Sari direct la conținut

Directorul consortiului Nabucco: Termenul pentru construirea conductei Nabucco va fi respectat, in pofida crizei 

HotNews.ro

Constructia conductei Nabucco ar trebui sa inceapa in 2010, in conformitate cu planificarile, in pofida unui mediu economic mai dificil, a declarat, intr-un interviu acordat Reuters, directorul administrativ al consortiului, Reinhard Mitschek. Proiectul Nabucco, care prevede transportul de gaze naturale din zona Marii Caspice prin Turcia si Balcani pana in Austria, pe o distanta de 3.300 km, este menit sa diversifice sursele de furnizare de gaze naturale pentru Europa si sa diminueze astfel dependenta de gazele naturale din Rusia.

„Sigur ca turbulentele financiare si criza economica mondiala vor influenta proiectul, dar ne-am respectat programul stabilit in ceea ce priveste conducta Nabucco”, a declarat Mitschek in interviul acordat Reuters, citat de NewsIn.

Consortiul care construieste gazoductul estimeaza ca va lua o decizie finala de investitii in 2009 si ca in 2010 va incepe constructia. Primele transporturi de gaze naturale vor fi facute in 2013, a estimat seful consortiului, care a adaugat ca datele tintite sunt „realiste”.

Insa actualele conditii de creditare ar putea influenta finantarea proiectului, care ar urma sa se faca in proportie de 70% din imprumuturi. „Am putea sa ne reorientam dinspre credite de la banci comerciale spre finantari de la agentii de sprijin pentru export si institutii financiare internationale”, a spus seful consortiului ce urmeaza sa construiasca gazoductul.

Nabucco planificase initial sa obtina cate o treime din credite de la banci comerciale, banci de sustinere a exportului si institutii financiare internationale precum Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si Banca Mondiala.

Structura imprumuturilor ar putea sa se schimbe, bancile comerciale urmand a fi implicate mult mai putin decat fusese initial estimat. Bancile de sustinere a exportului au anuntat consortiul ca sunt gata sa contribuie la sustinerea economiei globale prin proiecte legate de materii prime, cum este Nabucco, ce sustine o gama larga de industrii.

Conducta, care ar putea transporta anual pana la 31 miliarde metri cubi de gaze naturale din Turcia spre centrul de gaze naturale din Austria, prin Bulgaria, Romania si Ungaria, ar putea costa mai putin de 8 miliarde de euro (10,30 miliarde de dolari), nivel anticipat initial, a mentionat Mitschek.

„Costurile ar putea scadea daca preturile efective pentru elemente achitate mai demult se micsoreaza, in contextul economic si de piata general”, a explicat directorul administrativ al consortiului, care a precizat ca nu vede niciun fel de motive pentru care costurile ar putea fi depasite.

Mitschek a spus ca reprezentantii consortiului sunt optimisti in ceea ce priveste asigurarea alimentarii cu gaze naturale a conductei si a amintit vizitele recente efectuate la Viena de oficiali din Turkmenistan si Kazahstan, pentru discutii referitoare la proiecte energetice.

„Sunt foarte optimist ca avem scenarii solide pentru aprovizionarea conductei, iar piata europeana va deveni chiar mai atractiva decat in trecut”, a spus Mitschek. „Vedem foarte multa activitate in Azerbaidjan, in Turkmenistan, in Irak si in Iran”, a atras atentia directorul administrativ al consortiului.

Actionarii Nabucco sunt compania austriaca OMV, firma ungara Mol, Transgaz din Romania, Bulgargaz, compania turceasca Botas si RWE din Germania.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro