Sari direct la conținut

Dezbatere EurActiv.ro: Uniune monetara intre euro si dolar?

EurActiv.ro

Oare asistam la un Pasti occidental, la un proces de repliere, retrezire chiar inviere a indiscutabilitatii leadership-ului mondial al Occidentului de dupa criza economica?

Aceasta este concluzia spre care ne conduc observatiile noastre din ultimii 2-3 ani, ca si un recent document comun al „German Marshall Fund” si „European Centre for International Political Economy” din Bruxelles intitulat „O noua era transatlantica de leadership in comertul mondial” din februarie 2012.

Cu toate ca documentul se refera in primul rand la leadershipul Occidental in sectorul liberalizarii comertului, gandul uniunii monetare (bineinteles bazate anterior pe uniune economica) se afla la nu mai mult de cativa pasi. Concluziile intalnirii la varf din noiembrie 2011 dintre UE si SUA cer ca un grup special de lucru (task force) sa analizeze optiunile si oportunitatile intaririi cooperarii comerciale si economice dintre UE si SUA.

Cautarile liderilor comunitatii euroatlantice de crestere a fortei economice a fiecareia din cele doua regiuni mondiale sunt de inteles; din multe puncte de vedere. Enumerandu-le, constatam ca e vorba, poate in primul rand, de problema grava a datoriilor acestor doua regiuni. E problema datoriilor devenite problema structurala a economiei de piata bazata pe consumul sistemic sustinut de „cheltuirea publica si privata in deficit” (growth by spending in deficit). Aceasta doctrina economica a fost practicata sistematic de la reforma sistemului Bretton Woods din 1971 incoace.

Integral pe EurActiv.ro

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro