasi timp suport pentru sistemul de iluminat, eliberand astfel tavanul boltit”, a declarat arhitectul Johannes Bertleff.

Casa la parterul careia a fost amenajata libraria, cunoscuta in Brasov drept casa Albrich-Hiemesch, se afla pe latura sudica a Pietei Sfatului, langa Biserica Neagra, si este una dintre cele mai vechi cladiri ale orasului, o lespede aflata in subsol dezvaluindu-i inceputurile in 1566. A fost unul dintre imobilele de patrimoniu care au avut de suferit, prins intr-un anevoios proces de retrocedare.

Lucrurile au fost insa repede decise dupa clarificarea situatiei si intrarea in proprietatea Bisericii Evanghelice din Brasov. Intreaga cladire va deveni un centru cultural: la parter o librarie, la etaj un muzeu cu exponate ale bisericii, la mansarda o galerie de arta cu expozitii temporare, iar curtea interioara va gazdui terasa unei cafenele literare.

Grupul Humanitas are 23 de ani si cinci companii: Editura Humanitas, Editura Humanitas Fiction, Editura Humanitas Multimedia, Humanitas Digital si Librariile Humanitas, cu librarii in 11 orase din tara: Oradea, Alba Iulia, Sibiu, Cluj, Ramnicu Valcea, Ploiesti, Galati, Iasi, Piatra Neamt, Bucuresti si acum Brasov.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro