Sari direct la conținut

Dialogul trebuie sa continue

Monitorul de Sibiu

Sibiul pare un oras mic, insa in aceste zile este centrul lumii crestine, unde are loc un dialog si un duel in acelati timp, intre liderii religiosi. Chiar daca nu este prezent la Sibiu, Papa Benedict al XVI-lea a trimis un mesaj clar: crestinii trebuie sa fie constienti de misiunea lor de a transmite lumii lumina lui Christos.

Liderul de la Roma nu a uitat sa aduca in prim plan Biserica Catolica, in discursul trimis la Sibiu. Biserica Catolica „s-a obligat” sa continue lucrarea ecumenica prin predecesorul sau de la Vatican, Papa Ioan Paul a IIl-lea. Trimisul Papei, Jean-Claude Perriset a rostit mesajul papal, care invita la o „unitate in diversitate”.

Singurele solutii pentru reconcilierea intre biserici sint, in opinia Suveranului Pontif, „dialogul adevarului si intilnirile sub semnul fraternitatii”.

Bartolomeu cauta dialogul

Liderul spiritual a peste 300 de milioane de crestini, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I crede ca Dialogul este singura solutie pentru reconcilierea bisericilor.

„De multe ori i-am aflat pe ortodocsi, pe romano-catolici sau pe fratii nostri protestanti dezamagiti, dar indiferent de cum numim fenomenul ecumenic, cel mai important este sa persistam, sa continuam uniunea bisericilor, nu sa o intrerupem, pentru ca, exceptind dialogul, noi nu avem alte mijloace de a ne cunoaste reciproc si de a elimina neintelegerile din trecut si de a crea mai multa

incredere intre noi”, a spus Patriarhul Bartolomeu I. Patriarhul ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului a vizitat ieri si Manastirea Recea si biserica cu hramul „Nasterea Maicii Domnului”, la invitatia arhiepiscopului ortodox Andrei de Alba Iulia.

Manastirea de la Recea a fost construita in perioada 1991-1995, iar biserica din cadrul asezamintului monahal a fost finalizata in 2003, cind a primit hramul „Nasterea Maicii Domnului”.

Puterea Rusiei

Cea mai mare biserica ortodoxa din lume, cea din Rusia, a reamintit ieri ca, in calitate de crestini, nu avem aceeasi perceptie asupra valorilor morale.

Miscarea ecumenica este afectata de ruptura dintre biserici referitoare la valorile morale, iar liderii religiosi ar trebui sa transmita semnale foarte puternice lumii crestine, si nu doar mult zgomot, a afirmat, ieri, intr-o conferinta de presa, Mitropolitul Kiril de Smolensk si Kaliningrad, presedinte al Departamentului pentru Relatii Externe al Patriarhiei Moscovei si al intregii Rusii.

Criza ecumenica

„Asa cum inteleg, din adincul traditiei mele si din adincul culturii mele, ne apropiem de o criza a fenomenului ecumenic. Bineinteles, noi incercam sa depasim divizarea istorica a crestinismului, incercam sa continuam dialogul religios pentru a gasi o cale pentru viitor.

Totodata, stam in fata unei mari rupturi in sinul familiei crestine si ma refer, in special, la ruptura din domeniul moralei. Desigur, noi credem intr-un singur Dumnezeu si in Sfinta Treime, dar nu este de ajuns”, a subliniat inaltul ierarh.

Rusii, mai critici

Mitropolitul Kiril de Smolensk si Kaliningrad a atras atentia ca este timpul ca sa ne intrebam exact ce inseamna credinta noastra. „Este timpul pentru o autoexaminare a fenomenului ecumenic. Desigur, suna frumos sa asculti stralucitoarele declaratii despre succesul esentei ecumenismului, dar, in acelasi timp, trebuie sa fim foarte critici.

Am mentionat in declaratia mea despre solidaritatea bisericilor din Europa din perioada Razboiului Rece si chiar de astazi sintem legati foarte puternic, avind o singura radacina a crestinismului, dar a existat si continua sa existe multa frustrare in legatura cu fenomenul ecumenic”, a spus Mitropolitul Kiril.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro