Din seria: Ce să mai inventăm ca să spunem că ajutăm mediul de afaceri/ Taxa pe înscriere în catastif la Camera de Comerț!
Un proiect de Lege inițiat de parlamentari UDMR – PSD -PNL, prevede că se va introduce o taxă cu japca pentru fiecare firmă, PFA , Întreprindere indivdiduală către Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) pentru a fi înscrise într-un Catalog al firmelor.
În 90 zile de la intrarea în vigoare a legii, se prevede că fiecare firmă, PFA înregistrate la Registrul Comerțului au obligația să se înscrie în acel catalog, evident prin achitarea taxei respective.
Mai exact, vor trebui să plătească:
- 100 euro/an companiile mari ;
- 75 euro/an cele mijlocii ;
- 50 euro/an cele mici
- 20 euro/an – microîntreprinderile
- 10 euro/ an persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale și cele familiale
Așa ca o observație, se pare că cei de la CCIR au trecut deja la moneda euro.
Adică fiecare entitate privată din România este obligată să cotizeze la un ONG, căci asta este până la urmă Camera de Comerț și Industrie a României.
“ – Legea 335/2007 – a CCIR si Statutul CCIR:
Art. 1 Camera de Comerţ şi Industrie a României, denumită în continuare Camera Naţională, este organizaţie neguvernamentală, apolitică, autonomă, nonprofit, de utilitate publică, cu personalitate juridică“
Dar să vedem ce primesc antreprenorii de banii ăstia:
“ vor fi beneficii concrete pentru antreprenori prin conectarea antreprenorilor la o bază de date, nelimitată, de oportunităţi şi resurse, în mediul fizic şi online, la nivel global şi se vor implica” în:
- realizarea de măsuri de promovare a capitalului autohton şi facilitarea accesului acestuia către noi pieţe;
- sprijinirea antreprenorilor pentru identificarea de oportunităţi/parteneri de afaceri/resurse de finanţare, printr-un sistem digitalizat, cu expunere pe plan mondial, prin afilierea la reţeaua mondială, respectiv, europeană, a camerelor de comerţ;
- sprijinirea activităţii reprezentanţelor României din străinătate vizând promovarea comerţului;
- facilitarea şi derularea operaţiunilor aferente participării companiilor româneşti la misiuni economice, târguri şi expoziţii internaţionale;
- asigurarea complementarităţii programelor guvernamentale, vizând susţinerea exporturilor, inclusiv prin accesarea pieţelor extra-comunitare
- facilitarea participării oamenilor de afaceri români la evenimente de promovare economică, de natura întâlnirilor şi forumurilor de afaceri, întâlnirilor B2B;
- sprijin acordat companiilor autohtone în toate etapele proiectelor de dezvoltare ale acestora pe plan internaţional, precum şi alte servicii conexe “
Adică, ceva în genul: “să fie bine ca să nu fie rău”, dacă facem un rezumat .
Am zice că citind legea nu regăsim sancțiuni dacă vreo firmă, PFA nu vrea să cotizeze la CCIR taxa de catastif.
Dar inițiatorii legii au găsit soluția să oblige pe toata lumea să facă acest lucru printr-o condiționare de tip șantaj.
Astfel, firmele care nu se vor înregistra în acel catalog la CCIR nu vor putea depune situațiile financiare anuale (bilanturile anuale) la ANAF.
Iar dacă nu se depun bilanturile la ANAF se lasă cu amenzi usturătoare conform Legii contabilității care ajung până la 4.500 lei .
Dar asta nu e tot.
Tot proiectul de lege prevede o alta trăznaie, și anume ca în primul an de la înființare a unei firme și până la depunerea primei situații financiare anuale, reprezentantul legal al firmei are obligația de certificare a administrării propriei activități prin obținerea unui certificat de competență.
Evident și acest certificat de competență se eliberează tot de Camera de Comerț cea Județeană de unde e firma. Dar nu oricum, ci în urma absolvirii unui curs de instruire în domenii specifice administrării și managementului afacerilor.
Iar dacă nu se obține acel certificat de competență revine șantajul, condiționarea: nu se poate depune bilanțul anual (situațiile financiare anuale) la ANAF.
Ca să încheiem apoteotic, guvernanții se lăudau că nu vor fi creșteri de taxe, dar se pare că vor exista creșteri a numarului instituțiilor care iau taxe.
N.red: Cornel Grama este consultant fiscal din Cluj și unul dintre fondatorii și administratorii Asociației “Tax Advisors” și al Grupului Tax Advisors de pe Facebook cu un număr de peste 37.000 de membri, serviciile sale acoperind următoarele domenii: întocmirea declarațiilor de impozite și taxe, asistență pe probleme fiscale și în materie de creanțe bugetare, reprezentare în fața organelor fiscale, instruire și perfecționare în domeniul fiscal. Opiniile exprimate în acest articol aparțin în exclusivitate autorului.