Sari direct la conținut

​DEZBATERE PUBLICA Proiect controversat al unor parlamentari PSD: primariile vor putea concesiona sau scoate din domeniul public terenurile mai usor

HotNews.ro
Bucurestiul vazut de sus, Foto: Hotnews
Bucurestiul vazut de sus, Foto: Hotnews

Un grup de deputati si senatori PSD vrea sa modifice Legea administratiei publice locale astfel incat hotararile consiliilor locale privind patrimoniul sa poata fi adoptate doar cu votul a jumatate plus unu din numarul alesilor locali, fata de doua treimi, in prezent. Cu alte cuvinte, daca un Consiliu local/general vrea sa concesioneze un teren catre un privat, sa il dea in folosinta gratuita, sau sa il scoata din domeniul public va fi nevoie de mai putine voturi ca pana acum. Aceasta initiativa legislativa vine pe fondul dificultatilor PSD de a-si asigura majoritatea in multe consilii locale, dupa ce Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala Ordonanta in baza carei s-a facut migratia alesilor locali.

Proiectul de lege a fost depus la inceputul acestui an la Camera Deputatilor, acum afladu-se in dezbatere la Comisiile de specialitate. Proiectul se afla in dezbatere publica pana pe 23 februarie 2013.

Hotararile de patrimoniu fac referire la urmatoarele tipuri de operatiuni cu bunuri si proprietati publice: transmiterea / luarea in administrare, inscrierea in domeniul privat, transmiterea in folosinta gratuita, schimburi de terenuri, concesionari, vanzari, inchirieri, exproprieri, solicitari adresate Guvernului de a transmite bunuri din administrarea statului in administrarea locala.

Initiatorii sunt mai multi senatori si deputati PSD, printre care Darius Valcov si Gabriela Firea: Bodog Florian Dorel, Butunoi Ionel Daniel, Coca Laurentiu Florian, Constantinescu Florin, Cordos Alexandru, Durut Aurel, Federovici Doina Elena, Fifor Mihai-Viorel, Firea Gabriela, Lazar Sorin Constantin, Mitu Augustin Constantin, Mocanu Victor, Moga Nicolae, Mohanu Nicolae, Nicula Vasile Cosmin, Oprea Stefan Radu, Popa Florian, Pop Gheorghe, Pop Liviu-Marian, Rotaru Ion, Saghian Gheorghe, Savu Daniel, Sarbu Ilie, Silistru Doina, Stuparu Timotei, Suciu Matei, Valcov Darius Bogdan si Voinea Florea. Propunerea legislativa a fost inaintata spre dezbatere si adoptare in regim de urgenta.

In expunerea de motive a proiectului, initiatorii motiveaza ca aceasta initiativa legislativa va stimula investitiile si va crea locuri de munca.

„In prezent, legislatia in vigoare prevede ca hotararile referitoare la patrimoniul unitatilor administrativ- teritoriale sa fie adoptate de catre consiliile locale si judetene cu votul a doua treimi din numarul total al consilierilor in functie. In nenumarate cazuri acest aspect duce la imposibilitatea de a se adopta hotarari care sa ofere companiilor nationale sin internationale ocazia de a investi si de a crea locuri de munca in beneficiul cetatenilor. De asemenea aceste situatii duc si la ingreunarea accesarii fondurilor europene. Un motiv in plus pentru necesitatea adoptarii acestei modificari este acela ca pune in dificultate constituirea majoritatii calificate de doua treimi avand in vedere migratia de la un partid la altul a membrilor”, se arata in expunerea de motive semnata de initiatori.

Cornel Pieptea (PNL), unul dintre cei doi viceprimari ai Capitalei si consilier general, spune ca aceasta lege, daca va fi adoptata va pune la dispozitia ,,baietilor destepti,, si ultimele proprietati ale comunitatilor locale

„Dupa ce si-a asigurat majoritati covarsitoare prin ordonanta 55, declarata neconstitutionala, PSD doreste sa dea ultimile tunuri imobiliare, acum, cu un an inainte de alegerile locale si de schimbarea majoritatilor din consiliile locale. PSD a pus ochii pe patrimoniul urias al administratiilor locale si, printr-un proiect de lege controversat, vrea sa puna la dispozitia ,,baietilor destepti,, si ultimele proprietati ale comunitatilor locale. Proiectul de lege nr. 3/2015 deschide calea spre jefuirea cu usurinta a patrimoniului public al administratiilor locale.Astfel, prin cele doua articole ale propunerii social-democrate se vizeaza modificarea legii administratiei locale nr. 215/2001 in sensul adoptarii hotararilor de consilii locale privind patrimoniul de care dispun prin votul a doar jumatate plus unu din numarul consilierilor alesi. Indiferent de formele sale, statul a demonstrat in majoritatea cazurilor ca este incapabil sa isi managerieze eficient bunurile si proprietatile. Acesta este si motivul pentru care legiuitorul a considerat ca prin masura votului de doua treimi, patrimoniul comunitatilor locale va fi protejat, deciziile de adoptare presupunind convingerea unor majoritati largi de consilieri”, sustine Cornel Pieptea.

Acesta spune ca in cazul Municipiului Bucuresti efectele unei astfel de modificari ar fi dezastruoase si cere deputatilor PSD sa retraga propunerea.

„Desi legea 215/2001, articolul 63, prevede obligatia primarului de a inventaria bunurile din patrimoniul public si privat al unitatii administrativ-teritoriale, Sorin Oprescu nu a facut nimic in acest sens. Vazand dezinteresul manifestat de Primarul General fata de patrimoniul pe care il administreaza, consider ca Bucurestiul va deveni o tinta facila pentru speculatorii imobiliari implicati, spre exemplu, in litigii de retrocedari, restituiri sau inchirieri la preturi simbolice.Daca adevaratul interes al initiatorilor, asa cum declara in expunerea de motive, ar fi lucrarile de utilitate publica, ar fi suficienta doar modificarea legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica, necesara realizarii unor obiective de interes national, judetean si local. In calitate de viceprimar al Capitalei, solicit PSD sa retraga din Parlament acest proiect de lege care va conduce doar la imbogatirea unor „baieti destepti” si la saracirea patrimoniului administratiilor locale, care sunt deja afectate de o legislatie precara si de lipsa de preocupare a multora dintre primari”, mai spune Cornel Pieptea.

Ilie Bolojan (PNL), primarul orasului Oradea spune insa ca aceasta initiativa ar putea duce la inlaturarea unor blocaje, mai ales in ceea ce priveste proiectele care au nevoie de exproprieri, si ca nu trebuie sa pornim de la premiza ca se vor face magarii.

„Aceasta Lege, daca va fi adoptata, va usura luarea unor decizii la nivel local fiindca nu peste tot exista acea majoritate de doua treimi. In cele mai multe tari UE deciziile privind patrimoniul se iau cu jumatate plus unu din voturi. Este adevarat ca aceste decizii trebuie luate de Consiliile locale din punct de vedere al oportunitatii, insa in foarte multe cazuri votul este unul politic, ceea ce duce la blocare unor proiecte de utilitate publica, care au nevoie de exproprieri, de exemplu. Din punctul meu de vedere reducerea procentului de doua treimi este un lucru bun. Cei care vor sa faca prostii vor face si doua treimi. Nu putem porni de la premiza ca toate schimburile de terenuri, de exemplu, pornesc de la niste lucruri necurate, iar aceasta propunere va incuraja manariile. Cei care faca asa ceva trebuie sa raspunda”, a explicat Bolojan.

„Aceasta initiativa nu mi se pare o idee buna. Problema acestor proiecte „de patrimoniu” este ca vizeaza niste interese care uneori nu au treaba cu interesul public. Dupa parerea mea, consilierii trebuie sa voteze pentru interesul public, nu cum le spune la partid fiindca ei sunt votati de cetateni si trebuie sa le apere interesele, deci nu mi se pare un motiv solid acesta ca nu exista majoritate in anumite consilii. Avand in vedere avalansa de dosare de la DNA privind coruptia, conflictul de interese, cum resursele publice si patrimoniul public sunt folosite, nu cred ca este oportuna o astfel de modificare legislativa. Nu cred ca opinia publica va fi de acord cu asa ceva”, spune Roxana Wring, presedintele asociatiei Pro.Do.Mo, ONG care se ocupa cu protectia patrimoniului construit din Capitala.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro