Deutsche Welle: "Teatru absurd la Bucuresti" – despre bilantul guvernului Boc si sansele lui Ungureanu
Cine l-a obligat pe fostul premier sa demisioneze? Ce note sa i se dea guvernarii Boc? Frankfurter Allgemeine Zeitung are o parere clara despre perfomantele fostului executiv si despre sansele lui M.R. Ungureanu.
„Nu protestele l-au silit pe Emil Boc sa demisioneze, ci propriul sau partid”, scrie Karl-Peter Schwarz in editorialul sau aparut pe prima pagina a ziarului conservator german Frankfurter Allgemeine Zeitung. „Teatru absurd la Bucuresti”, se intituleaza acest articol despre schimbarile politice operate la carma Romaniei.
Karl-Peter Schwarz, un excelent cunoscator al istoriei si realitatilor contemporane romanesti si est-europene, analizeaza situatia de la Bucuresti din unghiul evolutiilor majore care au schimbat fata continentului.
Pe prima pagina a cotidianului din Frankfurt, un ziar reflectand convingerile unei bune parti a segmentului conservator german, ziaristul justifica socantul titlu al editorialului sau, ce evoca, textual „teatrul absurd de la Bucuresti”.
Premierii, noteaza autorul, „se retrag din functie doar dupa ce au dat vizibil gres”, asa cum au esuat premierul grec Papandreou si omologul sau italian, Berlusconi. „In Romania e altfel”. In Romania „a demisionat un premier pe care colegii sai din UE il invidiaza si in care institutiile financiare internationale au incredere. In ziua in care Emil Boc a demisionat, Fondul Monetar International a acordat note excelente reformelor guvernului sau”.
Revenind la ideea de teatru al absurdului, autorul e de parere ca propozitia pe care a rostit-o Emil Boc spre a-si lua adio i-ar fi putut-o sopti „compatriotul sau, Eugen Ionescu”. Fiindca premierul si-a depus mandatul de sef al guvernului „pentru ca romanii sa-si pastreze ce au castigat: stabilitatea economica a tarii”.
Succesele si esecurile unor guverne sunt azi usor de identificat „pe baza curbelor trasate febrei pietelor financiare internationale”. Ministerul roman al finantelor a reusit in aceiasi zi de luni „sa plaseze obligatiuni pe termen de un an la dobanzi de mai putin de sase la suta, incasand mai multi bani decat sperase guvernul”.
In schimb, „crescandul pericol de instabilitate politica dupa demisia lui Boc a determinat pietele sa sporeasca instantaneu taxele de risc. Pietele nu apreciaza catusi de putin incertitudinea”.
Autorul conservator german isi exprima, indirect, si aprecierea pentru seful statului roman. El aminteste ca presedintele Traian Basescu „l-a insarcinat in aceiasi seara pe fostul ministru de externe, Mihai Razvan Ungureanu, sa formeze noul guvern”.
In opinia autorului, „Ungureanu se bucura ca si Boc de intreaga incredere a presedintelui, devreme ce Basescu i-a incredintat in 2007 munca poate cea mai delicata, cea de sef al serviciilor secrete externe”… Totodata, „demersul rapid” al liderului de la Cotroceni „a izbavit Romania de o criza politica, dar pericolele catre care se indreapta nu s-au diminuat defel”.
Potrivit expertizei autorului german, la Bucuresti cabinetul Boc „a guvernat timp de trei ani intr-un mod absolut judicios, in ciuda majoritatii sale parlamentare extrem de subtiri. Curajul manifestat de Boc si de ministrii sai merita tot respectul”.
Citeste articolul integral pe Deutsche Welle