Sari direct la conținut

Dinu Patriciu: Nabucco este de preferat pentru Romania fata de South Stream, care ar fi daunator

HotNews.ro

Un proiect de tipul Nabucco ar fi de preferat pentru Romania fata de South Stream, care ar putea fi chiar „daunator” pentru tara noastra, „pentru ca mentine, in continuare, un monopol de care oricine in locul nostru si-ar dori sa scape”, a declarat presedintele grupului Rompetrol, Dinu Patriciu, intr-un interviu acordat Realitatea Fm.

Dinu Patriciu afirma, in urma cu un an, ca proiectul South Stream este mai realist decat Nabucco.

„Un proiect pe un traseu sau altul, de tip Nabucco, este mult mai de dorit decat o conducta monopolista, controlata de un producator”, a afirmat Dinu Patriciu, referindu-se la gazoductul South Stream, incurajat de Rusia prin Gazprom.

„Zic de tip Nabucco, pentru ca a construi o conducta inseamna sa ai ce sa bagi in ea, or daca ea nu se extinde si de cealalta parte a Marii Caspice, colectand rezerve din Asia Centrala, nu are niciun sens”, a adaugat presedintele Rompetrol.

  • Dinu Patriciu: Statul nu ar trebui sa renunte la contractul cu Sterling

Dinu Patriciu considera ca „Astazi independenta energetica a Romaniei tine doar de o conducta de energie. Tine si de explorarea rezervelor proprii, de echilibrarea productiei de energie cu energia din surse alternative”.

Referitor la controversatul contract cu Sterling Resources, Dinu Patriciu este de parere ca statul roman nu ar trebui sa rupa acest contract, deoarece acest lucru ar face, in opinia sa, o impresie proasta asupra eventualilor viitori investitori.

Gazprom si compania italiana Eni intentioneaza sa construiasca gazoductul South Stream pe sub Marea Neagra, iar acesta ar urma sa aprovizioneze Italia si Balcanii cu gaz rusesc, ocolind Ucraina. South Stream, care va fi construit de Gazprom in parteneriat cu grupul italian Eni, va conecta Rusia cu Italia tranzitand Bulgaria si Grecia, si Rusia cu Austria, prin Bulgaria si Serbia. Proiectul este estimat la 14 miliarde de dolari.

Conducta Nabucco are scopul de a reduce dependenta energetica a Europei fata de Rusia, incepand cu 2013. Din acest proiect fac parte: OMV din Austria, compania ungara MOL, Transgaz din Romania, Bulgargaz din Bulgaria, firma turceasca Botas si grupul german RWE. Lungimea conductei ar atinge 3.300 kilometri si costurile acestui proiect se ridica la circa 7,9 miliarde euro, potrivit ultimelor estimari ale Consortiului. Conducta va fi finantata in proportie de o treime de proprietari si de doua treimi de banci.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro