Din cauza crizei politice, falimentul personal se reporteaza pentru la anul
Proiectul Legii falimentului personal nu e privit cu ochi buni de bancheri pentru ca i-ar avantaja pe clienti, spun bancherii. De partea cealalta, initiatorii spun ca actuala criza “impinge” dezbaterea parlamentara a legii pana prin martie 2010. Desi inspirat din legislatia americana, unde e reglementat de celebrul “Chapter 13“, replica romaneasca a falimentului personal este mai degraba o “nada” electorala decat o realitate.
“Bancile nu sunt interesate de un asemenea proiect, acesta fiind practic o lege de protectie a debitorilor. Pot aparea falimente frauduloase, tentative de a incerca evitarea platii unor datorii din partea clientilor bancari. Noi copiem niste treburi fara sa ne gandim daca sunt bune sau daca pot fi aplicate in Romania”, sustine fostul presedinte executiv al BRD, Bogdan Baltazar.
Bancherii spun ca au citit proiectul legislativ existent si ca vor formula o opinie in scris, foarte probabil defavorabila proiectului inaintat. “Deocamdata nu suntem interesati de comentarii legate de acest proiect, avand alte prioritati. La nivelul Asociatiei Romane a Bancilor ne vom exprima parerea legata de acest proiect de lege atunci cand vom fi intrebati. E adevarat, nu stiu daca opinia noastra va fi in favoarea acestei legi”, au declarat pentru Hotnews surse din cadrul Asociatiei Romane a Bancilor.
O alta piedica, dincolo de reticenta bancherilor, este si precaritatea sistemului judiciar local. Cel putin asta sustine Bogdan Baltazar, care spune ca sistemul juridic romanesc, asa cum se prezinta acum, este orientat catre debitor si nu catre cei care au de incasat bani. “Nimeni nu se gandeste la creantier, la cel care are de luat banii. In Vest, acolo unde asemenea legi opereaza, exista Tribunale comerciale, exista infrastructura care sa permita asemenea legi. Noi inca nu avem asa ceva si teama mi-e ca mai trebuie sa asteptam o bucata de vreme pana va fi cazul sa ne gandim serios la o asemenea lege”, conchide Baltazar.
Initiatorul proiectului, avocatul Gheorghe Piperea, spune ca in acest moment proiectul lui zace la Parlament, din cauza crizei politicie si ca in cel mai fericit caz prin martie 2010, va fi luat in discutie.
“Noi am gandit acest proiect dupa modelul american. L-am adaptat realitatilor de la noi si, prin intermediul a doi parlamentari din partide opuse ideologic, l-am depus la Parlament. Acum e criza si nimeni nu are naivitatea sa creada ca proiectul nostru e prioritar. Poate insa ca prin februarie sau martie, dupa ce vom avea un Guvern care isi va fi definit tintele si strategia, se va discuta si despre legea falimentului personal”, a spus Piperea.
Potrivit propunerii legislative persoana care se pune sub protectia legii falimentului personal va indica “necesitatile urgente de finantare a sa si a familiei sale pentru asigurarea subzistentei pe o perioada de 3 luni de la data deschiderii procedurii”.
De asemenea, el va trebui sa indice, in termen de maxim 10 zile de la data solicitarii exprese a administratorului judiciar sau a lichidatorului judiciare, lista completa a conturilor bancare pe care le detine sau gestioneaza.
Proiectul mai prevede ca acele cheltuieli familiale curente care nu afecteaza intr-o masura mai mare de 30% lichiditatile destinate distributiei catre creditori se efectueaza sub supravegherea administratorului judiciar pe masura scadentei lor. In lipsa fondurilor suficiente pentru acoperirea acestor cheltuieli, ele vor fi trecute pe lista consolidata a creantelor acceptate sa participe la procedura si vor fi platite cu titlu de creante rezultate din continuarea procedurii.
Debitorul va putea propune un plan, pe care il va supune confirmarii judecatorului. Procedura confirmarii planului se intinde pe maxim 180 de zile de la data deschiderii procedurii, iar reorganizarea judiciara se intinde pe o perioada de maxim 3 ani de la data confirmarii.