Dinu Patriciu: ”Nabucco este o utopie a lumii moderne”
Potrivit acestuia, Romania ar trebui sa detina robinetul de gaze al Europei si sa foloseasca rezervele detinute, in prezent, de Romgaz pentru exploatare si inmagazinare de gaze.
„Am avea o capacitate de inmagazinare de gaz de circa 20 de miliarde metri cubi. Romgaz este un monstru socialist ramas in viata, iar licentele sale ar trebui privatizate catre mai multe societati petroliere”, a mai declarat Patriciu, citat de NewsIn.
Nabucco – prioritate zero pentru Romania
Sprijinit de Uniunea Europeana, gazoductul Nabucco ar permite Romaniei sa se aprovizioneze cu gaze naturale din Iran si Turkmenistan, transportate pe traseul Turcia-Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria.
In cazul in care ar deveni realitate, acest gazoduct ar ajuta Romania sa scape, in mare masura, de dependenta de gazele naturale din Rusia – una dintre tintele strategiei energetice pe termen lung.
Prin Nabucco s-ar furniza catre Europa occidentala circa 25 de miliarde de metri cubi /an. Companiile care vor participa la construirea gazoductului de 3.300 de kilometri sunt Botas (Turcia), OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria) si Transgaz (Romania).
Blue Stream II – concurenta Rusiei
Proiectul Blue Stream a fost construit in anul 2001 fiind o conducta submarina de transport de gaze ce leaga Rusia de Turcia.
Capacitatea de transport a Blue Stream este de 16 miliarde de metri cubi anual insa este folosita la un nivel redus. In anul 2005 prin intermediul Blue Stream au fost transportate doar 4 miliarde de metri cubi de gaze naturale, din Rusia catre Turcia.
Cea de-a doua conducta submarina, Blue Stream II, ar urma sa faciliteze transportul gazelor rusesti catre Italia si Grecia via Turcia.