Sari direct la conținut

Dirijorul laureat cu Grammy Paavo Jarvi urca pe scena Festivalului International "George Enescu" alaturi de celebra Orchestre de Paris

HotNews.ro
Festivalul George Enescu, Foto: www.festivalenescu.ro
Festivalul George Enescu, Foto: www.festivalenescu.ro

Un regal care include lucrari ale compozitorilor Berlioz, Britten si Saint-Saens, concertul din 5 septembrie ii aduce la Bucuresti si pe doi dintre cei mai talentati solisti ai lumii: Vilde Frang (vioara) si Thierry Escaich (orga). De astazi intr-o luna, pe 5 septembrie 2013, Festivalul „George Enescu” il dezvaluie publicului pe dirijorul de origine lituaniana Paavo Jarvi, laureat al prestigioaselor Premii Grammy. Concertul sustinut de acesta va avea loc peste exact o luna.

Puteti descoperi mai jos programul zilei de 5 septembrie din cadrul Festivalului si spectacolele la care inca mai sunt disponibile bilete.

Programul zilei de 5 septembrie 2013

Considerat un dirijor al emotiilor puternice, Paavo Jarvi este unul dintre cei mai bine cotati muzicieni ai momentului, fiind distins cu un Premiu Grammy. Concertul pe care il va dirija pe 5 septembrie, de la ora 19.30 la Sala Mare a Palatului din Bucuresti in cadrul seriei Mari Orchestre ale Lumii prezinta publicului si una dintre cele mai bine cotate orchestre ale lumii la nivel mondial, Orchestre de Paris. Cu un program care reuneste lucrari de Berlioz, Britten si Saint-Saens, concertul aduce in prim plan doua compozitii in egala masura speciale si spectaculoase : Concertul pentru vioara si orchestra in Re minor, op.15 de Benjamin Britten, care o va avea ca solista pe Vilde Frang si impunatoarea Simfonie Nr. 3 cu orga in Do minor, op.78 de Camille Saint-Saens – solist Thierry Escaich.

Cu o aparitie scenica ce aminteste de tablourile lui Botticelli – parul lung si blond, privirea ingenua -, violonista norvegiana Vilde Frang este considerata de prestigiosul cotidian britanic The Guardian o „noua stea a muzicii internationale”. Compozitorul si organistul Thierry Escaich a fost, incepand din anul 1996, organist al bisericii Saint-Etienne-du-Mont din Paris si a sustinut numeroase turnee internationale. Pasionat de asemenea de cinema, Thierry Escaich a fost solicitat de muzeul Luvru din Paris sa compuna o coloana sonora pentru filmul Seventh Heaved, de Frank Borzage (1927). Muzicianul francez a compus si muzica pentru baletul The Lost Dancer, produs de New York City Ballet si avand premiera internationala in luna mai a anului 2010.

Inca mai puteti cumpara bilete pentru concertul sustinut de Paavo Jarvi si Orchestre de Paris la Bucuresti, acestea fiind disponibile pe siteul Eventim.

Unul dintre punctele forte ale Festivalului „George Enescu” este sa aduca pe aceeasi scena mari nume ale muzicii internationale si reputate nume ale muzicii romanesti. Pe 5 septembrie, pe scena Ateneul Roman vor urca, de la ora 17.00, Filarmonica de Stat „Moldova” din Iasi, dirijorul Leo Hussain, care a dirijat ultima montare a operei „Oedipe” de George Enescu de la Opera din Bruxelles, si solistul Marino Formenti (pian), distins cu Master of the Queen¬s Music in anul 2004. Acestia vor interpreta o lucrare a compozitorului roman Cornel Taranu – Simfonia „Memorial”, precum si Concertul pentru pian si orchestra op.188, de Sir Peter Maxwell Davies si Earth Dances, de Harrison Birtwistle.

Bilete pentru acest concert sunt inca disponibile pe siteul Eventim, la linkul http://www.eventim.ro/ro/bilete/festival-george-enescu-muzica-sec-xxi-bucuresti-ateneul-roman-531899/performance.html.

Parte a strategiei Festivalului International „George Enescu” este si sustinerea tinerilor muzicieni romani. In aceeasi zi, de la ora 14.00, va avea loc la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti – Studioul de Opera si Multimedia un concert interactiv al tinerei generatii de compozitori romani, in interpretarea Ansamblului IconArts, avandu-l la putpitru pe dirijorul Gabriel Bebeselea. Programul include lucrari de Sebasatian Androne, Veronica Anghelescu, Diana Gheorghiu, Alexandru Murariu, Bacan Aurelian si Catalin Stefanescu Patrascu. Intrarea este libera.

Tot in data de 5 septembrie, publicul de specialitate poate participa la un workshop (intrare libera): de la ora 10.00, va avea loc conferinta „Aspecte stilistice, estetice si tehnici compozitionale in Creatia Proprie”, sustinuta de compozitorul roman Octavian Nemescu, la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, Sala „Dinu Lipatti”.

Pentru programul complet accesati site-ul Festivalului (http://festivalenescu.ro/calendar/events).

Informatii suplimentare:

A mai ramas mai putin de o luna pana cand incepe cel mai important eveniment cultural international organizat de Romania, Festivalul „George Enescu”, care se desfasoara intre 1 si 28 septembrie 2013, in Bucuresti si in mai multe orase din tara. Festivalul aduce pe scenele romanesti unii dintre cei mai mari artisti ai momentului, de la pianistul si dirijorul Daniel Barenboim la pianista fenomen Yuja Wang, alaturi de orchestre de top, cap de afis oriunde in lume – Staatskapelle Berlin, Royal Concertgebouw Orchestra, Pittsburgh Symphony Orchestra. Festivalul „George Enescu” este singurul eveniment unde pot fi urmariti, cu aceasta densitate, pe scenele romanesti, timp de o luna, cei mai performanti muzicieni contemporani.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro