Sari direct la conținut

Dezvoltarea economica a Chinei contribuie la cancerul de piele

HotNews.ro

Pana de curand se parea ca stratul de ozon, atat de mult incercat in ultimele decenii, incepe sa se insanatoseasca in urma eforturilor de a elimina utilizarea anumitor compusi chimici extrem de periculosi pentru mediu. Insa dezvoltarea rapida a economiilor din state precum China si India pare sa faca din lupta dusa in ultimii ani, un soi de “cooperativa a muncii in zadar”.

Numarul aparatelor de aer conditionat instalate in gospodariile din China si India a readus gaura din stratul de ozon la un nivel record, iar efectele pot fi devastatoare pe tot intinsul pamantului.

In urma cu patru luni, o serie de oameni de stiinta britanici au descoperit ca stratul de ozon a ajuns din nou la nivelul record atins in 2001. Principalii inamici ai ozonului sunt chimicalele folosite in aparatele de aer conditionat, spray-uri si alte tipuri de dispozitive de racire.

Rolul stratului de ozon este de a apara oamenii si vegetatia de radiatiile extrem de periculoase provenite de la soare, responsabile in principal de aparitia cancerului de piele.

Interzise in tarile din vestul Europei si Statele Unite, aparatele de aer conditionat ce folosesc pentru racire un produs chimic numit HFCF-22, sunt la mare moda in India si China, in special din cauza pretului de vanzare foarte mic.

“Am crezut intr-o vreme ca putem controla emisiile de HFCF-22 si nu trebuie sa ne mai facem griji in privinta lor. Ne-am inselat”, spune Joe Farman, cercetatorul care a descoperit gaura din ozon, avand o suprafata comparabila cu a Africii de Nord.

Problemele stratului de ozon au inceput odata cu utilizarea unui compus-clorofluorocarbonat-folosit in diversele sistemele de racire din trecut si care se pare ca a cauzat mult mai mult rau decat se crezuse initial.

Agentiile de mediu internationale sunt de parere ca refacerea ozonului va dura mai mult de un sfert de secol, si asta numai in conditiile in care se vor intensifica eforturile de stopare a utilizarii acestor chimicale.

Dupa incetarea utilizarii clorofluorocarbonatilor, inamicul numarul 1 a devenit HCFC-22. In luna septembrie a acestui an, 200 de diplomati si experti din mai multe tari se vor reuni la Montreal pentru gasirea unei solutii. Termenul limita pentru prezentarea acesteia va fi 15 martie 2008.

Tarile puternic industrializate au adoptat deja masuri de reducere a utilizarii acestui compus, pana in 2020, SUA fiind de data aceasta cea mai responsabila-eliminarea completa a HCFC-22 pana in 2010.

Din nou scutiri pentru tarile sarace

Insa, Protocolul Montreal asigura o perioada de tranzitie foarte lunga pentru tarile aflate in curs de dezvoltare-anul 2040.

China in special, isi intensifica exporturile de aparate de aer conditionat ce utilizeaza un compus numit R22, asta dupa ce Uniunea Europeana l-a interzis in 2004.

HCFC-22 este mult mai putin nociv prin comparatie cu clorofluorocarbonatii insa utilizat in cantitati enorme, asa cum este cazul Chinei, principalul producator mondial de aparate de aer conditionat, poate provoca pagube imense.

Ultimele estimari dau ca sigura o crestere anuala de 25-35% a numarului de aparate de aer conditonat ce utilizeaza compusi nocivi. Compania LG din Korea apreciaza ca peste 2% din gospodariile din India beneficiaza de aer conditionat, si asta la o populatie de peste 1 miliard de persoane.

Principalul avantaj al aparatelor de aer conditionat pe baza de HCFC-22 este ca sunt mult mai ieftine, iar in conditiile in care India a eliminat “taxa de lux” de 32% aplicata acestor aparate, popularitatea lor va spori cu siguranta.

In China procentul de utilizare este cu mult mai mare-82.7% din gospodariile din mediul urban beneficiaza de instalatii de aer conditionat fata de doar 24% in urma cu mai putin de 7 ani.

Lantul mortii- ozon, radiatii, cancer

Radiatiile emise de soare sunt de trei tipuri: UVA, care nu sunt absorbite de stratul de ozon, UVB-absorbite intr-o mare masura de ozon, si UVC-complet filtrate de stratul de ozon. Stratul de ozon absoarbe o mare parte a acestor radiatii, insa procesul depinde foarte mult de perioada anului si de fenomenele naturale.

Cu cat acest invelis protector este mai deteriorat, cu atat protectia impotriva radiatiilor solare este mai redusa. In ultimii ani incidenta cazurilor de cancer al pielii a crescut spectaculos.

De la inceputul anilor ‘60 si pana in anii ’90, numarul cazurilor de cancer s-a dublat la fiecare 10 ani, melanomul fiind cea mai raspandita forma de cancer.

Tarile cele mai afecatete de numarul mare de cazuri de cancer de piele sunt Australia, SUA si statele din Peninsula Scandinava.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro