Sari direct la conținut

Directiva europeana: Din 2019 am putea construi cladiri care produc cata energie consuma

HotNews.ro

Daca in iunie Consiliul Uniunii Europene va aproba raportul votat in aprilie de legislativul european, din 2019, toate cladirile nou construite vor trebui sa produca atata energie cata consuma. Aceasta ar urma sa se realizeze in primul rand prin instalarea de panouri solare si prin izolarea termica a peretilor exteriori. Directiva se va aplica tuturor cladirilor, indiferent de tipul de proprietate, public sau privat.

Raportoarea din partea Parlamentului European, Silvia-Adriana Ticau (PSD), a avansat un lung sir de argumente privind necesitatea aplicarii directivei.

In primul rand, cladirile reprezinta 40% din consumul total de energie in UE. Si, daca lucrurile stau asa, este de domeniul evidentei ca reducerea consumului de energie si utilizarea energiei din surse regenerabile in sectorul cladirilor constituie o componenta importanta a masurilor necesare pentru reducerea dependentei energetice a UE.

De la a vorbi despre cladiri ca “produc energie” la a locui in asa ceva este insa cale lunga. Iar ingredientul care va pune lucrurile sa se miste va fi, de indata ce cadrul legislativ va intra in vigoare, sursa de finantare.

Raportul indica mai multe surse de finantare incepand cu crearea unui Fond European pentru Eficienta Energetica si Energii Regenerabile, care sa asigure mobilizarea de capital public si privat pentru realizarea proiectelor din domeniu in perioada 2010-2020.

Fiecare stat in parte va trebui sa elaboreze, pana la 30 iunie 2011, cate un plan national in care sa se stabileasca mijloacele financiare pentru imbunatatirea eficientei energetice a cladirilor. Posibile solutii ar putea fi credite cu dobanda redusa sau stimulente fiscale.

Sustinere va veni si din partea Comisiei Europene. Pana la 30 iunie 2010, Bruxellesul trebuie sa vina cu instrumente financiare suplimentare. Intre acestea:

  • Crearea, pana in 2014, a unui Fond pentru Eficienta Energetica, finantat de bugetul comunitar, Banca Europeana de Investitii (BEI) si statele membre, in vederea promovarii investitiilor publice si private in proiecte care sa sporeasca eficienta energetica a cladirilor.
  • Majorarea sumei maxime ce poate fi alocata din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDER) pentru sprijinirea eficientizarii energetice.
  • Reduceri ale Taxei pe Valoare Adaugata (TVA) pentru bunuri si servicii legate de eficienta energetica si energii regenerabile. 

Si performanta energetica a cladirilor vechi va trebui ameliorata. Potrivit directivei atunci cand efectueaza lucrari majore de renovare (modernizarea a mai mult de 25% din suprafata cladirii iar costurile totale ale renovarii reprezinta cel putin 20% din valoarea cladirii) proprietarii acestor imobile vor trebui sa ia in calcul si eficientizarea energetica.

Certificat de performanta energetica

Potentialii cumparatori sau locatari ai unei cladiri vor fi informati prin intermediul unui “certificat de performanta energetica” cu privire la performanta energetica a cladirii.

Certificatul ar trebui, de asemenea, sa furnizeze informatii despre impactul real al incalzirii si al racirii asupra necesitatilor de energie ale cladirii, asupra consumului acesteia de energie primara si asupra emisiilor de dioxid de carbon.

Proprietarii de cladiri ar urma sa aiba oportunitatea de a solicita certificarea sau o actualizare a certificatului in orice moment, nu numai in momentul inchirierii, vanzarii sau renovarii cladirilor.

Fara aparate de aer conditionat

Noua directiva recomanda sa se acorde prioritate strategiilor care duc la cresterea performantelor termice ale cladirilor pe timp de vara. In locul aparatelor de aer conditionat Parlamentul European propune trecerea pe tehnicile de racire pasiva, in primul rand cele care imbunatatesc conditiile climatice de interior si microclimatul din preajma cladirilor.

Propunerea vine pe fondul cresterii numarului de sisteme de climatizare care creeaza probleme la orele de varf energetic, determinand cresterea costului electricitatii si dezechilibrarea balantei energetice in toate statele membre.

Cele mai mari 200 de firme de constructii si izolatii din lume reunite in WBCSD (World Business Council for Sustainable Development) noteaza intr-un raport dat publicitatii in aprilie ca trebuie accelerat sistemul financiar de sprijin al “revolutiei energetice a cladirilor”. Potrivit studiului la nivel mondial aceasta noua oportunitate se converteste intr-o piata de 1.000 de miliarde $.

In privinta finantarilor, raportul indica aceleasi idei pe care le regasim si in directiva: credite pentru renovari cu dobanda redusa, scaderi de taxe si impozite, etc.

Studiul organizatiei antreprenoriale analizeaza si povara financiara pe care va trebui sa o suporte o familie pentru renovarea cladirii in care locuieste. In Franta, de pilda, o familie ar trebui sa investeasca intre 30.000 si 50.000 de euro pentru ca in urma renovarii cladirea sa produca atata energie cata este necesara pentru incalzire.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro