Digi24: Pasaport diplomatic pentru Drumul Matasii
Romania poate sa devina elementul central al unei noi rute a vechiului Drum al Matasii. Lideri din toata lumea au participat de curand la Bucuresti la un Forum in care s-a aratat inca o data cat de valoroasa ar fi pentru economia mondiala repunerea in functiune a acestui traseu. Cat de mult ar avea Romania de castigat de pe urma aceastei noi variante comerciale care face legatura intre doua continente si cat de pregatite sunt autoritatile pentru propunerile pe care partenerii internationali le fac, puteti afla sambata de la 18.30 la emisiunea Pasaport diplomatic de la Digi24.
Cel care a adus la Bucuresti reprezentanti ai diplomatiei si economiei din Eurasia, dar si din Uniunea Europeana si Statele Unite, este Mircea Geoana, presedintele Institului Aspen. El este de altfel si principalul invitat al jurnalistului Balazs Barabas, sambata la Pasaport Diplomatic.
Atuul pe care il are tara noastra in fata vecinilor europeni este pozitia geografica. Mircea Geoana argumenteaza: „Romania trebuie sa devina centrul unor zone care sunt extraordinar de interesante, foarte complicate, Drumul Matasii de care invatam in istorie ca lega China de Europa acum cateva sute bune de ani a renascut. Este un nou Drum al Matasii pe care conferinta noastra il pune in fata decidentilor romani si a opiniei publice din Romania, dar si a lumii occidentale, care de foarte multe ori are senzatia ca relatia cu Asia se poate face doar dincolo de Pacific. Nu, se poate face dincolo de Atlantic, dincolo de Marea Neagra, dincolo de Marea Caspica. Romania are o geografie privilegiata. Uneori a fost blestemul nostru ca tara, a fost tot timpul un teritoriu ravnit de altii. Pentru Mare, pentru Dunare, pentru muntii Carpati, toate elemente strategice care definesc intr-un fel identitatea noastra ca si spatiu.”
Invitatii straini care vin sambata la Pasaport diplomatic vad in Romania un potential unic, care pare de multe ori sa scape autoritatilor din tara noastra.
„Pentru Romania in acest moment este important sa inceapa sa dezvolte o strategie legata de cresterea legaturilor cu porturile georgiene, pentru ca Georgia se leaga de Azerbaijan, Azerbaijan se leaga de Asia Centrala. Si prin crearea mai multor legaturi intre aceste doua porturi, transport intermodal prin care poti muta trenuri, camioane, pe drumuri, pe calea ferata, dar in egala masura si prin transport naval, s-ar usura tranzitia spre teritoriul Romaniei si mai departe spre Europa. Mai sunt si alte proiecte care includ Marea Neagra, legaturi terestre care ar uni Romania cu Bulgaria si mai departe cu Turcia. Si acestea au un potential foarte ridicat in viitor”, a spus la Pasaport diplomatic Taleh Ziyadov, cercetator al Academiei Diplomatice din Azerbadijan.
Despre avantajele uriase pe care Romania le poate castiga daca devine poarta de trecere a marfurilor intre Orient si Occident, sambata de la 18.30, la Pasaport diplomatic, la Digi24.