Sari direct la conținut

Detectiv australian: Romanii se pricep la skimming deoarece, inainte de caderea lui Ceausescu, tara estica era un centru al matematicii si al programarii. Aceste talente sunt exploatate acum de crima organizata

HotNews.ro

​​Romanii se pricep la savarsirea infractiunilor de natura informatica (tip skimming) deoarece, inainte de caderea lui Ceausescu, Romania era un centru al matematicii si al programarii, iar gruparile de crima organizata exploateaza in prezent aceste talente, a declarat un detectiv australian, citat de Sydney Morning Herald. Detectivul Brian Hay, comandantul Unitatii anti-frauda din Queensland, a facut aceste afirmatii in contextul in care doi romani au aparut intr-un tribunal din Balmain, o suburbie a metropolei Sydney, fiind acuzati de fraude bancare.

Potrivit informatiilor, circa 25 de cetateni romani au fost arestati in statul New South Wales incepand din 2009, de cand politia a infiintat o unitate de actiune impotriva fraudelor la ATM-urile bancare.

Cei doi romani au fost arestati marti, intr-o banca din Rozelle, avand asupra lor 3.500 de dolari, carduri false de credit si de debit, precum si dispozitive de skimming pe care le utilizau ulterior, prin montarea la ATM-uri si POS-uri, in vederea copierii datelor de pe cardurile bancare. Cardurile clonate erau folosite pentru efectuarea de operatiuni financiare frauduloase.

„Acest gen de infractiune este comisa in principal de romani. Am vazut romani si bulgari extrem de activi in acest tip de skimming. Calatoresc in intreaga lume pentru a comite aceasta infractiune”, a declarat detectivul Col Dyson, seful Unitatii anti-frauda.

La randul sau, detectivul Brian Hay, comandantul Unitatii anti-frauda din Queensland, a spus ca „Romania a fost, inainte de caderea dictaturii lui Ceausescu, un centru al matematicii si al programarii. Aceste talente au fost exploatate de gruparile de crima organizata din Europa de Est”.

Ethan Burger, de la Centre for Transnational Crime Prevention al Universitatii Wollongong, a declarat ca bandele ce se ocupa cu astfel de infractiuni sunt alcatuite in mare parte din romani deoarece ei transmit informatia din gura in gura si se bazeaza pe incredere: „Antreprenorii originali fac afaceri doar cu oamenii in care au incredere. Daca stapanesc o tehnologie, nu o sa o imparta cu competitorii. Gruparile de crima organizata opereaza din in ce in ce mai mult in stilul firmelor private”.

Detectivul Dyson a afirmat ca infractorii i-au marturisit ca vizeaza Australia din motive calculate: economia si dolarul australian puternice, rata de schimb valutara si tehnologia analoaga folosita de ATM-urile din bancile australiene, vulnerabila la fraudare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro